Takto znie budúcnosť európskeho jazzu: 12 Points Festival 2016

Takto znie budúcnosť európskeho jazzu: 12 Points Festival 2016

12 Points Festival je pôvodom írsky festival so sídlom v Dubline, ktorý si dáva za cieľ priniesť poslucháčom hudbu lokálne úspešných, no medzinárodne zatiaľ neetablovaných mladých formácií hrajúcich jazz a jazzu príbuzné žánre. Tento rok sa bude konať 20.-23. júla 2016 v španielskom San Sebastián. Súťaž pre európskych interpretov o účasť na festivale sa skončila a kompletný line-up už poznáme (aj tento rok žiaľ bez slovenského obsadenia). Môžeme sa teda pozrieť na to, kam sa podľa usporiadateľov festivalu uberá mladý európsky jazz. Ako môžeme charakterizovať a aké paralely môžeme nájsť v dvanástich číslach, ktoré tento rok vystúpia?

 
Komornosť. Veľkosť ani jednej zostavy tento rok neprekročil číslo štyri. Naopak, poslucháči budú počuť až tri sólo projekty a dve duá. Netradičné kombinácie nástrojov. V line-upe nájdete snáď len jednu tradičnú jazzovú zostavu (bicie, kontrabas, klavír, saxofón). Naproti tomu však poslucháči budú môcť počuť kombináciu bicí a spevu, bicí a basového saxofónu, či trubky a elektroniky. Klavír v triu nahradí akordeón a dočkáme sa aj sólo vystúpenia perkusionistu hrajúceho napríklad aj na hračky. Fúzia nového a starého. Nástrojové obsadenie napovedá, že poslucháči budú svedkami súzvuku elektronického samplingu a syntetizátorových zvukov a klasických akustických nástrojov. Jazz teda rozhodne kráča s dobou a neštíti sa moderných technológií (hoci si je stále vedomý svojej tradície).
 
Organizátori festivalu tvrdia, že neexistuje lepšie miesto, kde môžete na vlastnej koži zažiť energiu, ambíciu, a rôznorodosť, ktorú prinášajú mladí európski jazzovú hudobníci. Mnohí z nás sa síce na festival nedostanú, no odporúčam navštíviť (prakticky a prehľadne spracovanú) stránku festivalu a prostredníctvom profilov interpretov popočúvať, ako znie budúcnosť jazzu.
 
Zdroj: 12points.ie

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Uzávierka prihlášok sa blíži: Festival 12 Points do Dublinu pozýva mladé talenty
V čase osláv 12. ročníka festivalu 12 Points vyzývajú organizátori mladé kreatívne kapely, aby sa...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...