Cassandra Wilson vydáva nový album - pod vydavateľstvom Legacy Recordings

Cassandra Wilson vydáva nový album - pod vydavateľstvom Legacy Recordings

Speváčka a dvojitá držiteľka ocenenia Grammy Cassandra Wilson, ktorá v decembri vystúpi na Slovensku v rámci projektu City Sounds 2014, pred pár dňami podpísala zmluvu s vydavateľstvom Legacy Recordings! Na jar 2015 vydá nový album s názvom Coming Forth By Day, venovaný pamiatke stého výročia narodenia jazzovej speváčky Billie Holiday.

 

Tento album predstavuje jeden z prvých "tribute" počinov Cassandry Wilson - svojim albumom vzdáva hold jazzovej speváčke s ťažkým životným osudom, ktorá však svojim štýlom ovplyvnila celé generácie jazzového vokálu, Billie Holiday. Vlastným menom Eleanora Fagan, Billie sa narodila 7. apríla 1915 ako prvé a jediné dieťa 13-ročnej teenagerky. Už počas svojho detstva bola Holiday nútená živiť sa prostitúciou a v mladom veku prepadla drogám a alkoholu, ktoré ju sprevádzali až do konca života. Napriek tomu sa dokázala presadiť ako jedna z najoriginálnejších speváčok v histórii jazzu a tento titul si zachovala dodnes. Tribute albumy venované Billie Holiday už nahrali hudobníci ako napr. klavirista Mal Waldron, saxofonista Johnny Griffin, speváčky Carmen McRae, Dee Dee Bridgewater, Anita O'Day, Rosemary Clooney  a spevák Tony Bennett.

 

Album Coming Forth By Day bol nahratý v štúdiách Seedy Underbelly v Los Angeles a kapelu tvorili okrem Cassandry gitaristi T Bone Burnett a Nick Zinner, aranžér sláčikovej sekcie Van Dyke Parks, basista Martyn P. Casey a bubeník Thomas Wydler. Producentom bol Nick Launay.

 

Cassandra Wilson sa vydá na svetové turné spojené s týmto albumom vo februári 2015 a ukončí ho 10. apríla svojim headlinerským debutom v Appolo Theater v Harleme. Predtým však má Cassandra ešte koncertné povinnosti do konca tohto roka - vystupuje v Nórsku, Nemecku, Taliansku a v neposlednom rade aj u nás v Bratislave, 11.12.2014, v Divadle Nová scéna.

 

Legacy Recordings (LR) je vydavateľstvo, ktoré má vo svojom portfóliu tisícky posmrtne vydaných, remástrovaných archívnych nahrávok a predstavuje divíziu spoločnosti Sony Music Entertainment. Pôvodnou víziou LR bolo zachovať a vydávať nahrávky z archívnych materiálov vydavateľstiev Columbia Recordings, Epic Records, ktoré patrili pod CBS Records (premenované na Sony Music v roku 1991.), no v súčasnosti vydáva aj množstvo albumov žijúcich umelcov, ako napríklad Whitney Huston, Cassandra Wilson, Beyonce, Dave Matthews Band a iných.

 

Zdroj: jazztimes.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Splnený sen pre Hanku Gregušovú: Odchádza spievať a žiť do New York City
Zhruba o mesiac sa pre Hanku Gregušovú začne nová etapa jej života - podpísala zmluvu o zastupovaní...
Etta James – Radosť, bolesť, horkosť i utrpenie 3/3
Pokračovanie druhého dielu:          Etta James sa pretransformovala na...
Filmové fórum predstaví vzácne jazzové krátke filmy zo začiatku storočia
Filmové fórum mesta New York začiatkom júna predstaví krátku kolekciu vzácnych jazzových krátkych...
VRAVELO SA V COTTON CLUBE - Letný vánok z Charlestonu
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...