Rytmické dielne s Martinom Verdonkom

Rytmické dielne s Martinom Verdonkom
jazz.sk

Festival perkusií WORLD OF THE DRUMS sa organizátori rozhodli tento rok rozšíriť o Rytmické dielne pod vedením svetového perkusionistu Martina Verdonka. Pre skúsených hudobníkov a perkusionistov je to príležitosť hlbšie preniknúť do latinskoamerických rytmov a tvorby groovov.  

Martin Verdonk, rodák z ostrova Curacao, je špičkový svetový perkusionista. Vďaka  rozmanitým hráčskym skúsenostiam vie  jedinečne využiť autentické latinskoamerické hudobné nástroje a rytmy v rôznych žánroch. Spolupracoval s hudobníkmi ako Horacio „El Negro“ Hernandez, Alex Acuna, George Benson, George Duke, Incognito, Richard Bona, Paquito D’Rivera, a mnohí ďalší.

Študoval perkusie na konzervatóriu v Rotterdame a na Conjunto Folklorico Nacional de Cuba. V súčasnosti žije a pôsobí prevažne v Holandsku. Za dôležitý medzník považuje pôsobenie v perkusívnej sekcii skupiny Carlosa Santanu a založenie skupiny Congarilla , kde pôsobil s kolegami - perkusionistami Raulom Rekowom a Orestesom Vilatom v rokoch 1986 až 1989. V súčasnosti Martin pôsobí ako učiteľ na konzervatóriu v Rotterdame a v Los Angeles, kde získal ocenenie Za vynikajúce služby v džezovej výchove v roku 1995. Martin vydal dva úspešné albumy latino džezových fúzií s hviezdnym obsadením. V roku 2004 si na nahrávanie albumu Old School New Sound pozval perkusionistov, s ktorými pôsobil v skupine Santana (Orestes Vilato a Walfredo Reyes jr.). Na albume Tribal Fusion spolupracovali Horacio „El Negro“ Hernandez a Danny Gottlieb. Podľa amerického časopisu Drum patrí Martin medzi štyroch najlepších perkusionistov, ktorí vedú prezentácie nástrojov, tzv. clinic.
 

Rytmické dielne sa budú konať 12. októbra a budú venované latinskoamerickým rytmom, tvorbe groovov. Budú rozdelené do dvoch častí:  

 

Percussion Masterclass je určený perkusionistom, bicistom a bubeníkom, ktorí už majú skúsenosti. Tento workshop sa počas troch hodín okrem teórie, upriami predovšetkým na výučbu groovov na kongá, bongá, tamburíny, šejkre a iné ručné perkusie. /Cena je 15 EUR.

 

Rhythmic  Section Masterclass je otvorený pre hudobníkov ( gitara, kontrabas,ai.), ktorí sa chcú podrobnejšie zoznámiť s latinskoamerickými rytmami, ich využitím napr. v jazze alebo world music, zlepšiť si interakcie s perkusionistami a podobne. Dvojhodinový workshop počíta s účasťou hudobníkov so záujmom nielen o teóriu ale aj o praktické  spoločné jammovanie s perkusionistami pod vedením lektora.  /Cena je 10 EUR.

 

Web – Prihlášky

 

Počas druhého októbrového víkendu sa okrem Rytmických dielní Martin Verdonk predstaví aj ako špeciálny hosť tria Jonáš/Kalász/Portella v Bratislave na Festivale perkusií 2014 v DK Ružinov.           

 

 Program festivalu

Informácie poskytla Jarka Vlčková

 

 

Ďalšie články

Erik Rothenstein: Mexické publikum striehlo na každú našu notu
Stretol som sa so saxofonistom, skladateľom, aranžérom a pedagógom Erikom Rothensteinom. Rozprávali...
Letný hudobný workshop pre mladých ,,Za hranice s hudbou’’: Prihlasovanie je stále otvorené!
Štyri mladé slovenské hudobníčky sa pred pár rokmi rozhodli vytvoriť na Slovensku niečo nové, čo by...
Workshop s Chrisom Davom: Aj bubeníci by mali byť muzikanti
Už po tretíkrát zabezpečil bubeník a organizátor One Day Jazz festivalu Martin Valihora ďalšiu...
V polovici júla sa nedaľeko Bratislavy uskutoční nový workshop: Za hranice s hudbou pod vedením mladých lektorov
Partia mladej generácie hudobníkov venujúcej sa jazzu a príbuzným žánrom sa rozhodla predať svoje...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...