Relácia Introspektívy: Alebo ako sa gitarista stal televíznym moderátorom

Relácia Introspektívy: Alebo ako sa gitarista stal televíznym moderátorom
Patrik Gömöri

Myslíte si, že sa hudobník zo dňa na deň môže  stať moderátorom? Neveríte? Populárnemu  jazzovému gitaristovi, Stanovi Počajimu, sa tento figliarsky kúsok  podaril. Stretnutie s Antonom Faraonovom, vedúcim kultúrneho vysielania televízie 213, a ich vzájomná interakcia spôsobili, že Stano sa okrem  priestorov koncertných pódií a nahrávacích štúdií ocitol aj pred televíznymi kamerami. Tak vznikla relácia „Introspektívy“  televízie 213.

Celé sa to začalo takmer pred rokom, keď sa v novej televízii 213 vedenie spoločnosti rozhodlo venovať časť vysielania programom zameraným na domácu kultúrnu scénu. A medzi vznikajúcimi formátmi si našla priestor aj hudobná relácia. Láskavý elegán, s preňho typickým šálom okolo krku a šiltovkou, privítal už doteraz viac ako 17 umelcov, hudobníkov a kamarátov. „Nemám televízor už roky a nesledujem ani žiadne programy... Som trochu pračlovek,“ hovorí o sebe Stano Počaji. A presne v tom je ten rozdiel. V Stanovom prípade nejde o rokmi vyškoleného moderátora s vopred pripravenými otázkami a nastaveným rytmom diskusnej relácie pripomínajúcim presýpacie hodiny. Svojich hostí osobne pozná a s mnohými má blízke priateľské vzťahy. Ide preto o reláciu, v ktorej sa „len“ človek rozpráva s druhým „len“ človekom. „ Relácia Introspektívy je niečo, čo mňa zaujíma a teší... Rozprávať sa s hudobníkmi o hudbe, živote, ich prístupe. Učiť sa... Hrať spolu... Inšpirovať sa a podnecovať... Pokúsiť sa nahliadnuť aspoň trošičku do procesov, ktoré im bežia v hlave, a ktoré riadia ich hudbu...“ vysvetľuje Stano. Rozhovory plynú a vy sa zrazu pristihnete pri tom, že  tieto „hudobno-diskusné“  príbehy jedinečných „obyčajných“ ľudí dopozeráte od začiatku až do konca. Odpustíte mierne zaváhanie či nedodržanie predpísaného rytmu.  A to ani nehovorím o ďalších výhodách moderátora, ktorý v jednej ruke drží pomyselný moderátorský mikrofón a v tej druhej gitaru. Tie nečakané hudobné improvizácie a malé jam session odohrávajúce sa priamo počas rozhovor v štúdiu si proste zamilujete.

Aj oni sú „len“ ľudia so svojimi každodennými radosťami či starosťami.  V štúdiu sa už vystriedali technik, káblovač, technológ a sťahovák Oskar Rózsa, Martin Geišberg, ktorý rád objavuje čarovné vibrácie čisto nových gitár, či v tvorbe stále hľadajúci Andrej Šeban, ktorý  si hudbu zamiloval už v detstve, keď mu mama spievala známu slovenskú uspávanku.

Z dámskeho hudobného osadenstva môžete vidieť  napríklad výnimočné hlasové improvizácie talentovanej Zuzky Mikulcovej v sprievode Stanovej gitary a speváčkiných klávesov. Pozvanie do štúdia prijal aj Vladislav „Slnko“ Šarišský, ktorý obľubuje neformálne stretnutia na nezávislých, neutrálnych miestach.

O čom sa dá najlepšie diskutovať ? A prečo sa ocitli v relácii Introspektívy práve títo hostia? Myslím si, že to zhrnul najlepšie práve jeden z nich, nestor slovenskej džezovej scény, Peter Lipa: „Preto, lebo máme radi hudbu.“ Keď sa držíme koreňa, tej podstaty, ktorou hudba je, tak sa nič nemôže pokaziť. To sú slová Stanka Počajiho a my len musíme súhlasiť. Gitarista, aranžér a skladateľ Juraj Burian o sebe tvrdí, že je „celoplošný“ muzikant. Presvedčte sa o tom v jednej z ďalších relácii.

Čas plynie. Hostia a príjemné hudobné ľudské stretnutia pribúdajú. Kultúrne vysielanie 213 naberá na význame. Vedeli by ste si predstaviť život bez kultúry? „Skúste si predstaviť svet bez farieb, bez zvukov. Nie vždy si uvedomujeme, že umenie je neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Či už je to obraz, ktorým skrášľujeme našu domácnosť,  kniha, divadlo, film počas voľného času, alebo hudba z rádia cestou do práce. Umelecké diela dokážu vzdelávať, inšpirovať alebo len jednoducho spríjemniť čas. Tvorivá činnosť a umelecké nadanie sú jednými z najväčších zázrakov, ktoré človek od prírody dostal,“ to je odpoveď  Antona Faraonova, spoluautora relácie.

Cieľom televízie 213 je ponúknuť rozsiahle spektrum slovenskej umeleckej scény širšej diváckej verejnosti. Postupne mapujúc popredných umelcov slovenskej kultúry, zanechávajúc ich odkazy ďalším generáciám.

Ďalšia séria sľubuje byť rovnako bohatá na mená popredných slovenských hudobníkov. Prvý diel už môžete vidieť tento štvrtok 28. septembra, kde Stano Počaji privíta Eugena Vizváryho, spolu s ktorým si zároveň aj zahrá. Prachom zapadnuté TV debničky v domácnostiach tak prestanú byť len spomienkou na časy dávno minulé. Sci-fi?  Veď uvidíme…

Saša Pastorková

 

 

Ďalšie články

Eugen Vizváry: Vďaka albumom spoznáva človek sám seba
Stretol som sa so slovenským hudobníkom, klaviristom a skladateľom Eugenom Vizvárym. Hovorili sme...
Víkend na Liptove patril jazzu
V dňoch 25. – 27. 2014 sa konal jubilejný, 10. ročník Mikulášskeho jazzového festivalu....
Eugen Vizváry debutuje s albumom Part One
Jeden z najvyhľadávanejších slovenských klavíristov, Eugen Vizváry sa dočkal svojho debutového...
Večer najlepšieho slovenského jazzu po prvýkrát v televízií: Esprit 2017 v nedeľu na Dvojke
Tí z vás, ktorí osobne nestihli, alebo by si radi pripomenuli tohtoročný Esprit 2017, slávnostný...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...