V apríli si môžte vychutnať čarovnú Indiu priamo v Bratislave

V apríli si môžte vychutnať čarovnú Indiu priamo v Bratislave
jazz.sk

Pre milovníkov exotiky je pripravený večer - Visions of India. Rôzne podoby tejto krajiny vám sprostredkuje film, hudba aj tanec. V takmer trojhodinovom programe sú pripravené skutočné lahôdky. Svoje predstavy o tejto krajine priblíži filmom GURU režisér Tamás Tóth. Po umeleckom hranom dokumente, ktorého natáčanie sprevádzalo viacero zaujímavostí, je možnosť diskutovať s tvorcami - režisérom a autorom hudby. 

V druhej časti večera sa predstaví tanečnica indického tanca Bharatanatyam, Dóra Meenakshi Bittner, ktorá sa indickému tancu venuje od r 1997 a patrila k osobným žiačkam Jayanthi Subramaniam - významnej tanečníčky a riaditeľky Inštitútu umeleckého tanca Kala Darsana, v Chennai (India).

Na záver je pripravený špeciálny koncert majstra Debashisha Ganguly, ktorý sa počas svojej kariéry vyprofiloval na jedného z významných virtuózov v hre na sitár, často koncertuje v USA a Európe, kde pravidelne vystupuje na prestížnych festivaloch (Summer Festival in Barcelona, Kaltenburg Folk Festival, Germany ai). Úspešne sa venuje komponovaniu filmovej a divadelnej hudby, je obľúbeným spolupracovníkom režiséra Paula Coxa. Zložil filmovú hudbu k jeho filmom Island (uvedený na filmovom festivale v Cannes) a Golden Bread. V roku 2010 ho oslovil režisér Tamas Tóth a vznikla Debashishova sugestívna hudba k filmu GURU. O jeho všestrannosti svedčí, že v hudobnej oblasti je častým spoluhráčom nielen v rámci indickej klasickej hudby. Rád vystupuje aj s jazzovými hudobníkmi v rôznych fusion a world projektoch.

Jeho spoluhráčom bude Péter Szalai. Je významnou postavou maďarskej hudobnej scény. Jeho učiteľmi v hre na tabla boli významní indickí majstri (Anthony Dass, Ustad Alla Rakha a jeho syn Zakir Hussain, Ravi Shankar ai.) Neskôr sa etabloval ako perkusionista v renomovaných skupinách a spolupracoval so známymi hudobníkmi napr. László Dés, A. Mangelsdorf, W. Dauner, Zoltán Lantos ai. Pohybuje sa v žánroch jazz, etno a fusion a popritom sa stále venuje aj indickej klasickej hudbe. Od roku 2009 je učiteľom na Hudobnej Akadémii v Budapešti kde prednáša teóriu indickej klasickej hudby. Veľmi si cení aj možnosť vyučovať v inštitúte RIMPA (Ravi Shankar Institute for Music and Performing Arts).

Nenechajte si ujsť jedinečnú príležitosť spoznať kultúru, ktorá inšpiruje umelcov po celom svete. 

 predpredaj: Eventim.sk

 Kinosála FTF VŠMU, Svoradova 2, Bratislava, 9. apríla 2013, 18.30

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Ľubomír Gašpar Cimbal Project - The point of View
Cimbalista Ľubomír Gašpar iba pred pár mesiacmi vydal svoje debutové CD s názvom Cimbal Project...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...