V Bratislave uvidíte Mozaiku hudby sveta

V Bratislave uvidíte Mozaiku hudby sveta
Patrik Gömöri

V najbližších mesiacoch ponúkne Bratislava zaujímavé koncerty z oblasti world music. Pre všetkých, ktorí sa v tomto žánri neorientujú aj pre skalných fanúšikov, agentúra Shiraz pripravila pestrú vzorku hudby z celého sveta. Táto agentúra, ktorá sa od roku 2009 venuje organizovaniu koncertov zameraných predovšetkým na spoznávanie etnickej a world music spojila sily s Nu Spirit klubom, Kafé Scherz a tiež s o.z. Amity, aby priblížili hudbu z Brazílie, Egypta, Izraela a ďalších krajín.

V júli sa predstaví skupina MiraMundo zložená z hudobníkov z Brazílie, Talianska, Španielska aj Kuby a prinesie do Bratislavy atmosféru kozmopolitnej Barcelony. MiraMundo je world music kapela brazílskeho skladateľa Luiza Murá a jeho spoluhráčov, ktorá ponúka mix rôznych štýlov od bossa novy cez japonskú enku, španielsku buleriu až po reggae a srbskú hudbu. Tešiť sa teda môžete na world music od Rio de Janeira až po Balkán a predovšetkým na hudobný multietnický kolorit barcelonských klubov. Okrem Luiza Murá, ktorý svoj zatiaľposledný album vydal v roku 2012 so švédskou kapelou Unit, formáciu tvoria Talian Agostino Aragna (husle), Kubánec Martin Melendez (violončelo) a speváčka Desirée Garcia zo Španielska. V pondelok 27. júla sa predstavia slovenským fanúšikom svetovej hudby. Koncert sa uskutoční v príjemnom prostredí bratislavskej kaviarne Scherz.

 

Augustový koncert zo série prinesie špičkový projekt, ktorý je jedným z najzaujímavejších na súčasnej world music scéne. Egyptian Project je spoločné dielo mladých hudobníkov z Francúzska pod vedením Jerome Ettingera a skúsených egyptských hudobníkov. Ponúkne tradičnú egyptskú hudbu, nástroje a rytmy v úprave pre 21. storočie. Elektroniku, programovanie, vokály pridali mladí francúzski nadšenci a preniesli túto hudbu do klubov po celej Európe. Po vydaní albumu Ya Amar v známom sanfranciskom labeli Six Degrees sa začalo víťazné ťaženie Európou, kedy sa tradičné egyptské hudobné nástroje (arghul) miesto múzeí rozozvučali v životom a mladými ľuďmi nabitých kluboch. V roku 2015 sa k projektu pridala egyptská gypsy speváčka, ktorej spev obohatil zvuk skupiny a dodal je ženskýelement. Skupina Egyptian Project je uprostred úspešnej šnúry, v júli 2015 užvystúpili na prestížnom festivale WOMAD Petra Gabriela a v auguste sú pozvaní na festival SZIGET. Ešte predtým sa zastavia v bratislavskom Nu Spirite, aby potešili všetkých priaznivcov world music, klubovej elektroniky a tradičnej egyptskej hudby. Na túto akciu sa môžete vybrať do Nu Spirit klubu 13. augusta.

 

 

Liron Meyuhas je mladá izraelská perkusionistka, speváčka a skladateľka, ktorá nie je úplne neznáma slovenskému publiku. Jej videá na youtube už vzbudili pozornosť aj u jej slovenských fanúšikov. Bude určite zaujímavé vidieť jej vystúpenie naživo v Bratislave. Pohľad na tvorbu izraelskej world music scény a jej mladej atraktívnej zástupkyne si môžete vychutnať, na jej krátkej zastávke pred koncertnou šnúrou v Čechách, kde sa pripojí k zoskupeniu Slet bubeniku. Jej projekt La Gitana je vzrušujúcou cestou k objavovaniu exotických nástrojov, zvukov a hlasu v jej skladbách, ktoré sú osobnými výpoveďami o jej svete a cestách po Afrike, Blízkom východe a Stredomorí. Umožňujú publiku stať sa súčasťou tohto hudobného putovania, kde sa moderný svet stretáva s tradičným a to nielen v hudbe. Texty sú v hebrejskej angličtine, portugalčine a taliančine. Táto akcia bude warm-up koncertom pred jesenným Festivalom perkusií. Projekt La Gitana si môžte vypočuť 6. septembra v Nu Spirit klube.

 

Jedným z vrcholných podujatí pre všetkých milovníkov world music, rytmov a perkusií bude už po štvrtýkrát Festival perkusií -World of the Drums-. Tento rok sa bude konať 9.-10. októbra v DK Ružinov a okrem koncertov ponúkne tanečné predstavenia, workshopy, trh hudobných nástrojov, exotických výrobkov a jedál. Medzi hlavnými hviezdami tohto multižánrového festivalu bude niekoľko zaujímavých hostí. Spomeňme aspoň temperamentné talianske zoskupenie Officina ZOE, ktoré sa venuje od roku 1993 ľudovej tradícii Pizzica, ktorá vzišla z rituálneho tanca pizzica taranta. Táto rytmická, extatická hudba zo Salenta, z Južného Talianska je úspešným vývozným artiklom a skupina koncertuje po celom svete. Poľská skupina ŜANĜO reprezentuje hudbu ako využitie tradičných prvkov z rôznych kontinentov, ktoré v ich hudbe tvoria osobitnú jednotu. Tieto rôznorodé kultúrne  podnety prezentujú v projekte: „ŜANĜO - The Change of the Earth Vibration” (Zmena vibrácie Zeme). Myšlienka projektu je podobná ako u Ludwika Zamenhofa, ktorý vytvoril Esperanto, nový spôsob komunikácie, ktorý nepotláča svoje pôvodné zložky, a tak je to aj  s ich hudbou. Kapiel a hudobníkov bude počas dvoch festivalových večerov omnoho viac. Podrobnejší program októbrového festivalu zverejnia organizátori už čoskoro.

 

Shiraz je značkou kvalitnej world music, už v minulosti predstavila v Bratislave mnohé zaujímavé projekty. Jej aktivity a podujatia sa oplatí sledovať aj počas leta a jesene. Ako sľubujú organizátori nielen leto aj  jeseň bude horúca. 

 

Tlačová správa

 

Galéria

egyptian project.jpg
liron la gitana.jpg
MiraMundo FB B (1).jpg
MiraMundo x.jpg

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Ľubomír Gašpar Cimbal Project - The point of View
Cimbalista Ľubomír Gašpar iba pred pár mesiacmi vydal svoje debutové CD s názvom Cimbal Project...
Reportáž: Erik Rothenstein Band and Ester Wiesnerová
Minulý týždeň vystúpil Erik Rothenstein Band spolu s hosťujúcou speváčkou Ester Wiesnerovou v troch...
Avishai Cohen a jeho najnovší album 1970: Komerčný smooth jazz pre masy?
Izraelský basgitarista, kontrabasista, skladateľ a aranžér Avishai Cohen prednedávnom vydal svoje...
Gabriela Montero: Emócie publika sú pre mňa najväčším ocenením
Ako sedemmesačná stláčala klávesy na detskom keyboarde. Koncertný debut v rodnom Caracase, s...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...