Slávny klavirista Herbie Hancock vystúpi v novembri v Brne

Slávny klavirista Herbie Hancock vystúpi v novembri v Brne
jazz.sk

Je opradený povesťou nespútaného kreatívneho živlu v kombinácii s mimoriadne schopným biznismenom. Nahral prelomové jazzové albumy aj populárne single, ktoré sa umiestňovali na popredných miestach hitparád. Stihol získať štrnásť cien Grammy aj filmového Oscara. Je jazzovým vyslancom organizácie UNESCO a minulú stredu zahajoval v japonskej Osake Medzinárodný deň džezu. Reč je o najzásadnejšom jazzovom klaviristovi posledných päťdesiatich rokov - Herbie Hancockovi. V sobotu 29. novembra 2014 sa Hancock predstaví v brnenskej hale Vodova. www.herbiehancock.eu.
">Vstupenky na koncert budú v predaji už od 20. mája od 14:14 hod prostredníctvom webu www.herbiehancock.eu.

Hancock sa za svoju mimoriadne plodnú kariéru v ČR objavil doteraz len dvakrát - prvýkrát to bolo v roku 1986 na vtedajšom režimom tolerovanom Medzinárodnom jazzovom festivale, druhýkrát na Pražskej jari v roku 2005. „Herbieho Hancocka uvádza ako svoj ​​vzor nielen drvivá väčšina jazzových hudobníkov, ale aj všetci zásadný tvorcovia z oblasti funku, R'n'B, elektronickej hudby či hip hopu, " hovorí za usporiadateľa Vilém Spilka z agentúry 24 / 7 Promotions, ktorá sa podieľa aj na organizácii práve prebiehajúceho medzinárodného festivalu JAZZFESTBRNO. " Hancock predstavuje ideálne spojenie umeleckej hodnoty a poslucháčskej atraktivity. Vo svojej tvorbe dokázal vždy vyjsť v ústrety publiku, ale nikdy neprekročil hranice vkusu, " dodáva Spilka.

 

Legendárny pianista a skladateľ je neoddeliteľnou súčasťou jazzových dejín už od roku 1960. Ako člen jednej z najvplyvnejších džezových kapiel histórie, druhého kvinteta Milesa Davisa, sa Hancock stal jedným z priekopníkov jazzovej avantgardy. Jeho nahrávky zo 70. rokov ( oi. s kapelou Headhunters ) kombinovali elektrický jazz, funk a rock do netradičného a neopakovateľného štýlu, ktorý dodnes ovplyvňuje súdobú hudbu. Album Future Shock z osemdesiatych rokov predznamenalo Hancockov vpád na územie elektronickej tanečnej hudby a ponúklo hneď niekoľko hitov vrátane skladby Rockit. V rovnakom období pokračoval v spolupráci s akustickou kapelou VSOP, ktorý zahŕňal spoluhráčov z kapely Milesa Davisa, Waynea Shorter, Rona Cartera a Tonyho Williamsa.

Hancock získal Oscara za hudbu k filmu Round Midnight a štrnásť cien Grammy, vrátane tej najvýraznejšej za album roka pre nahrávku River: The Joni Letters a dvoch cien Grammy v roku 2011 za CD Imagine Project. Mnohé jeho skladby vrátane Cantaloupe Island, Maiden Voyage, Watermelon Man a Chameleon, sa stali modernými štandardmi a zásadne ovplyvnili všetky štýly modernej hudby. Tento rok už sedemdesiatštyriročný a stále neuveriteľne vitálny Herbie Hancock je tiež známy svojou slabosťou pre luxusné piana značky Fazioli a afinitou k ručným syntezátorům.

Usporiadatelia koncertu, agentúra 24 / 7 Promotions, sa etablovali predovšetkým objavným festivalom JAZZFESTBRNO, na ktorom počas trinástich rokov existencie vystúpila celá rada najzásadnejších svetových jazzových interpretov na čele s vokálnou skupinou Take 6, kráľom salsy Eddie Palmierim, brazílsku divou Eliane Elias, vokálnym mágom Bobby McFerrinom, štýlotvorným gitaristom Patom Methenym či legendou jazzového piana Chickem Coreom. Aktuálny ročník festivalu začiatkom marca pamätné otvoril klavírny fenomén Brad Mehldau a uzavrie ho 25. mája súčasný jazzový vokalista číslo jedna Gregory Porter, ktorý poslucháčom predstaví repertoár z aktuálnej a nedávno cenou Grammy ovenčenej nahrávky Liquid Spirit.

Viac o festivale na www.jazzfestbrno.cz

Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Wayne Shorter a Herbie Hancock napísali otvorený list budúcej generácii umelcov!
Toto tu ešte nebolo! Dvaja legendárni jazzoví hudobníci sa spojili a rozhodli sa napísať spoločný...
Jazzman týždňa: Herbie Hancock
  Herbie Hancock je americký klavírista, klávesista, skladateľ a v súčasnosti...
Jazzman týždňa: Jacob Collier
Jeho videá i prednášky o negatívnej harmónií hovoria za všetko. Jacob Collier je jedným z...
Kendrick Lamar aj Snoop Dogg: Herbie Hancock si na nový album pozval hip-hopové hviezdy
Legendárny klavirista neplánuje zaspať na vavrínoch, hoci by si to po 77 rokoch života a 14...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...