Saxofonista Ryan Devlin a okolnosti, ktoré ho viedli k nahratiu druhého albumu

Saxofonista Ryan Devlin a okolnosti, ktoré ho viedli k nahratiu druhého albumu
Dávid Oláh

Dvadsaťpäťročný saxofonista a skladateľ Ryan Devlin patrí ku generácii "mladých levov". Rodák z Floridy začal hrať na saxofóne v deviatich rokoch pod vedením svojho otca, lídra zoskupenia Walt Disney World Sax Quartet. Ryan následne pokračoval v stúdiu saxofónu pod vedením Chada Lefkowitza-Browna, Lucasa Pina a účinkoval v rôznych zoskupeniach. V súčasnosti študuje na New England Conservatory u majstra Jerryho Bergonziho. 

 

Album "A Series of a Circumstances" je Devlinovou druhou štúdiovou nahrávkou. Jeho spoluhráčmi sú saxofonista Steve Kortyka, klavirista Mike Bond, a dvojica legiend - kontrabasista Gene Perla a bubeník Adam Nussbaum. K spolupráci s poslednými dvomi umelcami viedlo niekoľko zaujímavých okolností. Obaja spolupracovali na fantastickom albume "Live at the Lighthouse" Elvina Jonesa. Práve počúvanie tejto nahrávky inšpirovalo Devlina k osloveniu Nussbauma a Perlu. Na spomínanom Jonesovom albume účinkuje okrem Steva Grossmana aj saxofonista Dave Liebman, čo viedlo k rozhodnutiu zostavy s dvomi tenorovými saxofónmi. Nahrávalo sa v štúdiu PM Records, kde nahrávali napríklad Elvin Jones alebo Steve Grossman.

 

Taktiež samotný tenorsaxofón, na ktorom Devlin nahral tento album, má vzrušujúcu históriu. Ide totiž o nástroj ikonického Steva Grossmana. V 70. rokoch minulého storočia žil Grossman v talianskej Bologni, kde práve koncertoval v triovom obsadení s Genom Perlom. Keď sa po skončení turné vracal Perla do USA, Grossman mu nástroj daroval keďže sa rozhodol, že už na ňom nebude hrať. Ikonický tenorsaxofón Selmer Mark VI bol teda dlhé roky nečinne odložený v Perlovom dome. 

 

 

V rámci spolupráce Ryana Devlina s Genom Perlom sa stretli v Perlovom dome, kde sa rozprávali o Elvinovi Jonesovi a Stevovi Grossmanovi, s ktorými Perla aj Nussbaum spolupracovali. Perla sa pri tejto príležitosti opýtal Devlina, či by si nechcel na Grossmanovom nástroji zahrať. Devlin samozrejme súhlasil a následne povedal Perlovi, že by bolo dobré, keby dali nástroj do pôvodného stavu. Saxofón prešiel generálkou v obchode a opravovni Boston Sax Shop, ktorý patrí k vyhľadávaným predajniam saxofónových plátkov, ligatúr, náustkov či starých nástrojov. Devlin aj Kortyka sú firemnými hráčmi produktov Boston Sax Shop a k ďalším patria aj Melissa Aldana, Joe Lovano, Ben Wendel, Joshua Redman, Seamus Blake, Imanuel Wilkins, Walter Smith III, Lucas Pino, Grace Kelly, Joel Frahm či Noah Preminger.      

 

 

 

Album "A Series of Circumstances" obsahuje 8 skladieb. Popri autorských kompozíciách všetkých piatich participantov tam nechýba dvojica štandardov: Played Twice Theloniusa Monka a blues Johna Coltrana Untitled Original z albumu "Both Directions at Once". Výborne zvolená dramaturgia núti dopočúvať album do konca. Hudba na tomto CD jednoznačne odkazuje na líniu vychádzajúcu z obdobia neskorého Johna Coltrana a jeho nasledovníkov (Steve Grossman, Michael Brecker, Bob Berg a ďalší). Ryan Devlin patrí k nesmierne talentovaným saxofonistom mladej generácie. Jeho hra má v sebe tradičné bebopové prvky a moderné intervalové patterny, ktorými neustále vytvára napätie. Vďaka spolupráci s Genom Perlom a Adamom Nussbaumom sa Devlin na tomto albume posunul od prílišného hrania patternov a lickov k väčej slobode a interakcii so spoluhráčmi, čo poslucháčovi zaručuje momenty prekvapenia.

Som veľmi zvedavý na jeho ďalšie projekty a kariéru. Myslím, že sa máme na čo tešiť.

 

Autor: Dávid Oláh

Zdroj: pmrecords.com

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Gitarové majstrovstvo Elona Turgemana
Izrael je rodnou krajinou mnohých výnimočných jazzových hudobníkov svetového formátu a nedávno...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...