V decembri sa vráti do Bratislavy speváčka Cassandra Wilson

V decembri sa vráti do Bratislavy speváčka Cassandra Wilson
admin

Už dva roky úspešnej existencie má za sebou exkluzívny koncertný cyklus City Sounds, v rámci ktorého vo vypredaných sálach Bratislavy vystúpili hviezdy ako John Scofield, Brian Blade, Al di Meola s Gonzalom Rubalcabom, charizmatický Kurt Elling, Victor Wooten, či džezová bohyňa Dianne Reeves. Sériu nezabudnuteľných hudobných vystúpení doplní v druhej polovici tohto roka americká speváčka Cassandra Wilson.

 

Hoci sa jej kariéra môže javiť trochu nevyspytateľná, Cassandra Wilson sa stala jednou z najväčších jazzových ikon 90-tych rokov. Oplýva nádherným zamatovým a tvárnym hlasom s obrovským rozsahom. V deviatich rokoch začala hrať na klavír  a gitaru a v polovici 70- tych rokov už bola speváčkou so širokým záberom hudobných štýlov. Po roku v New Orleans sa presťahovala do New Yorku, kde v roku 1982 začala spolupracovať s Dave Hollandom a Abbey Lincolnovou. Po stretnutí so Stevom Colemanom sa stala hlavnou vokalistkou zoskupenia M-Base Collective. Napriek hudobnými osobnosťami nabitom free funkovom zoskupení sa v ňom Cassandra okamžite presadila. Spolupracovala tiež s New Air a v roku 1985 nahrala svoj prvý album. Na svojom treťom albume štandardov ju začali prirovnávať k Betty Carter.

 

Po niekoľkých ďalších albumoch prevažne pôvodných, resp. prevzatých a nie vždy výnimočných skladieb zmenila Cassandra Wilson svoje hudobné preferencie a začala vystupovať v Blue Note s akustickým blues v programe pod názvom Blue Light ′Til Dawn. V hudobných návratoch v čase našla samu seba a odvtedy skvele interpretuje a mieša zmesy štýlov country, blues a folk v nesmierne invenčných a sviežich aranžmánoch.

 

 

V roku 1997 bola členkou turné “Blood on the Fields”. Wyntona Marsalisa. O dva roky neskôr vydala ako hudobnú pocta Milesovi Davisovi album pod názvom “Travelling Miles”. Pri albume “Belly of the Sun” (2002) sa v snahe posunúť sa hudobne ďalej načrela do viacerých zdrojov a prameňov americkej hudby – blues, country, soulu aj rocku, reflektujúc ale pritom aj najnovšie trendy populárnej hudby. Album “Glamoured”(2003) bol výzvou v inom smere – autorkou polovice skladieb bola Cassandra. V snahe neustále sa rozvíjať neváhala pozvoľna  použiť moderné prvky ako samplovanie a iné techniky štýlu hip hop, ako to dokazuje jej album “Thunderbird” (2006).

Nasledoval ďalší album jazzových štandardov “Loverly”(2008) a album Silver Pony (2010). Verná pozícii hudobného chameleóna opäť zmenila doterajšiu hudobnú cestu a v roku 2012 vydala album prevažne originálnych kompozícii pod názvom “Another Country”. Album nahrávala v Taliansku, New Orleans a New Yorku a koprodukoval ho gitarista Fabricio Sotti.

 

Cassandra Wilson sa vráti do Bratislavy po 15 rokoch, aby nám 11. decembra predviedla svoje vokálne majstrovstvo v divadle Nová scéna v Bratislave.

 

 

 

Ďalšie články

Splnený sen pre Hanku Gregušovú: Odchádza spievať a žiť do New York City
Zhruba o mesiac sa pre Hanku Gregušovú začne nová etapa jej života - podpísala zmluvu o zastupovaní...
Di Meola a Rubalcaba naplnili obrátenú pyramídu
Al Di Meola & Gonzalo Rubalcaba, 15.11.2013 Slovenský rozhlas, Bratislava   Nezabudnuteľnú...
Brian Blade: Aj pri odlišných názoroch nás spája ľudskosť
Náš rozhovor s bubeníkom Brianom Bladeom je vyústením dlhoročného záujmu o jeho osobu a ...
Cassandra Wilson: Hudba je hudba, s nástrojom v ruke ide o odbúranie vlastného ega...
Cassandra Wilson interview, 10.12.2014 Cassandra Willson (1955), americká špičková speváčka s ...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...