Rumunskí Moonlight Breakfast roztancovali Bratislavu

Rumunskí Moonlight Breakfast roztancovali Bratislavu
Miroslav Bachura

Ubehlo sotva pár mesiacov, a mladý rumunský objav menom Moonlight Breakfast znova zavítal na slovenské pódium. Po vystúpení na tohtoročnom Open Jazz Feste si temperamentný kvartet doprial sólový koncert v bratislavskom Ateliéri Babylon.

 

Moonlight Breakfast to, ako sa hovorí, vzali hopom. Ich prvý koncert sa uskutočnil v júli 2011, kedy kapela predskakovala Jamiroquaiovi pred 35-tisíovým publikom. Nasledovalo turné po Rumunsku, vydanie prvej dosky (s názvom Shout), popredné miesta v predajoch. V roku 2012 začala skupina prerastať hranice Rumunska. No a píše sa rok 2013 a Moonlight Breakfast začínajú objavovať i slovenskí poslucháči.

 

 

Moonlight Breakfast sa hlási k fúzii swingu s elektronikou a tanečnou hudbou, teda k akémusi „retro-elektro“. Tvárou kapely je mladá, príťažlivá a hlavne výborná speváčka Christie, sprevádza ju trio multiinštrumentalistov Bazooka (bicie, perkusie, klarinet, klávesy), Printzu (basgitara, gitara) a Adita (klávesy, gitara, sampler). Kapela vybehla pred solídne zaplnený Babylon krátko po pol deviatej. Diváci sa nenechali prosiť, hneď od úvodu sa pod pódiom vytvoril tanečný parket.

 

 

Priznám sa, tvorbu Moonlight Breakfast som si pred koncertom prešiel len veľmi zbežne cez YouTube, kapela vôbec neznela zle. Treba povedať, že z onoho tak sľubovaného swingu si Moonlight Breakfast zobrali hádam len ťažkú druhú dobu a nejaké to sólo na klarinet. Ich skutočnou zbraňou je chytľavá industriálna produkcia spájajúca „swingové“ akustické pasáže so syntetizátorovými tanečnými plochami. No a ako to už býva, problémy môže robiť práve živá prezentácia takejto hudby. Osobne som sa nevedel zbaviť pocitu, že kapele sa za celý večer nepodarilo úplne zladiť elektronickú zložku s nástrojovou.

 

Napriek tomu sa ľudia slušne chytili. Po pomalšom začiatku prešla kapela na niekoľko swingujúcich akustických kusov a pod pódiom sa medzitým vytvoril plnohodnotný kotol. Počas celého večera držala kapelu pokope najmä Christie, výborná speváčka a leaderka. Moonlight Breakfast predviedli živelnú energickú show s nádychom 80-tych rokov, latina ale i súčasnej indie scény. Treba povedať, že na jazz bola ich hudba príliš jednoduchá, ale swingová rytmika v tomto prípade kapele pristala.

 

 

Pochvalné slovo si zaslúži i bratislavské publikum, že nenechalo Rumunov v štichu a pripravilo skutočne zábavný večer. Moonlight Breakfast sa určite dostali do povedomia miestnych promotérov a je dosť možné, že sa na Slovensko opäť vrátia. Na takej Pohode by im to pasovalo.

 

Miro Bachura   
Foto: Rudolf Baranovič

 

Esprit 2023

Galéria

DSC_2854.jpg
DSC_2858.jpg
DSC_2413.jpg
DSC_2425.jpg
DSC_2447.jpg
DSC_2521.jpg
DSC_2533.jpg
DSC_2574.jpg
DSC_2603.jpg
DSC_2697.jpg
DSC_2701.jpg
DSC_2851.jpg

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Reportáž: Výborný kvartet Ester Wiesnerovej v Klariskách
Ester Wiesner od návratu domov z bostonskej Berklee určite nezaháľa. Svoje koncerty odštartovala v...
Report: Candy Dulfer roztancovala bratislavský Majestic Club
12. apríla sa v bratislavskom klube MMC uskutočnil koncert interpretky, ktorá dlhé desaťročia...
Hudba aj farby - Milo Suchomel krstil Jazz in the City
Čerstvý víťaz hlasovania verejnosti v súťaži ESPRIT 2014 Milo Suchomel v nedeľu...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...