Konečne poznáme víťaza Sarah Vaughan SASSY Awards

Konečne poznáme víťaza Sarah Vaughan SASSY Awards
Peter Motyčka

Nedeľné finále Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition, známe ako SASSY Awards, sledovali mnohí s napätím i nádejou. Dôvodom bola vôbec prvá účasť slovenského umelca na prestížnom medzinárodnom jazzovom zápolení. Speváčka Kristin Lash / Kristína Mihaľová bola vo finále aktuálneho ročníka dokonca jediným európskym zástupcom. Ako to v nedeľu 20. novembra v newarskom Victoria Theater v New Jersey Performing Arts Center prebiehalo?

 

Nebudeme vás držať v napätí a hneď na úvod prezradíme, že hviezdou 11. ročníka Sassy Awards bola 21-ročná mexická speváčka Lucía Gutiérrez Rebolloso. Umelkyňa pochádzajúca z mexického mesta Veracruz presvedčila porotcov najmä vynikajúcim podaním Parkerovej „klasiky“ Donna Lee. Keďže finálový videozáznam nebol v čase písania textu ešte dostupný, na ilustráciu ponúkame niekoľko mesiacov starú verziu rovnakej skladby v podaní Lucíe Gutiérrez Rebolloso.

 

 

Špecifický prejav speváčky prezrádza množstvo exotických ingrediencií, ktoré odmala vplývali na jej hudobný vývoj. „Je to predstavenie a prepojenie mnohých jazzových vplyvov, so silným dôrazom na príbeh a rozprávačstvo, ktoré je stredobodom všetkého,“ spomenul počas finálového moderovania Gary Walker z prestížnej jazzovej rozhlasovej stanice WBGO. „Jej životný príbeh sa pre ňu samotnú stal inšpiráciou a vďaka nemu bude Lucía v jazzovom smerovaní napredovať.

 

 

Druhé miesto a odmenu $1,500 si odniesla Ekep Nkwelle, v Spojených štátoch narodená a pôsobiaca speváčka kamerunského pôvodu. Tretím víťazom bol harlemský spevák Allan Harris, ktorý mal ako jediný z finalistov možnosť vidieť a počuť Sarah Vaughan naživo, konkrétne na doskách legendárneho Apollo Theater. Súčasťou ceremoniálu The SASSY Awards boli aj vystúpenia víťazov predošlých ročníkov a na pódiu sa predstavili Tawanda Suessbrich-Joaquim a Gabrielle Cavassa.

 

 

Pripomeňme, že do finále Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition 2022 sa prebojovalo päť interpretov, ktorých porota vyberala z viac ako 200 prihlásených účastníkov pochádzajúcich z 25 krajín sveta. Členmi poroty boli počas finále huslistka Regina Carter, kontrabasista Christian McBride, bandlíderka Maria Schneider, hudobný redaktor Pat Prescott a bubeník T.S. Monk. Všetkým výhercom a zúčastneným blahoželáme. Naša Kristin Lash / Kristína Mihaľová zviditeľnila Slovensko tým najlepším spôsobom. Bravo!

 

 

 

 

Autor: Peter Motyčka

 

 

Esprit 2023

Galéria

Konečne poznáme víťaza Sarah Vaughan SASSY Awards

 

 

Ďalšie články

Šiesty ročník súťaže Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition má vokalistku zo Slovenska: Medzi súťažiacimi je Hanka G!
Už po šiestykrát sa koná medzinárodná súťaž pre jazzové speváčky „Sarah Vaughan International...
Bude Kristin Lash / Kristína Mihaľová víťazkou SASSY Awards?
O necelý týždeň spoznáme víťaza prestížneho speváckeho zápolenia Sarah Vaughan International Jazz...
Svieži vietor (aj) v jazzových Grammy
Hoci nedávno zverejnené Grammy Awards nespôsobili v rámci tých najsledovanejších kategórií...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...