Spomienka na velikána jazzového kontrabasu Charlie Hadena

Spomienka na velikána jazzového kontrabasu Charlie Hadena

V poslednej dobe sa spomienkové akcie v NYC konajú pomerne často, po benefičnom koncerte na počesť Michael Breckera si hudobníci a fanúšikovia spomínajú aj na kontrabasistu Charlie Hadena, o ktorého smrti sme aj u nás na portáli písali - umrel minulý rok vo veku 76 rokov - spomienkou a oslavou jeho života bude koncert organizovaný tento utorok 13.1.2015 v New York-skej Town Hall.

 

Kontrabasista Charlie Haden sa na jazzovej scéne presadil koncom 50-tych rokov ako spolupracovník najväčšieho priekopníka free jazzu, kontroverzného altsaxofonistu Ornette Colemana. Počas svojej kariéry sa vyznačoval najmä svojou štedrou spoluprácou s viacerými generáciami tých najrôznejších hudobníkov.

 

Niekoľko desiatok umelcov,  s ktorými kontrabasista hrával, sa rozhodlo účinkovať na spomienkovom koncerte v Town Hall, ktorý organizuje Hadenova manželka Ruth Cameron, v spolupráci s dvomi veľkými zoskupeniami - Liberation Music Orchestra s kontrabasistom Steve Swallow-om, ktorý hrá hudbu skladateľky menom Carla Bley a Quartet West s basistom Scott Colley-m.

 

Na koncerte sa prezentujú aj potomkovia Hadenovej hudobníckej rodiny, jeho syn - spevák a skladateľ Josh Haden a jeho dcéry, známe pod menom Haden Triplets (Haden-ove trojičky). Okrem nich sa na vystúpení objavia aj bývalí spolupracovníci Charlie Hadena, konkrétne gitarista Pat Metheny, klaviristi Geri Allen, Kenny Barron, Gonzalo Rubalcaba, Brad Mehldau a Ethan Iverson, saxofonisti Lee Konitz, Ravi Coltrane a Joshua Redman a bubeníci Denardo Coleman a Jack DeJohnette.

 

Spomienku na svojho bývalého spoluhráča si takto uctia nielen hudobníci, ale aj stovky až tisícky poslucháčov, ktorí sa zmestia do New York-skej Town Hall. Rovnako ako bude živá spomienka na Hadena, veríme, že ešte dlho bude živá aj spomienka na jeho hudbu a prínos v nej.

 

Zdroj: New York Times

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...