Vychádza doteraz nevydaný album Art Blakey Jazz Messengers z roku 1959. "Just Coolin'" dopĺňa obraz legendárnej kapely

Vychádza doteraz nevydaný album Art Blakey Jazz Messengers z roku 1959. "Just Coolin'" dopĺňa obraz legendárnej kapely

Art Blakey & The Jazz Messengers patria medzi kľúčové kapely, ktoré ovplyvnili vývoj Blue Note Records. 19. októbra sa pri príležitosti osláv Blakeyho (nedožitých) 100. narodenín rozhodla spoločnosť Blue Note vydať niekoľko nových, doteraz nezverejnených nahrávok na jeho pamiatku. Medzi nimi je práve album Art Blakey & The Jazz Messengers - Just Coolin', ktorý vzníkol v roku 1959, počas obdobia veľkých kapelových zmien.

 

Blakey pre vydavateľstvo Blue Note Records ako bubeník prvý album nahral v roku 1947 a počas najbližších dvoch dekád pre nich vytvoril viac ako 20 albumov ako leader a viac ako 40 albumov ako sideman. Množstvo týchto titulov vzniklo v rámci zoskupenia Art Blakey & The Jazz Messengers, zrejme najznámejším z nich bol Moanin', nahratý v októbri 1958. Album Just Coolin' bol nahratý len o niekoľko mesiacov neskôr, v marci 1959. Práve prelom rokov 1958 a 1959 však bol poznamenaný zmenami v kapelovom obsadení, konkrétne na poste saxofonistu. Koncom roka 1958 opustil Jazz Messengers tenor saxofonista Benny Golson a predtým, ako toto miesto na najbližšie 3 roky obsadil Wayne Shorter, objavil sa v kapele Hank Mobley. Práve on sa tak stal jedným z účinkujúcich na albume Just Coolin'.

 

Album teda obsahuje netradičné zloženie Blakeyho jazzových messengerov - Lee Morgan (trúbka), Hank Mobley (tenor saxofón), Bobby Timmons (klavír), Jymie Merritt (kontrabas) a Art Blakey (bicie). Hoci Mobley s Blakeym účinkoval iba pár krátkych mesiacov, ako plodný skladateľ prispel na Just Coolin' svojimi autorskými kompozíciami, ktoré tu tvoria polovicu všetkých skladieb.

 

Hudba na tomto albume nie je nijakým spôsobom menejcenná v porovnaní s ostatnými titulmi Messengers z tohto odobia. Dôvodom jeho nevydania bol veľký komerčný úspech predošlého albumu Moanin' a následného záznamu zo živého koncertu z Birdlandu s titulom Art Blakey and the Jazz Messengers at the Jazz Corner of the World. Práve tento živý album obsahoval až štyri z celkových šiestich skladieb štúdiového albumu Just Coolin' a tak sa v Blue Note rozhodli "na čas" nahrávku odložiť do archívu.

 

A tak sa v roku 2020, teda viac ako 60 rokov neskôr, dostávame ku novej hudbe Arta Blakeyho & The Jazz Messengers. Album Just Coolin' obsahuje skladby v rýchlych tempách a s ohnivou energiou, ktorá bola pre toto zoskupenie charakteristická. Čerešničkou na torte je nahrávka Quick Trick z pera Bobbyho Timmonsa, ktorá predstavuje jedinú existujúcu verziu tejto skladby.

 

Quick Trick (Bobby Timmons) - Art Blakey & The Jazz Messengers

 

Príbeh účinkovania Hanka Mobleyho u Arta Blakeyho má aj svoj koniec. Ten nastal veľmi rýchlo, len o pár mesiacov neskôr, keď sa Mobley nedostavil na koncert kapely na kanadskom festivale. Trubkár Lee Morgan sa vtedy rozhodol osloviť Wayna Shortera, ten ponuku prijal a čoskoro sa dokonca stal hudobným vedúcim kapely. Hoci Blakey a Mobley zostali priateľmi, saxofónová stolička patrila najbližšie 3 roky Shorterovi.

 

Zdroj: glidemagazine.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...