Recenzia CD: Hiromi - Spark

Recenzia CD: Hiromi - Spark

Japonská klavírna virtuózka a skladateľka Hiromi Uehara vydáva v poradí už štvrtý album so svojím The Trio Project, ktoré dotvára hviezdna americká fusion rytmika v obsadení Simon Phillips na bicích a Anthony Jackson na svojej typickej kontrabasovej gitare. Má táto zostava po troch predošlých CD vydaných v pomerne krátkom časovom slede stále čo ponúknuť?

 

Ak ste fanúšikmi Hiromi a zvuku The Trio Project, ''Spark'' vám nepochybne ulahodí. Klaviristka aj naďalej kráča cestou, ktorú započala prvým The Trio Project albumom "Voice". Album je doslova ukážkovou prehliadkou všetkých polôh a podôb dnes už niekoľko rokov kontinuálne fungujúcej a stabilnej kapely. Nájdete tu energický a výbušný jazz-rock (bez gitary), balady kombinujúce jazz a vážnu hudbu, či chytľavý oscilujúci groove so square-lead sólom. Objavia sa swingové pasáže a prvky latina. Všetko toto môžeme nazvať typickou Hiromi ako ju majú fanúšikovia radi. Jej sóla, ktoré sa opierajú o ostré fusion groovy, často tvorené unizónom basgitary a spodných tónov klavíra, sú už tradične krásne vystavané a vygradované. Dominuje v nich kontrast disonantných akcentov na jednej strane a melodiky klasickej hudby na strane druhej. Popritom je stále cítiť odkaz staršej generácie jazzových klaviristov ako Oscar Peterson, ktorých výrazové prostriedky Hiromi stále rada a často používa. Bicie Simona Phillipsa znejú mohutne a agresívne a nikdy nie sú v úzadí. Naproti tomu je Anthony Jackson a jeho kontrabasová gitara hádam najmenej dominujúcim prvkom s najmenším priestorom pre improvizáciu či exhibíciu. Mínus? Práve naopak. Vyzretosť a pragmatickosť basgitarových liniek dokonale dotvára celok, robí veci prehľadnými, ucelenými, a dáva vyniknúť sólovým výkonom klavíra a bicích a skladbám ako takým.

 

Všetko je zohraté a prirodzené. Napriek tomu, že každý z hudobníkov je špičkou vo svojom odbore a výraznou individualitou, znie kapela organicky, ucelene, a kompaktne. Vďačiť za to samozrejme môžeme hviezdnemu obsadeniu tria, no rolu v tomto prípade zohráva aj čosi iné. Táto zostava sa totiž nezmenila už dobrých päť rokov a to je čosi, čo vo svete jazzu zďaleka nie je pravidlom. Je to počuť, je to cítiť, a je to dobré.

 

"Spark" neprináša hudobnú revolúciu, zrejme nie je ani osobnou revolúciou skladateľky. Je pokračovaním úspešnej cesty The Trio Project, z ktorej je cítiť radosť a spokojnosť z hry a vzájomnej spolupráce jednotlivých hudobníkov. Je to Hiromi a jej zvuk posledných rokov ako ho poznáme.

 

 

Adam Hudec

 

 

Ďalšie články

Trendy jazzu 21. storočia (2. časť): Jazz je mŕtvy, nech žije jazz?
Ak medzi jazzmanmi spomeniete mená Robert Glasper, Esperanza Spalding, či Hiromi, nikto zrejme...
Hiromi: Nepovažujem sa za jazzovú klaviristku
  Po dvoch rokoch na Slovensko opäť zavítala japonská klavíristka Hiromi, tentokrát ...
Jazzman týždňa: Hiromi
“Nechcem svoju hudbu nálepkovať. To nech robia druhí. Ide prosto o zjednotenie toho, čo počúvam a...
Jazzman týždňa: Tony Grey
“Keď som mal 19 rokov, slúžil som v anglickej armáde a zaúčal som sa ako armádny technik. Mali...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...