Slovak Jazz 2022: vo dvojici sa ťahá lepšie

Slovak Jazz 2022: vo dvojici sa ťahá lepšie
Peter Motyčka

Prvé mesiace roka sa na Slovensku už tradične spájajú s oceneniami albumov vydaných vlani. Jazzmani sa najskôr uchádzajú o pozornosť odbornej poroty v hudobnej ankete Radio_Head Award (Rádiohlavy), ktorá od roku 2013 vyhlasuje aj „Nahrávku roka v jazzovej kategórii“ a v rámci Medzinárodného dňa jazzu odovzdáva posledný aprílový deň dvojicu ocenení ESPRIT aj portál jazz.sk. Hlavnú cenu ESPRIT majú síce pod palcom členovia medzinárodnej poroty, zloženej z jazzových hudobníkov, promotérov a publicistov, no o Cene verejnosti môže rozhodnúť prakticky každý.

 

Ako hovorí jeden zo základných princípov justície: „Ignorantia iuris non excusat – Neznalosť zákona neospravedlňuje!“ a niečo podobné by sme mohli aplikovať aj na domáce jazzové albumy s vročením 2022. Práve z uvedeného dôvodu, nech za ich neznalosťou nestojí neinformovanosť, sme sa rozhodli uverejňovať počas nasledujúcich marcových i aprílových týždňov stručného sprievodcu všetkými domácimi jazzovými albumami, ktoré majú vo svojom „rodnom liste“ vpísaný rok 2022. Je ich celkovo 24 a postupné zverejňovanie prebehne formou akýchsi spoločných (hoci nie celkom dokonalých) znakov. Spoločným menovateľom prvej trojice je v podstate formotvorný tandem hlavných aktérov, hoci aj tu zvolené kritérium akosi pokuľháva...

 

 

 

David Kollar & Arve Henriksen: „A Sense of Destiny“ (Hevhetia)

V rámci domácej jazzovej (ale i celkovo hudobnej) produkcie nájdeme minimum exportných titulov: teda takých, ktoré by sme mohli ponúknuť hocakému európskemu či svetovému trhu a nemuseli sa za to hanbiť. Gitarista David Kollar výrazne vytŕča spomedzi slovenských hudobníkov už niekoľko rokov a takýchto albumov má vo svojom portfóliu dokonca niekoľko. Prešovský umelec pravidelne spolupracuje so svetovou muzikantskou elitou (Erik Truffaz, Arve Henriksen, Steven Wilson, Pat Mastelotto) a inak tomu nie je ani na ostatnom albume „ A Sense of Destiny“, ktorý vznikol počas karanténneho zdieľania hudobných nápadov s elitným nórskym trubkárom Arvem Henriksenom. Do dvojice základných nástrojových spektier (Kollarove gitary a Henriksenove trúbky či basklarinet) neustále vstupujú elektronické prostredia, ktorých rozmanitosť a bohatstvo doslova vyrážajú dych. Tvorivý tandem dokáže predostrieť neuveriteľne farebné zvukové svety (či vesmíry) a vrstviť scenérie, ktoré sa doteraz objavovali snáď len v najodvážnejších predstavách. Je to ešte vôbec jazz? Neviem a vlastne to popri tej kráse ani nepotrebujem vedieť.

 

 

 

Ján Kopčák & Pippo Corvino: „The Long Bright Dark“ (Hevhetia)

Ďalšia medzinárodná dvojica a rovnako rôznorodé spektrum nástrojových i výrazových prostriedkov. V Košiciach usadený saxofonista Ján Kopčák si okrem študijných skúseností z rakúskeho Grazu (Kunst-Universität) priniesol aj celé spektrum kontaktov a spolupracovníkov. Patrí k nim aj juhoslovanský (chorvátsky a čiernohorský) gitarista Filip Gavranović, v umeleckom svete známy pod menom Pippo Corvino. „The Long Bright Dark“ v istom zmysle nadväzuje na jediný album pôvodného študentského tria „The Cigarette After“ (Hevhetia 2014), no jednotlivé tracky plynú priamočiarejšie a uhladenejšie. Hoci je výrazným inšpiračným zdrojom poetika mníchovského vydavateľstva ECM s hviezdami ako Garbarek, Metheny či Frisell, vonkoncom nemožno hovoriť o kopírovaní. Dvojica s celou plejádou nástrojov (okrem tenorového/sopránového saxofónu, rozličných druhoch gitár/gitarových syntezátorov, akustického klavíra, harfy a perkusií) a za prispenia elektroniky preskúmava nové (miestami až cinematické) sféry a priestory. Výsledkom je rozľahlé a žiarivé univerzum s temnejšími plochami v doznievajúcich halloch, čo nakoniec prezrádza aj samotný titul...

 

 

 

Nikitin Šrámek Altar Ensemble: „Directions & Connections“ (HLAVA XXII)

Práve pri tomto poslednom albume zvolené kritérium akosi pokuľháva, hoci overená značka Altar Ensemble býva zosobňovaná predovšetkým dvojicou dlhoročných hudobných partnerov – saxofonistom Nikolajom Nikitinom a klaviristom (v tomto prípade hráčom na Rhodes piano) Ľubošom Šrámekom. Ich piaty spoločný album nazvaný „Directions & Connections“ prekvapí novým zvukom vychádzajúcim zo špecifického obsadenia a husľami a marimbou, ako aj experimentovaním s efektami. Väčšina z jedenástich kompozícii pochádza z pera Nikolaja Nikitina, autorsky však prispeli aj Ľuboš Šrámek a dokonca dvojica velikánov: francúzsky barokový skladateľ Jean-Philippe Rameau a jazzový génius John Coltrane. Okrem spomínaného tandemu kreujú atmosféru prizvaní hudobníci – huslistka Lucia Harvanová spolu s tónovo zahmlenou marimbou Kirila Stoyanova, éterickou flautou Sisy Michalidesovej a krídlovkou Kornéla Fekete-Kovácsa. Hoci sa dvojica rozhodla pre album bez bicích nástrojov, rytmický základ excelentne pokrýva kontrabas Juraja Grigláka.

 

 

Autor: Peter Motyčka

 

Esprit 2023

Galéria

Slovak Jazz 2022: vo dvojici sa ťahá lepšie

 

 

Ďalšie články

Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2018
Portál Jazz.sk vyhlasuje siedmy ročník ankety Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Poznáme víťaza Ceny verejnosti ESPRIT: Najväčšie sympatie získal album Utajená od Hany Šebestovej
Je rozhodnuté o víťazovi Ceny verejnosti Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu získal album Lukáša Oravca
Slávnostné udeľovanie cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v sobotu 30. apríla v Divadle...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...