Šiesty ročník súťaže Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition má vokalistku zo Slovenska: Medzi súťažiacimi je Hanka G!

Šiesty ročník súťaže Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition má vokalistku zo Slovenska: Medzi súťažiacimi je Hanka G!
Dávid Oláh
Už po šiestykrát sa koná medzinárodná súťaž pre jazzové speváčky „Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition." Medzi súťažiacimi vokalistami je tento rok aj naša vynikajúca slovenská speváčka žijúca v New Yorku, Hanka Gregušová. Online hlasovanie potrvá do 1o. októbra 2017.
 
 
Do súťaže sa môžu prihlásiť speváčky z celého sveta. Podmienkou je zaslanie troch audio nahrávok, ktoré musia obsahovať: baladu, jazzový štandard v strednom tempe, alebo blues a skladbu v up tempe aj s improvizáciou - scatovaním. Medzi zvolenými skladbami musí byť jedna cover verzia piesne od Sarah Vaughan. Prvé kolo je založené na kombinácii hlasovania odbornej poroty a verejného online hlasovania pričom posledné slovo má odborná porota.
 
Päť vybraných finalistov následne predvedie svoje umenie v nedeľu 12. novembra 2017 v divadle Performing Arts Center's Victoria Theater v New Jersey. Členmi poroty sú umelci ako Will Downing, T.S. Monk, Vanessa Rubin, Ann Hampton Callaway a Gary Walker. Víťaz získa finančnú odmenu 5000 $ a nahrávaciu zmluvu s Concord Records.
 
Hanka Gregušová nahrala svoje ukážky v prestížnom nahrávacom štúdiu v New Jersey. Ako doprovodné trio si zvolila hráčov, ktorí patria ku špičke súčasného svetového jazzu. Ide o hudobníkov s ktorými Hanka spolupracovala už viackrát počas svojho pôsobenia v New Yorku. Na jej veľké prekvapenie boli títo páni ochotní nahrať potrebné nahrávky na súťaž bez nároku na honorár. Okrem vynikajúcej Hanky Gregušovej účinkujú na nahrávkach:  
 
Marcus McLaurine - kontrabas. Ide o skladateľa a kontrabasistu, ktorý pôsobil dvadsať rokov ako stály sideman v kapele legendárneho trubkára Clarka Terryho. Ďalej spolupracoval s takými legendami ako napríklad Dizzy Gillespie, Kenny Burrell, James Moody, Lou Donaldson, Joe Williams, Dame Cleo Laine, Jon Hendricks, Abbey Lincoln, Count Basie orchestra pod vedením Thada Jonesa a mnohí ďalší.
 
Taru Alexander - bicie nástroje. Syn známeho post bopového tenor saxofonistu Rolanda Alexandera. Na bicích nástrojoch začal hrať už vo svojich siedmych rokoch. Bol obklopený tými najlepšími jazzovými hudobníkmi - Freddie Hubbard, Gary Bartz, Reggie Workman. Vo svojich deviatich rokoch študuje bicie nástroje pod vedením Rudyho Collinsa a Andreho Stroberta na prestížnej New Muse Music School v New Yorkskom Brooklyne. Od svojich trinástich rokoch pokračuje v štúdiu na La Guardia Music and Art High School v New Yorku. Spolupracuje so špičkami New Yorkskej jazzovej scény ako napríklad Roy Hargrove, Roland Alexander, Abbey Lincoln, Rodney Kendrick, Branford Marsalis či Kenny Garrett.
 
Anthony Wonsey - klavír. Patrí k jedným z najvyťaženejších súčasných klaviristov v New Yorku. Začínal vo svojich šiestich rokoch so štúdiom klasického klavíra pod vedením svojej matky, klasickej klaviristky. Následne študoval u Zilnera Randolpha. V roku 1994 dokončil štúdiá na Berklee College of Music v Bostone kde získal plné štipendium. Následne sa presťahoval do New Yorku kde spolupracoval s Royom Hargrovom, Antoniom Hartom, Kennym Garrettom, Nicholasom Paytonom. Anthony Wonsey je v súčasnosti špeciálne vyhľadávaný hlavne vokalistami.
 
Okrem nových nahrávok s týmto newyorským triom sa Hanka rozhodla zaradiť medzi hudobné ukážky aj live video z galavečeru tohtoročnej aprílovej ankety ESPRIT, kde spievala v duu s Ondrejom Krajňákom. Video si môžete pozrieť tu.
 
K tomu aby ste mohli zahlasovať si nemusíte vypočuť celú dĺžku nahrávky. Stačí si vypočúť iba krátku časť a následne kliknúť na "Vote." Hlasovať môžete tu.
 
 
Dávid Oláh
Foto: Valentína Nidelová

Esprit 2023

Galéria

maxresdefault.jpg

 

 

Ďalšie články

Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2018
Portál Jazz.sk vyhlasuje siedmy ročník ankety Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Splnený sen pre Hanku Gregušovú: Odchádza spievať a žiť do New York City
Zhruba o mesiac sa pre Hanku Gregušovú začne nová etapa jej života - podpísala zmluvu o zastupovaní...
Poznáme víťaza Ceny verejnosti ESPRIT: Najväčšie sympatie získal album Utajená od Hany Šebestovej
Je rozhodnuté o víťazovi Ceny verejnosti Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...