Talentovaná finalistka Hlasu Česko Slovenska Kristína Mihaľová otvorí bratislavský koncert Candy Dulfer

Talentovaná finalistka Hlasu Česko Slovenska Kristína Mihaľová otvorí bratislavský koncert Candy Dulfer
Patrik Gömöri

Nové tváre slovenského jazzu a Hlas Česko Slovenska sú súťaže, v ktorých excelovala mladá trebišovská speváčka Kristína Mihaľová. Svoj najnovší pop-jazzový projekt III (Tri) predstaví v rámci festivalu City Sounds of Bratislava 12. apríla v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC) už ako predskokanka legendárnej saxofonistky Candy Dulfer. Ikonická holandská hudobníčka sa do Bratislavy vracia po ôsmich rokoch predstaviť svoju desiatu štúdiovú novinku Together.

Širokej verejnosti sa Kristína Mihaľová predstavila prostredníctvom televíznej speváckej šou. Krátko na to sa však presťahovala do Prahy, kde študovala jazzový spev. Po boku gitaristu Jakuba Šedivého a bubeníka Petra Hrnčiríka založila zoskupenie s príznačným názvom III (Tri). Čerstvý projekt na seba upozornil minuloročnou výhrou známej prehliadky mladých talentov Nové tváre slovenského jazzu 2017. Trio aktuálne pracuje na debutovom albume, pričom do éteru vypustilo aj prvý singel „S tebou túžim lietať“.

Aktuálnu štúdiovú novinku Together (2017) prichádza do Bratislavy predstaviť saxofonistka Candy Dulfer. „Tento album je majstrovskou školou funku,“ uvádza vo svojej recenzii magazín Jazz World, a už takmer vypredaný bratislavský koncert je toho zárukou. „Dulfer presne ukazuje, ako môže umelec prevziať štýl súčasných hudobných trendov a zjednotiť ho svojim vlastným zvukovým podpisom,“ dodáva Jazz World.

Hudobníčku katapultoval na prvé priečky svetových hitparád inštrumentálny duet Lily Was Here, ktorý v r. 1990 nahrala po boku Davea StewartaEurythmics len ako 21-ročná. Dcéra jazzového saxofonistu Hansa Dulfera, začala hrať na saxofóne v šiestich rokoch. Podobne ako jej otec, aj ona bola samoukom. Hre sa priúčala v lokálnej dychovke Jeugd Doet Leven, ale aj priamo na pódiách, kde ju ako desaťročnú postavil otec po prvýkrát. V štrnástich rokoch založila vlastnú formáciu Funky Stuff s ktorou predskakovala Madonne. Kapelu si všimol aj legendárny Prince, ktorý schopnosti mladej hudobníčky využíval pri štúdiových nahrávkach, ale aj pri živých vystúpeniach. Legendárnu šnúru Musicology, absolvovala Dulfer už ako stály člen Princovej kapely. Debutový album Saxuality (1990) bol nominovaný na najprestížnejšie hudobné ocenenie Grammy.  

Dulfer v hudobnom tempe nepoľavuje ani po rokoch. Predchodca jej súčasného albumu Candy Store (2007) sa umiestnil na druhej pozícii v rebríčku Billboard’s Top Contemporary Jazz (súčasný jazz), pričom jej zoznam kolaborácií číta desiatky hviezd. Objavili sa na ňom mená ako Pink Floyd, Beyoncé, Maceo Parker, Aretha Franklin, Marcus Miller, Chaka Khan, či Van Morrison.

Bratislavský koncert Candy Dulfer uzavrie oficiálna afterpárty v priestoroch Hopkirk Clubu (budova YMCA), kde z veľkého archívu vinylových platní legendárneho DJ-a Martina Jendeka zaznejú najväčšie hity funkovej éry. Vstup na afterpárty so vstupenkou z koncertu je zdarma.

Festival City Sounds z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Bratislavský samospravny kraj, Ars Bratislavensis a SOZA.

Tlačová správa

Esprit 2023

Galéria

CandyDuffler_600x600.jpg
III_smalljpg.jpg

 

 

Ďalšie články

Di Meola a Rubalcaba naplnili obrátenú pyramídu
Al Di Meola & Gonzalo Rubalcaba, 15.11.2013 Slovenský rozhlas, Bratislava   Nezabudnuteľnú...
Report: Candy Dulfer roztancovala bratislavský Majestic Club
12. apríla sa v bratislavskom klube MMC uskutočnil koncert interpretky, ktorá dlhé desaťročia...
Brian Blade: Aj pri odlišných názoroch nás spája ľudskosť
Náš rozhovor s bubeníkom Brianom Bladeom je vyústením dlhoročného záujmu o jeho osobu a ...
Cassandra Wilson priniesla Bratislave hudbu tvorenú srdcom
11.december 2014, Nová Scéna, Bratislava   Bohatú koncertnú sezónu prišla do Bratislavy...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...