Andrea Šulcová v duu s Robertom Balzarom: prvý speváčkin videoklip ku skladbe Opportunities je vonku

Andrea Šulcová v duu s Robertom Balzarom: prvý speváčkin videoklip ku skladbe Opportunities je vonku
Lenka Molčányiová

Česká flautistka a speváčka Andrea Šulcová vydala svoj prvý videoklip k autorskej piesni Opportunities. Na začínajúcej sólovej dráhe pesničkárky sa počas posledných mesiacov venovala tvorbe hudby a textu pre svoj budúci debutový album. Jednotlivé single s videami bude uverejňovať postupne v priebehu nasledujúceho roku.

 

Andrea Šulcová študovala na pražskom Konzervatóriu Jaroslava Ježka a odbor jazzovej flauty neskôr na Kunstuniversität v rakúskom Grazi. V jej piesňach sa odrážajú skúsenosti z pôsobenia v jazzovom svete a objavujú sa prvky folkovej hudby, s ktorou vyrástla. Rada sa hrá s touto kombináciou štýlov – folk dodáva piesňam istú zrozumiteľnosť a štruktúru, jazz zas prináša väčšiu prekomponovanosť a slobodu.

 

Pieseň „Opportunities“ je intímnym spojením spevu a kontrabasu. Oba hlasy sa vzájomne kontrapuntisticky dopĺňajú a sú tak rovnocennými partnermi. Andrea ju nahrala v duu s popredným českým kontrabastistom Robertom Balzarom. „Robert je muzikant, ktorého obdivujem – má krásný zvuk na kontrabase, je všestranný a má obrovskú charizmu, akú si pieseň práve vyžadovala,” dodáva. O zvuk nahrávky sa postaral Honza Středa, ktorý dlhodobo spolupracuje napríklad s Cirk La Putyka, festivalom Struny Podzimu alebo s Melody Makers. Za kamerou stál Pepa Malina, hudobník známy z Malina Brothers no taktiež výnimočný fotograf a kameraman. Na mieste mu pomáhal Oldřich Šváb, ktorý sa zároveň venoval fotografovaniu. Klip bol natočený v priestoroch Broumovského kláštora vďaka Honzovi Školníkovi, ktorý sa stará o miestnu kultúru a vybudoval z mesta Broumov centrum kultúrneho diania v celom regióne.

 

 

Skladba rozpráva príbeh mladého muža, ktorý vo svojej chorobe našiel príležitosť stať sa tým, kým si vždy prial byť. „Poukazuje na to, že to, čo si vo svojom srdci prajeme alebo za čo sa modlíme, nedostávame hneď, avšak v podobe nie vždy príjemne zabalených príležitostí, v kotrých si to musíme vedieť nájsť. Preto vždy záleží, akými očami sa na svet pozeráme a čo si z rôznych situácií zoberieme do budúcnosti,“ približuje autorka. V klipe k tejto piesni sa striedajú tmavé a svetlé scény v jemných tónoch, pričom svetlé scény odkazujú práve na tu abstraktnú sféru našich prianí, modlitieb, myšlienok alebo aj spomienok.

 

Andrea momentálne nahráva svoju druhú pieseň „Lose and Get“  v omnoho väčšom obsadení spolu s Concept Art Orchestra, v ktorom ako flautistka pôsobí už 5 rokov. Vedúca bigbandu, trubkárka a skladateľka Štěpánka Balcarová pripravila aranžmán, ktorý bude spolu s videom zverejnený na jar 2021.
Teťou čisto sólovou skladbou piesňou je „Nobody Knows“, ktorá je už natočená a čaka na správny okamžik zverejnenia. „Nobody Knows bude vyložene ,,Joni-Mitchellosvká“, chcem na nej byť len sama s gitarou ako pesničkárka. Mám rada rôznorodosť zvuku a nástrojového obsadenia v aranžmánoch piesní. Najviac ma však baví samotné tvorenie, keď piesne vznikajú. Najradšej píšem v noci, keď všetko okolo mňa spí a nič ma netlačí. Chytim jeden nápad, ktorý sa objaví a rozpracujem ho. Predstavujem si ako by som to sama chcela počuť keby som bola poslucháč. Nechávam sa len jednoducho viesť melódiou, slovami, atmosférou a príbehom, ktorý chcem zdeliť.“

 

Sledujte cestu hudobníčky Andrey Šulcovej na jej webovej stránke a sociálnych sieťach, pretože pripravuje veľa krásnej hudby do nového roku.

www.andreasulcova.com

Instagram / Facebook / YouTube

 

Tlačová správa/Lenka Molčányiová
Fotografie: Oldřich Šváb

 

Galéria

Andrea Šulcová v duu s Robertom Balzarom: prvý speváčkin videoklip ku skladbe Opportunities je vonku
Andrea Šulcová v duu s Robertom Balzarom: prvý speváčkin videoklip ku skladbe Opportunities je vonku
Andrea Šulcová v duu s Robertom Balzarom: prvý speváčkin videoklip ku skladbe Opportunities je vonku

 

 

Ďalšie články

Report: Dan Bárta a Gustav Brom Big Band/Roberta Gambarini - JazzFestBrno
Ďalším z mnohých zaujímavých koncertov v rámci tohtoročného brnianskeho JazzFestu bolo vystúpenie...
Ako znie jazz v lese: Robert Balzar natočil nové DVD
Český basista Robert Balzar len pred rokom vydal nový album s názvom Vuja-Dé a už je tu ďalšia...
Dcéra Ravi Shankara opäť koketuje s jazzom: Norah Jones vydáva album Day Breaks
Na veľkú radosť fanúšikov sa Norah Jones po dlhšej dobe rozhodla opäť vrátiť ku klavíru, aby...
Nový album Esperanzy Spalding: Prvý videoklip je na svete a robil ho Slovák!
Projekt Emily's D+Evolution, s ktorým sa Esperanza Spalding predstavila aj na špeciálnom koncerte v...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...