Victor Wooten /USA/ a Juraj Griglák /SK/ v apríli na jednom pódiu!

Victor Wooten /USA/ a Juraj Griglák /SK/ v apríli na jednom pódiu!
jazz.sk

Nezabudnuteľné vystúpenie kráľovnej jazzu Dianne Reeves, gitaristu John Scofielda, beznádejne vypredaný Al di Meola či nedávna vokálna jazzová smršť v podaní Kurta Ellinga – to všetko sú ochutnávky toho, čo ešte v réžii City Sounds bratislavskí milovníci hudby zažijú. V apríli totiž táto fantastická koncertná séria pokračuje ďalším dvojkoncertom Victor Wooten Band a Juraj Griglák Trio. 

 

Plným menom Victor Lemonte Wooten je americký jazzfunkový skladateľ, producent, aranžér a multiinštrumentalista, ktorý bol za svoju tvorbu hneď päťkrát odmenený cenou Grammy. Ako člen kapely Béla Fleck & The Flecktones získal ako basgitarista viac ocenení než ktorýkoľvek iný basák na svete. Ako jediný sa tiež viac ako raz stal Basgitaristom roka podľa časopisu Bass Player - tento prestížny titul mu bol udelený dokonca trikrát.

 

K hre na basgitaru sa Wooten dostal o čosi skôr ako väčšina jeho kolegov – už ako dvojročného ho vraj brat zaúčal do techniky hry, keďže v rodinnej kapele chýbal práve basák. Takže ako trojročný už Victor vystupoval na koncertoch organizovaných rodinou Wootenovcov pre pobavenie susedov. A keď mal Victor šesť, spolu s bratmi hral ako predskokan na koncertnej šnúre Curtisa Mayfielda.

 

Neskôr svoje hudobné zručnosti vylepšoval pod mentorským dohľadom Stanleyho Clarka, Larryho Grahama i Bootsyho Collinsa. Postupne k svojmu repertoáru pridával ďalšie a ďalšie nástroje a vyzeralo to, že čoho sa dotkne, premení sa na hudobné zlato. Okrem svojej obľúbenej basy sa chopil aj čela, violy, perkusií, bicích i klávesov. Spolupracoval s menami ako Branford Marsalis, Marcus Miller, Mike Stern, Bruce Hornsby, Chick Corea, Dave Matthews, Prince, Keb Mo, Gov’t Mule, Susan Tedeschi, Vital Tech Tones či Jaco Pastorius. Pre kapelu Flecktones pomohol vybojovať prvú Grammy.

 

Zaujímala ho však aj sólová dráha. S kolegom Steveom Baileym založil "Bass Extremes" - spojenie, ktorého výsledkom bola neprekonateľná inštruktážna kniha a CDčka pre hráčov na basgitaru. Prvý Victorov sólový album "A Show of Hands" z roku 1996 bol vyhlásený za jednu z najvýznamnejších basových nahrávok vôbec.

 

Victor Wooten pokračuje v produkovaní skvelých albumov – či už v spoluprácach so špičkovými hudobníkmi alebo sólovo, a intenzívne sa venuje svojej veľkej vášni: šíreniu posolstva hry na basgitaru prostredníctvom svojich kurzov, školení a seminárov.

 

Každé z jeho vystúpení predstavuje poriadny funkový žúr a inak to nebude ani na blížiacom sa bratislavskom dvojkoncerte s kapelou Juraj Griglák Trio.

 

 

Juraj Griglák Trio tvorí neprekonateľná zostava: basgitarista Griglák spolu s bubeníkom Martinom Valihorom a klaviristom Eugenom Vizvárym sú trojicou virtuóznych muzikantov, ktorí sa na našej jazzovej scéne osvedčujú dlhé roky.

 

Juraj Griglák má podobnú životnú story ako Wooten: pochádza z hudobníckej rodiny (otec klarinetista, mama speváčka), už v útlom detstve začal s klavírom, od puberty hral na bicích a na gitare, a tvrdou prácou sa vymakal na svoju súčasnú pozíciu na hudobnej scéne.

 

Počas štúdia kontrabasu na konzervatóriu si našetril na svoju prvú Jolanu a basgitaru odvtedy neodložil. Vypracoval sa na jedného z najlepších basákov na Slovensku a dnes má za sebou množstvo výnimočných spoluprác s vynikajúcimi muzikantmi z celého sveta – ako napríklad dodnes nezabudnuteľný spontánny jam so Stanleym Clarkom na BJD v '85, ale aj spolupráce s Ronom Affifom či hranie s Poogie Bellom.

 

V roku 2001 vydal Juraj s hviezdnou muzikantskou zostavou dnes už kultový album "Bass Friends", ktorý vyvolal nadšené odborné ohlasy a minulý rok vyšiel na mnohé žiadosti fanúšikov v digitálnej reedícii. Okrem jazzových a občas funkových projektov Griglák hráva aj s Filharmóniou a pravidelne vyučuje špičkové jazzové dielne u nás aj v zahraničí. 

 

Do svojho tria prizval Griglák popredných hudobníkov Martina Valihoru a Eugena Vizváryho, s ktorými našiel spoločnú  reč v elektro-akustickom duchu s prvkami jazzu, funku, neosoulu aj r'n'b. Na aprílovom dvojkoncerte zahrajú kompozície prevažne z Jurajových a Eugenových nových albumov "Time to Fly" a "Part One".

 

 

V Bratislave vystúpia títo fenomenálni jazzoví muzikanti so svojimi nadupanými kapelami už 22. apríla v Ateliéri Babylon.

Koncert podporilo Veľvyslanectvo USA v Bratislave a SOZA.

Vstupenky v sieti Ticketportal

 

-rob-

 

 

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Album Slovákov, ktorý prerástol Slovensko
Hoci ich prvé plnohodnotné autorské CD uzrelo svetlo sveta len nedávno, slovenská skupina Finally...
Eugen Vizváry: Vďaka albumom spoznáva človek sám seba
Stretol som sa so slovenským hudobníkom, klaviristom a skladateľom Eugenom Vizvárym. Hovorili sme...
Eugen Vizváry debutuje s albumom Part One
Jeden z najvyhľadávanejších slovenských klavíristov, Eugen Vizváry sa dočkal svojho debutového...
Jazzman týždňa: Victor Wooten
Tohto svetoznámeho priekopníka basgitary si dnes predstavíme v trochu inom svetle, ako by sa...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...