Slovensko zažilo hudobnú exotiku v prevedení Zakira Hussaina

Slovensko zažilo hudobnú exotiku v prevedení Zakira Hussaina
jazz.sk

Zakir Hussain & Masters of Percussion, 5.11. 2014, Slovenský Rozhlas, Bratislava
 

Nedávny bratislavský koncert Zakira Hussaina a jeho priateľov dozaista ašpiruje na koncert roka. A tak sa v preplnenej koncertnej sále Slovenského rozhlasu uskutočnil vyše dvojhodinový maratón rytmických a tempových variácií majstrov nad majstrov.

 

Vystúpili skutoční géniovia svojich nástrojov, kde sa tradícia hudobného odkazu pestuje v rámci rodín. Takým je Sabir Khan, hráč na starodávny strunový nástroj sarangi, ktorý otvoril úvodnú, takmer polhodinovú rágu s hráčom na tabla a spoluzakladateľom slávneho zoskupenia Shakti a Remember Shakti Zakirom Hussainom. Dokonalé majstrovstvo dvoch duší na poli prísnych rytmických a tempových kánonov, dokázala na malú chvíľu prerušiť len minoritná časť publika, ktorá neustále fotoaparátmi „kradla majstrom dušu“. Po ráznom, ale taktnom verbálnom upozornení si Zakir Hussain vydobil absolútny rešpekt.

 

Nahromadené rozhorčenie dokázal ihneď pretaviť do rytmických a melodických spŕšok na dva malé bubienky. Doslova desaťprstová klavírna technika tohoto veterána je strhujúca. Príznačné pre indickú tradičnú hudbu je neustále stupňovanie napätia a vzápätí schopnosť zvoľniť, ukľudniť a naďalej udržovať pozornosť poslucháča až do extatického konca v šialenom tempe.

 

 

Základom prvej rágy bol neustále opakujúci sa motív hraný na sarangi, ktorý slúžil ako ostinátny prvok a zároveň poskytol priestor pre konfrontáciu dvoch nástrojov. Ak hovorím o motíve, nejedná sa tu o klasické európské dvojtaktové frázičky, ale o ucelené rytmicko melodické celky v rozsahu 32 a viac taktov, na ktorých sú postavené samotné rágy. Ale dosť bolo teórie. Ako povedali mnohí muzikanti, ktorých som po koncerte stretol, „po istom čase som prestal počítať“.

 

 

A to bolo cieľom, ako podotkol Zakir Hussain: “ Jediné, o čo sa pokúsime je vtiahnuť vás do ojedinelej hudby a rytmov, ktoré sa dajú zažiť mimo Indie v tomto rozsahu, len veľmi zriedkavo." Neviem do akej miery sme počuli len tradičnú indickú hudbu s performance, ktoré sa približovalo „nášmu“ ponímaniu hudby. Ale citácie notorizmov európskej hudobnej literatúry v podaní perkusívnych nástrojov nepôsobili mimo kontext programu.

 

 

Okrem duelov s majstrom, kde sa predstavili postupne jednotliví hráči, na slovenské publikum isto zapôsobila kolektívna hra všetkých šiestich členov v posledných dvoch skladbách. Techniku tvorby tónu bez prerušenia, „zlatý dych“ predviedol  Rakesh Chaurasia synovec legendárneho bansuri flautistu Hariprasada Chaurasia. Tento hráč disponuje množstvom techník od staccatovej s akcentovaním čohokoľvek a kdekoľvek, až po glissandový slide s použitím mikrotónových intervalov. Tancujúci Abbos Kosimov z Uzbekistanu dokázal „žonglovať“ súčasne s troma rámovými bubnami zvanými doyra.

 

 

Nepochybujem, že pre mnohých zúčastnených bolo vystúpenie predovšetkým prehliadkou u nás netradičného, ale neutíchajúci aplauz na konci programu svedčí o hlbokom posolstve majstrov nad majstrov, ktoré v prítomných isto  zanechalo stopu.
 

Obsadenie:

Zakir Hussain – tabla

Sabir Khan - Sarangi

Abbos Kosimov - dojra

Rakesh Chaurasia – bansuri flauta

Vijay Chavan - dholki

Deepak Bhatt -  pandžábsky dhol

 

Vladimír Valentovič
Foto: Rudolf Baranovič

 

 

Galéria

DSC_8725-Edit.jpg
DSC_8157-Edit.jpg
DSC_8198-Edit.jpg
DSC_8275-Edit.jpg
DSC_8292-Edit.jpg
DSC_8294-Edit.jpg
DSC_8298-Edit.jpg
DSC_8321-Edit.jpg
DSC_8335-Edit.jpg
DSC_8341-Edit.jpg
DSC_8343-Edit.jpg
DSC_8351-Edit.jpg
DSC_8362-Edit.jpg
DSC_8373-Edit.jpg
DSC_8380-Edit.jpg
DSC_8405-Edit.jpg
DSC_8411-Edit.jpg
DSC_8417-Edit.jpg
DSC_8425-Edit.jpg
DSC_8439-Edit.jpg
DSC_8467-Edit.jpg
DSC_8501-Edit.jpg
DSC_8515-Edit.jpg
DSC_8541-Edit.jpg
DSC_8560-Edit.jpg
DSC_8570-Edit.jpg
DSC_8571-Edit.jpg
DSC_8580-Edit.jpg
DSC_8597-Edit.jpg
DSC_8621-Edit.jpg
DSC_8638-Edit.jpg
DSC_8676-Edit.jpg
DSC_8686-Edit.jpg
DSC_8710-Edit.jpg

 

 

Ďalšie články

Indický hurikán John McLaughlina
John McLaughlin & Remember Shakti, 17.11.2013, Konzerthaus, Viedeň   Susedná Viedeň zažila...
Holland, Potter a Hussain vydávajú album: Crosscurrents Trio prepojí na novinke indické umenie nástroja tabla so súčasnými jazzovými improvizáciami
Crosscurrents Trio sa nedá nazvať inak ako superband. Saxofonista Chris Potter, kontrabasista Dave...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...