Reportáž: Úvodný koncert roka 2018 v Divadle Aréna

Reportáž: Úvodný koncert roka 2018 v Divadle Aréna
Dávid Oláh

Vo štvrtok 15.2. 2018 sa otvorila ďalšia sezóna jazzových koncertov v bratislavskom Divadle Aréna. Treba povedať, že priaznivci moderného mainstreamového jazzu sa mali na čo tešiť. Martin Valihora quartet hral v zložení tých najlepších československých jazzmanov.

 

Okrem Martina Valihoru na bicích nástrojoch to bol Tomáš Baroš na kontrabase, Ondrej Krajňák – klavír a sólistom bol Ondřej Štveráček - tenor saxofón. Po tom ako sa Valihora poďakoval partnerom a publiku za veľkú účasť, sa začal večer vynikajúceho jazzu.

 

Koncert bol zložený z autorských kompozícií jednotlivých členov kvarteta a zo štandardného jazzového repertoáru. Ako úvodná skladba zaznela "Spanish", ktorú napísal saxofonista Ondřej Štveráček. Po krásnom voľnom intre plnom farieb sa téma „rozbehla“ v modálny coltranovský groove. Ako napovedá samotný názov, kompozícia bola založená na španielskom kolorite aj rytmickom princípe. Všetci sólisti excelovali – Štveráček je saxofonista minimálne európskej úrovne, jeho brilantný tón, frázovanie a virtuozita sú zastrešené veľkou dávkou muzikality a hĺbky. Krajňák svojim nesklamal svojim hancockovským štýlom improvizácie. Jeho sólo malo obrovský drive, dynamiku a bolo výborne vystavané. Zaujali ma jeho latinové rytmické figúry, ktoré sa do tohto konceptu perfektne hodili. Valihora a Baroš zabezpečili pôdorys na ktorý sa mohli sólisti spoľahnúť. Vyvrcholenie prišlo v samotnom závere prvej skladby, kedy improvizovali všetci štyria hráči cez seba. Nechýbalo ani výborné sólo Valihoru pod riff klavíra, kontrabasu a saxofónu.

 

Po modálnej téme sa pokračovalo cover verziou popovej skladby do Shade, ktorú jazzoví fanúšikovia poznajú v interpretácii Herbieho Hancocka. Tentokrát sa hralo v rytme bossa novy. Opäť sme boli svedkami vynikajúcich improvizácií a hudobnej komunikácie medzi členmi kvarteta.

 

Ako tretia odznela opäť skladba z najnovšieho Štveráčkovho albumu s názvom "Gin fis". Téma mala rýchle fast swingové tempo. Kapela úžasne swingovala a spoločne predviedla neopakovateľné momenty vo svojich improvizáciách. Vypredané Divadlo Aréna s úžasom hltalo každý tón, ktorý odznel. Išlo o sviatok postcoltranovskej hudby. Následne sa hrala balada Tomáša Baroša "Bunch of Gyspies", ktorá má krásnu lyrickú melódiu zloženú z exotickej stupnice. Štveráček sa vynikajúco vyhrával s farbou pomocou „bending notes“ a ich dynamikou. Následne prešlie do hustejšej harmónie pripomínajúci Michaela Breckera, Boba Berga a ďalších Coltranových nasledovníkov. Kontrabasové sólo Tomáša Baroša malo zaujímavý rytmicko-harmonický prístup. Barošov sound je krásne plný a oblý. Autorskou kompozíciou prispel aj klavirista Ondrej Krajňák. Jeho skladba Kameň mala stredný groovujúci rytmus a harmonicky striedmu modálnu plochu. Krajňák vo svojom sóle predviedol okrem svojho klasického štýlu hry aj zaujímavé polyfonické melodické linky a bopový prístup. Skladba mala opäť výbornú gradáciu a celkový feeling.

 

Večer sa pomaly ale isto blížil k svojmu záveru. Poslednou skladbou bola cover verzia popovej skladby "New York Minute", ktorú preslávil legendárna All Stars kapela Herbieho Hancocka z albumu The New Standard. Valihorov kvartet interpretoval túto tému v identickom aranžmáne. Téma má plochu plnú pedálových zádrží a modálnej improvizačnej plochy. Krajňák vo svojom virtuóznom aj lyrickom sóle náramne vystihol koncept a charakter tejto hudby. Štveráček na neho nadviazal modernými disonantnými aj bopovými linkami, alikvótami, virtuozitou a nasadením. Po záverečnom standing ovations sa zahral prídavok, jazzový štandard od Freddieho Hubbarda s názvom "Little Sunflower", na ktorý Valihoa pozval hosťa – trubkára Lukáša Oravca. Kvartet bol teda obohatený o farbu krídlovky čím sa z neho stal kvintet. Oravec zahral krásne sólo, rovnako aj všetci ostatní hráči. Išlo vynikajúce spestrenie a vyvrcholenie výborného koncertu.

 

Prvý koncert roka 2018 v Divadle Aréna bol jedným slovom fantastický. Určite potešil a spríjemnil štvrtkový večer všetkým fanúšikom moderného mainstreamového jazzu. Už teraz sa preto teším na druhý - marcový jazzový koncert v Aréne.

 

 

Dávid Oláh

 

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Víkend na Liptove patril jazzu
V dňoch 25. – 27. 2014 sa konal jubilejný, 10. ročník Mikulášskeho jazzového festivalu....
Večer najlepšieho slovenského jazzu po prvýkrát v televízií: Esprit 2017 v nedeľu na Dvojke
Tí z vás, ktorí osobne nestihli, alebo by si radi pripomenuli tohtoročný Esprit 2017, slávnostný...
Gitarista a skladateľ Pavol Bereza vydáva debut Intuition
Suverénny debut uznávanej osobnosti slovenskej jazzovej scény. To je novinka Intuition gitaristu a...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...