,,Women in jazz’’ predstavuje: Štěpánka Balcarová a Concept Art Orchestra

,,Women in jazz’’ predstavuje: Štěpánka Balcarová a Concept Art Orchestra
Lenka Molčányiová

Štěpánka Balcarová je česká trubkárka, skladateľka, dirigentka a pedagogička. Absolvovala štúdium na prestížnych akadémiach v Katoviciach a v Grazi. Je známou líderkou jazzového bigbandu Concept Art Orchestra a súčasťou skladateľskej Pražskej šestky. Jej bravúrna hra a farebne rozmanitá tvorba boli ocenené na mnohých medzinárodných súťažiach a je držiteľkou dvoch ocenení Anděl za najlepší album roku v kategórií jazz & blues. 

 

Štěpánka Balcarová je výnimočnou kreatívnou silou na českej jazzovej scéne. V roku 2012 úspešne dokončila magisterský program na prestížnej poľskej akadémií Karola Szymanovského v Katoviciach v odbore jazzová trúbka. Neskôr študovala skladbu a aranžovanie na Univerzite v Grazi pod vedením legendárneho Edwarda Partyku. Momentálne žije v Prahe, kde pôsobí ako pedagogička na jazzovej katedre na HAMU a na VOŠ Jaroslava Ježka.

 

Za svoje hráčske a skladateľské schopnosti bola ocenená na mnohých jazzových súťažiach. Patrí medzi ne ocenenie pre skladbu ,,Song for Children’’ na súťaži Krzysztofa Komedyho o najlepšiu jazzovú kompozíciu v roku 2013 a 1. miesto za skladbu ,,Styczen‘‘ v kategórií jazzová téma v roku 2011. Je taktiež držiteľkou ocenenia za improvizáciu na súťaži v rámci Marianne Mendt jazz festivalu a v roku 2016 získala od festivalu Struny podzimu a Nadácie O2 študijné štipendium, ktoré podporilo jej štúdium v zahraničí.

 

Okrem spomínaného jazzového big bandu Concept Art Orchestra, je Štěpánka Balcarová líderkou ďalších dvoch projektov: česko-poľský kvintet Inner Spaces a septet s poľskou speváčkou Małgorzatou Hutek.

 

Concept Art Orchestra (CAO) je český nekomerčný pravidelne vystupujúci jazzový orchester unikátny práve svojou špecializáciou na interpretáciu kompozícií súčasných českých skladateľov. Jeho súčasťou sú poprední českí jazzoví hudobníci, skladatelia a hosťujúci zahraniční hráči z Nemecka či Rakúska. Ich snahou je špičková interpretácia, dokumentácia a následné šírenie súčasnej českej bigbandovej tvorby.

Big band Concept Art Orchestra vznikol v roku 2010 v spomínaných Katoviciach. Bol zostavený z vtedajších študentov jazzovej katedry, na ktorej v tej dobe študovalo niekoľko českých a slovenských hráčov. Umeleckým vedúcim orchestra bol spomínaný americký dirigent a skladateľ Ed Partyka, ktorý v tej dobe v Katoviciach pôsobil ako externý profesor. Z tejto spolupráce vznikol v roku 2010 album ,,Concept Art Orchestra Katowice’’, na ktorom je zaznamenaných niekoľko autorských kompozícií vtedajších študentov.

Vedenia big bandu sa v roku 2014 ujala Štěpánka Balcarová, ktorá ako trumpetistka prešla celou históriou orchestra. Oslovila v tom čase päť ďalších skladateľov Víta Křišťana, Luboša Soukupa, Tomáša Sýkoru, Martina Brunnera, a Jana Jiruchu, a spolu s nimi vytvorila skladateľskú skupinu The Prague Six, ktorej členovia komponujú pre big band. Za rovnomenný album ,,The Prague Six’’ (Animal Music, 2015) získal CAO cenu Anděl za najlepší album roku v žánrovej kategórií jazz & blues. Nahrávka sa tiež umiestnila na prvej priečke v ankete českých jazzových publicistov a promotérov s názvom Česká jazzová sklizeň 2015. Vďaka rozmanitému repertóaru radia hudobní kritici ich tvorbu na pomedzi jazzu, world music a vážnej hudby.

Concept Art Orchestra účinkoval počas uplynulých piatich rokov na prestížnych festivaloch v Českej republike (Jazz Fest Brno, Jazz Goes to Town v Hradci Králové, Jazz Festival Polička, Žižkov Meets Jazz, ...) a pravidelne vystupuje v pražskom klube Jazz Dock. Medzi ich skvelé vystúpenia posledného roku práve v tomto jazz klube patrí koncert pod vedením výnimočného argentínskeho skladateľa Guillerma Kleina, na ktorom zaznel výber z jeho repertoáru pre big band, premiéra 40-minútovej autobiografickej skladby klaviristu a skladateľa Tomáša Sýkoru a koncert venovaný dielu Obrázky z výstavy od M.P. Musorgského v jazzovej úprave Jana Jiruchu ml. V roku 2018 to bola taktiež premiéra netradičnej skladby skomponovanej členmi pražskej šestky ku príležitosti osláv stého výročia vzniku Československa pod taktovkou Eda Partyku, či koncert spojený s krstom ich ďalšieho albumu ,, Vánoce dospělých’’ (Animal Music, 2018).

 

 

 

Jazzový medzinárodný kvintet Inner Spaces v zložení: Štěpánka Balcarová (trúbka, krídlovka,) Luboš Soukup (saxofóny), Vít Křišťan (klavír), Max Mucha (kontrabas) a Grzegorz Maslowski (bicie) bol založený v roku 2009 na Jazzovej akadémií v Katoviciach, kde v tej dobe všetci členovia kapely študovali. V tomto projekte sa zameriavajú taktiež na interpretáciu autorských kompozícií, v ktorých je počuť vplyvy súčasnej poľskej, českej a škandinávskej hudby. Kapela pravidelne koncertuje nie len na českej a poľskej scéne, ale vystupovala aj na festivaloch v Londýne, Edinburgu, Paríži, Viedni, Grazi a v ďalších európskych mestách. Majú na konte tri albumy. Debutový eponymný album vydali v roku 2010 v spolupráci s poľským časopisom Jazz Forum. Na jeseň roku 2012 prišiel na svet druhý album ,,Light Year’’ z dielne vydavateľstva Animal Music. Na nahrávke hosťuje popredný český gitarista David Dorůžka. Práve tento album získal žánrové ocenenie Anděl za najlepšiu jazzovú nahrávku roku 2012.  Zatiaľ posledný album s názvom ,,Jarní/Vernal’’ vydali v roku 2017 vo vydavateľstve Amplion.

 

 

Štěpánka Balcarová Sextet & Małgorzata Hutek (CZ/PL) je projekt tvorený poprednými hráčmi českej a poľskej jazzovej scény: Małgorzata Hutek (spev), Štěpánka Balcarová (trúbka, krídlovka), Marcel Bárta (saxofóny, klarinety), Robert Fischmann (flauty), Nikola Kołodziejczyk (klavír), Jaromír Honzák (kontrabas) a Grzegorz Maslowski (bicie). Na nahrávke ,,Life and Hapinness of Julian Tuwim’’ (Animal Music, 2017) znie deväť zhudobnených básní známeho poľského básnika Juliana Tuwima. Všetky skladby skomponovala Štěpánka Balcarová a vokálneho partu sa ujala poľská speváčka Malgorzata Hutek. Medzinárodný jazzový septet vystupuje výhradne s týmto programom.

 „Polština je měkká, vznešená, občas svými nosovkami připomíná francouzštinu. Je zpěvná, dá se jí rychle naučit a rychle porozumět. A navíc ji mám spojenou jen se samými příjemnými lidmi a s krásným studijním obdobím mého života.“ dodáva autorka v rozhovore pre www.magazinuni.cz

 

 

 

Štěpánka pôsobí tiež v niekoľkých ďalších projektoch ako ,,Trialog’’ Petra Kořínka, v avantgardnom projekte Nikola Kołodziejczyka ,,Chord Nation‘‘ a príležitostne spolupracuje s ďalšími významnými hráčmi českej jazzovej scény. Je jednou z mála profesionálnych jazzových inštrumentalistiek v rámci Česko-Slovenska a je veľkou inšpiráciou nie len v samotnej hre či skladateľskej činnosti no aj v organizačných a dramaturgických schopnostiach.  
 

 

Lenka Molčányiová

Zdroj: www.stepankabalcarova.cz

Fotografia: Vojtěch Havlík 

 

 

 

Ďalšie články

,,Women in jazz‘‘ predstavuje: Najstaršia žijúca bubeníčka Viola Smith
V neuveriteľnom veku 106 rokov je bubeníčka Viola Smith stále čipernou a aktívnou ženou,...
Sobota na BJD 2019: Pestrý večer venovaný "women in jazz" bol plný pôvabu, hlbokých emócií a vášne
Druhý deň bratislavských jazzákov bol venovaný ženám. Je to podľa mňa krásne, že sa dostalo toľkej...
‘’Women in Jazz’’ predstavuje: Saxofonistka Melissa Aldana
Stala sa vôbec prvou ženou a navyše prvou juhoamerickou hudobníčkou, ktorá vyhrala prestížnu...
,,Women in jazz’’ predstavuje: Bubeníčka Terri Lyne Carrington
Legendárna americká bubeníčka, producentka a pedagogička Terri Lyne Carrington oslavuje už 40 rokov...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...