The United States vs. Billie Holiday: Nový hraný film o legendárnej speváčke bude mať premiéru už tento rok

The United States vs. Billie Holiday: Nový hraný film o legendárnej speváčke bude mať premiéru už tento rok

Keď herečka Andra Day odchádzala spolu s Garrett Hedlundom z natáčania a zaznamenali ju novinári, pôsobila ako verný obraz legendárnej Billie Holiday. Práve o tejto jazzovej ikone sa v súčasnosti natáča najnovší film "The United States Vs. Billie Holiday", ktorý sa bude venovať hudobnej kariére, ale aj životným tragédiám jednej z najoriginálnejších speváčiek zlatej éry jazzu. Réžia Lee Danielsa poodhalí príbeh speváčkinho zatknutia v roku 1947 v jej dome v New York City, ako aj následný boj s právnym systémom a drogovou závislosťou, ktorá nakoniec viedla až k jej úmrtiu v roku 1959.

 

Produkcia najnovšieho filmu o legendárnej jazzovej speváčke s príhodným názom - The United States Vs. Billie Holiday - sa začala v septembri 2019 v kanadskom Montreáli. Režisér a tvorca Lee Daniels má na svojom konte už niekoľko nominácií na Oscara za film Precious (2009), no zatiaľ sa jeho diela nevenovali hudobnej tematike. Tento film sa venuje najmä udalostiam, ktoré viedli ku zatknutiu Billie Holiday v jej dome v New Yorku v roku 1947 a rokom právnických trápení a drogových závislostí, ktoré vyvrcholia jej smrťou vo veku len 44 rokov.

 

Potom, ako bola Billie (stvárnená Androu Day) v roku 1948 prepustená z väzenia za dobré správanie, bola speváčka až do konca svojho života sledovaná agentmi protidrogového oddelenia a bola znovu zatknutá priamo na smrteľnej posteli v newyorskej nemocnici za držanie heroínu. Vedúcim protidrogového oddelenia bol Harry Anslinger (hraný Garretom Hedlundom), ktorý vyhlásil otvorenú vojnu drogám, ešte niekoľko desaťročí predtým, ako sa americký prezident Richard M. Nixon preslávil v 70. rokoch svojim sloganom "War on Drugs". Okrem drogovej tematiky sa však film bude vo veľkej miere venovať aj speváčkinmu talentu, jej milostnému životu a mnohým príbehom zlomeného srdca a neštastnej lásky, ktoré Billie zažila.

 

Vo filme sa okrem hlavných postáv Billie Holiday (Andra Day) a vtedajšieho vedúceho protidrogového oddelenia Harryho Anslingera (Garrett Hedlund) objavujú aj Natasha Lyonne, Trevante Rhodes, Evan Ross, Dana Gourrier, Erik Laray Harvey a Melvin Gregg.

 

"Je to pre mňa nesmierna zodpovednosť, vyrozprávať touto formou príbeh ikonickej Billie Holiday", povedal v rozhovore pre webový portál Deadline režisér Lee Daniels. "Jej príbeh cítim ako veľmi osobný a dúfam, že dokážem čo najlepším spôsobom odhaliť túto hlbokú a komplikovanú dušu - veľkú umelkyňu a bojovníčku za občianske práva."

 

Film "The United States Vs. Billie Holiday" by mal vyjsť už tento rok, na presnejší dátum si však zatiaľ budeme musieť počkať.

 

Zdroj: dailymail.co.uk

Autor: Martin Uherek

Foto: John R. Kennedy, splashnews.com

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Dráma o jazzovom bubeníkovi v našich kinách
Do kín prichádza čerstvý film o mladom jazzovom bubeníkovi, ktorého snom je stať sa najlepším...
Etta James – Radosť, bolesť, horkosť i utrpenie 3/3
Pokračovanie druhého dielu:          Etta James sa pretransformovala na...
Filmové fórum predstaví vzácne jazzové krátke filmy zo začiatku storočia
Filmové fórum mesta New York začiatkom júna predstaví krátku kolekciu vzácnych jazzových krátkych...
Whiplash – jazz po hollywoodsky
Veľký rozruch vyvolala v poslednom období filmová dráma Whiplash pojednávajúca o osude jazzového...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...