Smutná správa pre domácu hudobnú scénu. Vo veku nedožitých 80. narodenín nás navždy opustil saxofonista a skladateľ Dušan Húščava

Smutná správa pre domácu hudobnú scénu. Vo veku nedožitých 80. narodenín nás navždy opustil saxofonista a skladateľ Dušan Húščava
Dávid Oláh
Iba pred niekoľkými hodinami sa celá komunita ľudí zaoberajúcich jazzovou hudbou dozvedela šokujúcu správu. Bohužiaľ od nás navždy odišla významná osobnosť domácej hudobnej scény - saxofonista, skladateľ a pedagóg Dušan Húščava zomrel 2. júla vo veku nedožitých 80. narodenín. Húščava patril k osobnostiam, ktorí stáli pri zrode moderného jazzu na Slovensku. Pôsobil v mnohých legendárnych kapelách ako napríklad Traditional Club, Revival Jazz Band či VV Systém. Ako pedagóg vychoval ďalšie generácie profesionálnych saxofonistov.
 
 
Vo štvrtok 2. júla 2020 zarezonovala slovenskou hudobnou scénou smutná udalosť. Vo veku nedožitých 80. narodenín zomrel saxofonista a skladateľ Dušan Húščava. Išlo o osobnosť a jednu z kľúčových postáv, ktoré stáli pri zrode moderného jazzu na Slovensku. 
 
V rokoch 1959 - 1965 študoval Húščava na Konzervatóriu v Bratislave hru na klarinete. Už počas svojich štúdií, v roku 1961 sa stal členom legendárnej kapely Traditional Club. V roku 1963  nastúpil do kapely Revival Jazz Band.
 
Od roku 1970 pôsobil hlavne ako sólista, skladateľ a aranžér Tanečného orchestra Československého rozhlasu. Ďalej bol členom mnohých ďalších zoskupení (Nový Tradicionál, VV Systém, Orchester Gustava Broma, Kvarteto Ladislava Gerhardta, Slovenské jazzové kvinteto, Esprit Band a ďalšie). 
 
Hosťoval v Orchestri Gustava Broma v Brne (od roku 1985 bol jeho stálym členom). Ďalej bol členom Kvarteta Ladislava Gerhardta a Slovenského jazzového kvinteta (neskôr pôsobil pod názvom Jozef „Dodo” Šošoka All Stars Band).
 
 
V roku 1986 založil Kvinteto Dušana Húščavu (Gabo Jonáš – klavír, Gabriela Šusteková-Húščavová – spev, Matúš Jakabčic – gitara, Karol Ondreička – gitara, Jozef Brisuda – kontrabas, Jozef Döme – bicie), ktoré vystúpilo aj na Bratislavských jazzových dňoch v rokoch 1988 a 1994.
 
 
Od roku 1988 bol členom Československého jazzového kvarteta (Petr Kořínek – kontrabas, Svatopluk Košvanec – trombón, Jozef „Dodo” Šošoka – bicie nástroje)
 
 V roku 1993 odohral turné s Orchestrom Ray Charlesa v Holandsku a v Nemecku.
 
 
Dlhé roky viedol vlastné kvinteto pre ktoré komponoval a s ktorým účinkoval na koncertoch a festivaloch po celom svete. Komponoval a aranžoval aj pre Tanečný orchester Československého rozhlasu, kde dlhodobo pôsobil ako sólista orchestra. Môžeme ho počuť na mnohých nahrávkach, ktoré sú súčasťou archívu RTVS, ako aj na CD vlastného kvinteta a skupín, ktorých bol členom.
 
Od roku 1995 pôsobil ako pedagóg na štátnom Konzervatóriu v Bratislave, kde pomohol vychovať ďalšie generácie saxofonistov. Medzi jeho žiakov patril napríklad Nikolaj Nikitin, Erik Rothenstein, Pavol Ruček, Vladimír Valentovič, Ján Baláž či Zuzana Kováčová.
 
 
 
David Oláh
Zdroj: hc.sk

 

 

Ďalšie články

Ako Dušan Húščava inšpiruje aj po rokoch
Nie nadarmo sa hovorí: „Zíde z očí, zíde z mysle…“ Výnimočný hudobník a nestor slovenského saxofónu...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...