Svieži vietor (aj) v jazzových Grammy

Svieži vietor (aj) v jazzových Grammy
Peter Motyčka

Hoci nedávno zverejnené Grammy Awards nespôsobili v rámci tých najsledovanejších kategórií výraznejší rozruch, jazzový svet výsledky tohto prestížneho ocenenia ohúrili. Ceremoniál 65. ročníka v nedeľu 5. februára v Los Angeles bol skutočne slávnostný a členovia Americkej nahrávacej akadémie prekvapili vyhlásením novej jazzovej superstar – Samary Joy!

 

Že ste o nej doteraz nepočuli? To na veci nič nemení. Je pre nás obrovským šťastím, že máme „na linke“ a tiež priamo v centre jazzového diania vynikajúcu speváčku Hanku G, ktorá pre svoju hudobnú kariéru urobila to najlepšie. Hanka už polovicu dekády úspešne pôsobí v New Yorku a jej aktuálna nahrávka s názvom „Ballads in the Key of Love“ na prvé počutie prekvapí a potvrdí správnosť jej rozhodnutia. Práve Hanka nás upozornila na Samaru Joy, ktorá si len pred pár dňami odniesla dvojicu zlatých gramofónikov. Jej bleskurýchla kariéra tým získala ešte dynamickejší spád a je nesmierne zaujímavé, že si Samara Joy podmanila porotcov nielen v jazzovej kategórii („Best Jazz Vocal Album“), ale aj v inak popovej kategórii „Best New Artist“. A to sa v histórii ocenenia doteraz podarilo len jedinej umelkyni – Esperanze Spalding v roku 2011…

 


 

Samara Joy sa stala hviezdou neskutočne rýchlo,hovorí Hanka G. „Má ešte len 23 rokov a poznám ju aj z hodín spevu, keďže sme obe chodievali k Barrymu Harrisovi.“ Tento vynikajúci bopový klavirista, skladateľ a pedagóg spolupracoval počas svojej dlhej kariéry prakticky so všetkými významnými jazzmani (od Milesa Davisa a Cannonballa Adderleyho cez Thada Jonesa po Leeho Konitza). Barry Harris nás, žiaľ, opustil v decembri 2021, krátko pred svojimi 92 narodeninami. Prednedávnom sme v súvislosti so slovenskou zástupkyňou (Kristin Lash) vo finále prestížnej Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition o tejto súťaži písali a práve Samara Joy sa v roku 2019 stala jej víťazkou. Vtedy ešte vystupovala pod rodným menom Samara McLendon a jej popularite pomohli aj mnohé videá na internete, ktoré sa stali virálnymi.

 

 

Rodáčka z Castle Hill neďaleko newyorského Bronxu vyrastala na gospelovej hudbe, z ktorej bohato čerpá aj vo svojom prejave. „Osobne si dovolím tvrdiť,“ konštatuje Hanka G, „že Samara Joy bude megahviezdou, ktorá ešte získa nejednu Grammy a určite nahrá albumy aj v rozličných cross žánroch ako gospel či r&b. Vyrastala v baptistickom kostole a spieva prakticky celá jej rodina – dokonca spolu absolvovali vianočné gospelové turné po Spojených štátoch, ktoré bolo veľmi úspešné a vypredané. Je nesmierne pozitívne a povzbudivé, že ako predstaviteľka mladej generácie so silnou tradíciou v jazze zabodovala aj v popovej kategórii, čo môže naznačovať smer alebo túžbu hudobnej branže či vydavateľstiev dostať späť na výslnie aspoň sčasti vokálny jazz. Verím, že to otvorí dvere 'populárnosti' vokálneho jazzu medzi mladými ľuďmi.

 

 

 

 

Po víťazstve na Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition si Samaru Joy „odchytil“ hudobný producent Matt Pierson, ktorý stál za mnohými úspešnými albumami osobností ako Brad Mehldau, Joshua Redman, Pat Metheny, Bob James, Kirk Whalum či Jane Monheit. Hanka G nám tiež prezradila, že aj napriek víťazstvu v prestížnej súťaži si Samara Joy musela zháňať prostriedky na nahranie debutového albumu prostredníctvom crowfundingovej platformy GoFundMe. Eponymný album vyšiel v júli 2021 v nezávislom londýnskom vydavateľstve Whirlwind Recordings. Pod ten nasledujúci „Linger Awhile“ sa už podpísalo renomované vydavateľstvo Verve a album sprevádzalo nielen množstvo pochvalných recenzií v prestížnych magazínoch, ale tiež dvojica spomínaných Grammy.

 


 

 

Víťazstvo v kategórii Best New Artist, v ktorej sú nominovaní aj pop speváci, je megaúspech!“ dodáva Hanka G. „Ale samozrejme aj veľká závisť, napríklad z radov súčasných veľkých jazzových hviezd, ktoré jej spočiatku fandili a teraz ani len nezagratulovali... Spolu so Samarou bola napríklad nominovaná aj brazílska superstar Anitta, ktorá má na Instagrame milióny sledovateľov, kým Samara ich mala možno 150,000. Pár dní po víťazstve však ich počet narástol na štvrť milióna, čo v počte fanúšikov vysoko prevyšuje aj renomované speváčky Cécile McLorin Salvant či Jazzmeiu Horn.“ Práve Cécile McLorin nepremenila ani jednu z dvoch nominácií (Best Jazz Vocal Album a Best Arrangement, Instruments and Vocals za skladbu Optimistic Voices/No Love Dying z albumu „Ghost Song“).

 


 

 

Mimochodom, koncom februára a začiatkom marca sa Samara Joy objaví na pôde niekoľkých európskych jazzových klubov. Najbližšie k nám je Jassmine Bar vo Varšave, kde vystúpi 3. marca 2023. Poľský koncert je, samozrejme, vypredaný a na vystúpenie novej vokálnej jazzovej superstar si preto budeme musieť počkať. Najpravdepodobnejšie sa v najbližších rokoch objaví napríklad na pôde viedenského Konzerthausu alebo v rámci JazzFest Brno. Dovtedy si môžeme vychutnávať jej decentný zamatový prejav prostredníctvom dvojice albumov. A nechajme záverečné slovo Hanke G: Samara disponuje nádherným tmavým a sýtym hlasom s veľkým rozsahom a aj v scatových polohách znie veľmi prirodzene. Celkovo pôsobí veľmi príjemne, sympaticky a žensky.“ Palec hore, Samara!

 


 

Autor: Peter Motyčka

Zdroj a inšpirácia: Hanka G

Foto: www.facebook.com/hankasings/

 

Galéria

Svieži vietor (aj) v jazzových Grammy
Svieži vietor (aj) v jazzových Grammy

 

 

Ďalšie články

Šiesty ročník súťaže Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition má vokalistku zo Slovenska: Medzi súťažiacimi je Hanka G!
Už po šiestykrát sa koná medzinárodná súťaž pre jazzové speváčky „Sarah Vaughan International...
Bude Kristin Lash / Kristína Mihaľová víťazkou SASSY Awards?
O necelý týždeň spoznáme víťaza prestížneho speváckeho zápolenia Sarah Vaughan International Jazz...
Konečne poznáme víťaza Sarah Vaughan SASSY Awards
Nedeľné finále Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition, známe ako SASSY Awards,...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...