Recenzia CD: Prešovské gitarové trio a jeho hviezdny hosť z USA

Recenzia CD: Prešovské gitarové trio a jeho hviezdny hosť z USA
Inštrumentálna skupina Inside Group z východného Slovenska má už na konte dva vlastné albumy. Ten druhý, najnovší, nesie názov "One And Zero" a obsahuje autorské kompozície lídra kapely, gitaristu Peciho Uhera. Zostavu dotvára rytmika dvoch Vilov, Vilo Cicoň na basgitare a Vilo Stanek na akustických i elektrických bicích. Čerešničkou na torte sú hudobní hostia, saxofonista Ján Kopčák a trubkár Michael "Patches" Stewart, známy svojou spoluprácou napríklad aj s Marcusom Millerom či našim Jurajom Griglákom.
 
Hudba "One And Zero" je dravá, energická, rocková, pripomína postupy inštrumentálneho progresívneho rocku i jazz-rocku, priestor dostáva aj funkový groove v rockovejšom šate. Dôraz je kladený na melodické aranžmány zvučných, výpravných a technických gitarových tém. O harmóniu sa starajú vrstvené gitarové akordy alebo priestranné "pomalé" synth pady. Jemne skreslená basgitara dravosťou nezaostáva, no je použitá vkusne a účelovo a dáva skôr vyniknúť ostatným nástrojom (basové sólo "z grooveu" však priestor napriek tomu dostalo). A ako to v rockovejšie ladenej hudbe býva, bicie sú bohaté na zvuky činelov a tomov. Akustické party (hoci kvalitne zahraté) neprekvapujú, no linky s použitím elektrických bubnov sú o to nápaditejšie a farebnejšie. 
 
Skladby ako také sú v zásade trojakej podoby. Rýchle progresívne témy a unizóna sa striedajú s jazz-rockovým grooveom a pokojnejšími gitarovými baladami. To celé je zaobalené do modernejšie znejúceho šatu vďaka spomínaným synth padom a zvukom elektrických bicí.
 
Líder Peci Uher dobre pracuje s efektami, gitarové linky sú tak variabilnejšie a farebnejšie, neboja sa občasnej dizonancie, ktorá skladby osviežuje. Oceňujem, že kompozícia nie je priamočiary, na sólach postavený straight-ahead. Kapele aj tomuto štýlu hudby takýto prístup sedí, skladby sú menej náchylné na stratu koncentrácie poslucháča, s ktorou pri aranžovaní inštrumentálnej hudby treba počítať.
 
Hudobní hostia sú vítaným elementom, dychové nástroje album oživujú a ich kombinácia s rockovo ladeným gitarovým triom je pôsobí prirodzene. Skladbu "The Glacier" s Jánom Kopčákom na saxofóne považujem za vrchol albumu, kvalitatívne na mňa dokonca pôsobí o triedu vyššie ako väčšina skladieb. Nikam sa neponáhľa, skvelo pracuje s priestorom a reverbom, graduje a tlmený basový groove je presvedčivo skomponovaný a zahratý. Outro postavené na elektro zvukoch a veľmi nápaditom a neotrelom využití delay efektu je vynikajúce, rovnako ako celkový výkon saxofonistu.
 
Za najväčšiu rezervu a priestor na zlepšenie považujem občasnú neupratanosť, ktorá mi v jazz-rockovom fusion nevyhovuje. Časté šesťnástinové behy a rytmizácia niekedy pôsobia nepresvedčivo a trochu rytmicky plávajú, nie sú presne zadelené (skladba "White Drugs"). Snahu znieť autenticky a "živo" by som pre dobro diela v tomto prípade obetoval a pomohol si v post-produkcii.
 
Pôvodná autorská hudba stabilnej hudobnej formácie je mi ako koncept vo všeobecnosti veľmi blízky. Predstavuje pre mňa významnú kultúrnu hodnotu a vždy sa preto teším, keď dielo takéhoto typu vznikne. Na kapele Inside Group oceňujem jej premyslenú a výborne zvládnutú ambientnú polohu, ako aj prácu s kombinovaním akustickej dravosti a moderných farieb elektroniky. Album "One And Zero" obsahuje pekné momenty i jednu nadštandardne kvalitnú skladbu a celkovo dáva tvorbe skupiny konkrétnu tvár a podpis.
 
 

Galéria

cd.jpg
cover.jpg
inside.jpg

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Juraj Griglák a jeho "čas letieť"
Juraj Griglák patrí k najvyhľadávanejším hráčom na Slovensku. Už roky ho vídať v rohoch pódií...
Report: Nikolaj Nikitin feat. Patches Stewart v Hlave 22
Na sklonku minulého roku sa popredný slovenský saxofonista Nikolaj Niktin vybral do štúdia, aby...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...