V Trnave je mikulášska nádielka už dnes

V Trnave je mikulášska nádielka už dnes
Peter Motyčka

V priestoroch kultúrneho centra Malý Berlín v Trnave dnes prebehne už 11. ročník Hevhetia Festu a popri sérii koncertných či showcaseových vystúpení na ňom predstavia nové albumy, ktoré vychádzajú pod krídlami košického vydavateľstva Hevhetia. Určite sa po tejto nádielke oplatí siahnuť, pretože sa v nej nachádza viacero pozoruhodných kúskov.

 

 

Vynikajúci český bubeník Otto Hejnic nahral pre Hevhetiu ť triových albumov v nemennom obsadení. S dlhoročnými spoluhráčmi, klaviristom Ondrejom Krajňákom a kontrabasistom Josefom Fečom, ponúkali prvotriedny akustický straight ahead jazz a líder popri majstrovskom udržiavaní pulzácie sa opakovane uviedol aj ako pozoruhodný skladateľ. Po autorskom debute „One“ (2012) ponúklo Hejnicovo trio novátorsky poňatý štandardný či filmový repertoár (albumy „Standards One“, „Lights“ a „Beauties“).

 

 

No a potom došlo k sérii prekvapení: na jar 2022 vyšla fantastická nahrávka „This Is How It Is“, na ktorej Krajňák zamenil koncertné krídlo za Rhodes piano (výsledok bol fascinujúci!) a aby toho nebolo málo, Hejnic teraz predstavuje jazz-groovový projekt Otto Hejnic Organism. Debutová nahrávka „Beringia“ s newyorským hráčom na Hammond organe Brianom Charettem a waleským tenorsaxofonistom Osianom Robertsom prináša úplne odlišnú estetiku i prístup. Hejnicove projekty patria k tomu najlepšiemu, čo môžeme na súčasnej európskej jazzovej scéne počuť a preto sa na koncertné predvedenie i samotný album nesmierne teším. Okrem Trnavy budú mať slovenskí fanúšikovia ešte jednu šancu zažiť toto výnimočné trio naživo: Otto Hejnic Organism sa predstavia aj v piatok 23. 9. na XXIX. ročníku Trenčianského jazzového festivalu v priestoroch Šenk Event Clubu.

 

 

Čosi podobné môžem konštatovať aj o projektoch gitaristu Miloša Železňáka. V Hevhetii vydáva už takmer dve desaťročia a v pamäti ostávajú viaceré z jeho projektov, napríklad skvostný album „rusnacké / ruthenian“ (2008), na ktorom čerpal nielen zo svojich koreňov (pochádza z rusínskeho prostredia), ale predovšetkým sa mu podarilo odkryť jeho archetypálnu krásu. Dávkoval ju bez prímesí a napriek nekonvenčnému prístupu odzbrojoval priamočiarosťou a z nej prýštiacou spontánnosťou. Bezprostredný kontakt so živou a žijúcou kultúrou tu reprezentovali autentické nahrávky ľudových piesní, s ktorými Železňák vstupoval do dialógu. Potom prišiel s dvojicou výborných albumov „Blue(Ž, ako Že blues)“ a „V bezvetrí a bezčasí“ s nezošnurovaným nazeraním na pesničkovú formu (a vyhnutím sa klišé stredoeurópskych bluesmanov).

V Trnave však bude Železňák prezentovať vynikajúci dvojalbum „Apória“, ktorý zaujme ešte pred samotným vypočutím. Dvojité CD v obálke formátu LP platne dá lepšie vyniknúť umeleckému dielu na obálke a zanecháva aj úplne odlišný vizuálny dojem. Apória je grécky výraz pre nepriechodnosť, slepú uličku, prípadne cestu-necestu a jedenásť trackov zaradených do priehradok „Apória akustika“ a „Apória Elektra“ ponúka celú sériu nálad a polôh: od akustických „chilloutov“ s farbami sláčikového tria po psychedelické „elektro vypaľovačky“ s frenetickými jazzrockovými polohami. Už dávno som nepočul tak inšpiratívny album. Železňák prestriedava rozličné typy gitár (akustické, elektrické, bezpražcové) a emócie dávkuje presne tak, aby čo najvernejšie vystihol charakter skladieb.

 

 

Nový album bude prezentovať aj gitarista a skladateľ filmovej hudby David Kollar, ktorý pravidelne spolupracuje so svetovou improvizačnou špičkou. Tretí spoločný album s nórskym trubkárom Arvem Henriksenom nazvaný „A Sense of Destiny“ uzrie svetlo sveta práve počas Hevhetia Festu 2022 v Trnave. Na pódiu Malého Berlína však bude Kollar prezentovať mystickú a jedinečnú fúziu komponovanej a improvizovanej, klasickej a digitálnej, východnej a západnej hudby neurčitého žánru či kultúrneho prostredia v medzinárodnej zostave s americkým gitaristom, skladateľom a zvukovým dizajnérom Rickom Coxom a dvojicou trubkárov: Talianom Paolom Rainerim a špeciálnym hosťom – Francúzom Erikom Truffazom. Podobnú zostavu (len bez Truffaza) predstaví Kollar aj na piatkovom Citysounds Festivale v Slovenskom rozhlase v Bratislave.

 

 

Na bratislavskom Citysounds Festivale sa predstaví aj zoskupenie Trilobeat, ktoré nedávno vydalo album „Extinction Horizon“. Nahrávka vyšla vo vydavateľstve Hevhetia a jej prezentácia sa tiež uskutoční na podujatí v Trnave. Na albume sa objavilo viacero pozoruhodných hostí, napríklad americký hráč na klávesových nástrojoch Adam Holzman (niekdajší kapelník Milesa Davisa) alebo spomínaný gitarista David Kollar.

 

K ďalším premiéram bude patriť česko-americký projekt Mirka Novak feat. Edward Miles, ktorí v Trnave predstavia svoj dlhoočakávaný debut „Malbum“. Speváčka a hlasová experimentátorka Mirka Novak prizvala na jeho nahrávanie viacerých českých umelcov – gitaristu a speváka Zdeňka Bínu z tria minus123minut, majstra sveta v loopingu En.Dru alebo improvizátorku Ridinu Ahmedovú. Projekt Malbum je unikátny už tým, že na ňom nenájdete žiadne slová ani hudobné nástroje. Improvizované skladby sú zostavené len z hlasových slučiek. V rámci aktuálneho turné Mirku Novak podporí afroamerický bubeník Edward Miles, s ktorým speváčka dlhodobo spolupracuje počas svojich projektov v Spojených štátoch.

 

 

Aktuálnu nahrávku s názvom The Long Bright Dark budú v Trnave prezentovať košický saxofonista Ján Kopčák a čiernohorský gitarista Pippo Corvino (alias Filip Gavranović). Obaja umelci sa spoznali na štúdiách na Umeleckej akadémii v rakúskom Grazi a už ich debutový projekt The Cigarette After (Hevhetia 2014) vyvolal priaznivé reakcie. Svoju novú nahrávku umelci charakterizujú ako ambientný koncert saxofónu a midi gitary s prienikom do rôznych štýlov a ich vystúpenie určite prinesie množstvo nečakaných momentov.

 

 

Súčasťou Hev-Het Festu 2022 bude aj prezentácia albumov „Closer“ bluesovej speváčky Silvie Josifoskej, „Seasons of Long Flyways“ medzinárodného improvizačného telesa Romanovská, Tichý, Hrubý, Kugel, medzižánrový projekt „Exspecto“ na ktorom poľský skladateľ a klavirista Krzysztof Kobyliński spolupracoval s vokálnym ansámblom špecializujúcim sa na interpretáciu gregoriánskeho chorálu Voces Gregorianae Cassoviensis. Nové autorské CD „Hypianosis“ bude v Trnave prezentovať aj slovenský skladateľ experimentálnej hudby a hudobník, hudobný estetik a vysokoškolský pedagóg, organizátor nekonvenčných hudobných, umeleckých a vedeckých podujatí, Július Fujak.

 

Autor: Peter Motyčka

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Hev-Het-Fest / Jazz Bus / ShowCase 2018
Tento takmer enigmatický nadpis reportáže spájajúci viacero slov delených lomítkom do jedného celku...
Rozsiahla správa z Hevhetia Festu 2020, alebo ako sa vzoprieť neprajnosti doby
Multižánrovosť a intermedialita už dnes nie sú charakteristikami, ktoré by boli na kultúrnej...
Jeden krát dva: Hevhetia Fest a City Sounds Festival
Minulotýždňová ponuka predostrela viacero festivalov a nebolo ľahké voliť z bohatého jedálneho...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...