Letný hudobný workshop pre mladých ,,Za hranice s hudbou’’: Prihlasovanie je stále otvorené!

Letný hudobný workshop pre mladých ,,Za hranice s hudbou’’:  Prihlasovanie je stále otvorené!
Lenka Molčányiová

Štyri mladé slovenské hudobníčky sa pred pár rokmi rozhodli vytvoriť na Slovensku niečo nové, čo by spojilo komunitu mladých hudobníkov a čo by ich motivovalo k hlbšiemu vzdelávaniu v hudbe. Chceli priniesť domov a zdieľať to, čo sa naučili na školách v zahraničí, či už to bola Berklee College of Music v Bostone, Guildhall School of Music v Londýne alebo Konzervatórium vo Florencii. Tento rok organizujú v kaštieli v Ivanke pri Dunaji už tretí ročník letného workshopu s príznačným názvom ,,Za hranice s hudbou‘‘.
 

Workshop sa tento rok bude konať celých päť dní od 17.-21. júla. Pozvaní sú zaujímaví hostia a pripravený je skvelý program, o ktorom sa aj tu dočítate.
 

Prihlásiť na workshop sa dá ešte do soboty 15. 6. priamo na tomto odkaze: bit.ly/2uMBsjS tak neváhajte a posúvajte ďalej mladým, o ktorých viete, že majú v šuflíku svoje tajné skladby, či texty, ktorí zavretí v izbe len cvičia na nástroje, no nemajú s kým hrať, ktorí vytváraju elektronickú hudbu na počítači a strašne ich to baví, ktorí vždy chceli improvizovať, no nevedia ako začať, alebo tým, ktorým chýba komunita ľudí s rovnakými záujmami a cieľmi. Vítaní sú všetci mladí do 35 rokov, začiatočníci aj pokročilí. Všetci sa máme čo učiť a zdieľať. O tom je workshop Za hranice s hubou: prekročiť vlastné hranice, ísť za svoje limty, nechať priestor svojej kreativite a s odvahou a láskou vykročiť smerom k hudbe.

Na začiatok spomeniem, že za týmto workshopom organizovaným rovnomenným občianskym združením ,,Za hranice s hudbou‘‘ stoja: skladateľka, speváčka a pedagogička Ester Wiesnerová, flautistka a skladateľka Mária Reháková, speváčka a klaviristka Tereza Froncová, a toto kvarteto organizátoriek dopĺňam aj ja Lenka Molčányiová ako prelietavá flautistka-saxofonistka:).
 

Čo vás na workshope čaká?
Každý deň sa účastnici dozvedia vzrušujúce nové veci na interaktívnych vzdelávacích workshopoch zameraných na improvizáciu (na rôznych úrovniach), rytmus, kompozíciu, písanie vlastných piesní, základy hudobnej teórie, či harmóniu pre pokročilých.

Špecialitou tento rok bude workshop vedený našim hosťom Borisom Čellárom s jeho originálnym nástrojom Woodpack  a taktiež deň venovaný elektronickej hudbe a zahraničnému hosťovi Dj MR (Tornado Sound), ktorý vás zasvätí do procesu tvorby hudby a hrania dj-ov. Pripravená je aj večerná party!

Okrem workshopov to sú aj poobedné ,,siesty‘‘, na ktorých budeme aktívne počúvať hudbu a rozprávať sa o témach ako: štúdium v zahraničí, ako založiť vysnívanú kapelu (s Tiborom Feledim o jeho Kairos Quintete), či ako zorganizovať festival (Grétka Pavlovová –Festival Atmosféra). Svojou prítomnosťou nás tento rok znova poteší skvelá a inšpiratívna Katka Máliková, ktorá prinesie jej elektronické ,,hračky‘‘. Rozhodne sa teda máte na čo tešiť!

A to som ešte nespomenula, že každý účastník má možnosť  individuálnej hodiny s niektorým z lektorov. Viac o lektoroch, o ich príbehoch a workshopoch sa dozviete na našej stránke: www.zahraniceshudbou. Nebudú chýbať ani jam sessions a hranie v kapelách, ktorého vyústením bude krásny záverečný koncert 21.7. v Ivanke pri Dunaji, kde účastníci zahrajú skladby, ktoré na hodinách nacvičili.
Okrem už spomínaných lektorov (vrátane nás organizátoriek) sa na vás tešia aj basák Michal Šelep, bubeník Juraj Šušaník  a klávesista Tibor Feledi.  
 


 

Prečo to robíme?
Letný workshop je zameraný najmä na vzdelávanie mladých v oblasti moderných štýlov, ktorých výučba na Slovensku je ešte stále slabo zastúpená, najmä čo sa týka nadstavbového a vysokoškolského štúdia. Je tu je toľko veľmi šikovných mladých ľudí, ktorí avšak za štúdiom týchto žánrov odchádzajú do zahraničia. Preto aj naším dlhodobým cieľom je založenie školy zameranej na vzdelávanie mladých práve v oblasti jazzu, popu, elektronickej hudby, s hodinami venovanými improvizácií, songwritingu, komponovaniu, či aranžovaniu.

 

Nie menej podstatné dôvody prečo to robíme sú spätné väzby učastníkov naších workshopov:

,,Tento workshop bol pre mňa life-changing. Ak by to šlo byť v takomto prostredí stále a mať čas na výskum a individuálnu prácu na svojich zručnostiach, na robenie hudby, robil by som to stále. Každopádne po tomto workshope som začal robiť kroky k tomu, aby sa to stalo realitou. Ďakujem vám všetkým moc za inšpiráciu’’

,,Bol to výborný čas a veľmi vam ďakujem za váš otvorený, priateľsky ale aj hudobne kvalitný prístup. Cítila som sa tam ako doma.‘‘

 

Ak vás náš workshop zaujal, sledujte nás na sociálnych sieťach a prečítajte si viac na našej webovej stránke: www.zahraniceshudbou.sk

V prípade akýchkoľvek otázok, či so záujmom o spoluprácu alebo finančnú podporu, napíšte nám na:
 zahraniceshudbou@gmail.com

 

Lenka Molčányiová
F
otografie v galérií: Jan Daubner a Gustavo Pizano

Galéria

DSC_7812.JPG
DSC_7930.JPG
DSC_7954.JPG
DSC_8028.JPG
DSC_8080.JPG
DSC_8137.JPG
DSC_8375.JPG
DSC_8383.JPG
DSC_8588.JPG
DSC_9072-2.JPG
za_hranice_s_hurbou39.jpg
za_hranice_s_hurbou47 (1).jpg
za_hranice_s_hurbou47.jpg
za_hranice_s_hurbou54.jpg
za_hranice_s_hurbou65.jpg
za_hranice_s_hurbou86.jpg
za_hranice_s_hurbou88.jpg

 

 

Ďalšie články

Erik Rothenstein: Mexické publikum striehlo na každú našu notu
Stretol som sa so saxofonistom, skladateľom, aranžérom a pedagógom Erikom Rothensteinom. Rozprávali...
Workshop s Chrisom Davom: Aj bubeníci by mali byť muzikanti
Už po tretíkrát zabezpečil bubeník a organizátor One Day Jazz festivalu Martin Valihora ďalšiu...
V polovici júla sa nedaľeko Bratislavy uskutoční nový workshop: Za hranice s hudbou pod vedením mladých lektorov
Partia mladej generácie hudobníkov venujúcej sa jazzu a príbuzným žánrom sa rozhodla predať svoje...
Workshop na pôde bratislavského konzervatória: V rámci ODJF sa uskutoční masterclass s Chrisom Davom
V utorok 26. júna sa na pôde bratislavského konzervatória uskutoční workshop s umelcom svetového...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...