Vyhrajte parádny výlet v stroji času!

Vyhrajte parádny výlet v stroji času!
Peter Motyčka

V polovici septembra sa Bratislava pomyselne premiestni v čase takmer o sto rokov do minulosti. Pokúste sa presunúť do éry medzi vznikom prvej republiky a druhou svetovou vojnou, keď u nás zneli hot jazz a swing. Podobnú atmosféru sa pokúsia v sobotu 17. septembra vyčariť v priestoroch Slovenského rozhlasu aktéri festivalu autentického tradičného jazzu a swingu Golden Age Festival a vďaka našej súťaži môžete byť pri tom.

 

Aktuálny 8. ročník úspešného a pozoruhodného medzinárodného podujatia prebehne pod kuratelou domovského swingového orchestra Fats Jazz Band a na jeho pozvanie sa do Prešporka / Pressburgu / Bratislavy prídu ukázať britsko-francúzsky Benoit Viellefon Orchestra ako aj výnimočné medzinárodné saxofónové sexteto Six Brown Brothers. Čerešničkou na prvorepublikovej torte bude tradičná improvizovaná jam session všetkých účinkujúcich, ktorá sa už tradične teší veľkej obľube poslucháčov, ale aj samotných hudobníkov.

 

 

Golden Age Festival je jediný festival na Slovensku zamera na autentickú interpretáciu hudby z počiatkov vzniku jazzu a jeho „zlatej éry“ (Golden Age). „Benoit Viellefon Orchestra je jednou z najžiadanejších kapiel v Londýne,uvádza riaditeľ festivalu Ladislav Fančovič. „Svoj repertoár orientujú na odkaz velikánov ako Duke Ellington, Cab Calloway či Charles Trenet. Benoit Viellefon nahrával hudbu do populárneho netflixovského seriálu Koruna (The Crown), do hollywoodskych filmov Summerland, Piano to Zanskar, Hurricane, Allied a mnohých ďalších dobovo ladených produkcií. Práve pred týždňom dokončil nahrávanie hudby aj do nového filmu Dance First o spisovateľovi Samuelovi Beckettovi režiséra Jamesa Marsha, ktorý sa aktuálne nakrúca v Prahe. Získať na festival tak vyťažené a populárne teleso je pre nás skutočne cťou.

 

 

Druhé zoskupenie bude skutočne zvukovým i štýlovým bonbónikom a Ladislav Fančovič k nemu dodáva: „Nemenej veľkým šťastím je aj zoskupenie Six Brown Brothers, ktoré vzniklo špeciálne pre náš festival. Šesť špičkových saxofonistov z Holandska, Španielska, Nemecka, Česka a zo Slovenska vzdá poctu storočnici rovnomenného amerického zoskupenia, ktoré zažívalo svoju najväčšiu slávu práve v 20. rokoch minulého storočia. Oživia u nás v takmer nehrávaný žáner ragtime, ktorý zaznieval približne v rokoch 1910-1920 v unikátnom nástrojovom obsadení šiestich saxofónov. A to nie hocijakých – sexteto bude hrať na originálnych nástrojoch z historickej zbierky lídra zoskupenia Andreasa van Zoelena z rokov 1920-1925. Ak si to neviete predstaviť, príďte na náš festival!

 

 

Trojicu účinkujúcich už tradične uzavrie hostiteľský orchester Fats Jazz Band, ktorý na festival vybral najzaujímavejšie skladby zo svojho repertoáru, okrem iného aj boogie-wogie na čembale alebo klasickú hudbu v swingovom podaní. „Sme nesmierne radi, že festivalový line-up je opäť vystavaný z dokonale dobovo autentických orchestrov a ďalej tak môžeme prinášať túto hudbu na Slovensko v podobe, v akej to je výnimočné aj v celosvetovom meradle.“ dodáva Fančovič.

 

 

Pokiaľ sa do utorka 13. 9. 2022 zapojíte do našej súťaže a pošlete nám správnu odpoveď, ponúkame dvom z vás možnosť získať voľný vstup na Golden Age Festival alebo vyhrať jedno z dvoch CD Benoit Viellefon Orchestra. K odpovedi na otázku prosím uveďte o ktorú z cien máte záujem. Vstupenky ako aj CD si môžu výhercovia vyzdvihnúť priamo na mieste v sobotu 17. septembra 2022 v priestoroch Slovenského rozhlasu. Začiatok podujatia je 18:00 hod. Nevyzdvihnuté CD posielame poštou.

 

Súťažná otázka:

Názov orchestra Fats Jazz Band odkazuje na pozoruhodného amerického jazzového klaviristu, organistu, skladateľa, speváka a komika, autora legendárnych piesní Ain't Misbehavin' či Honeysuckle Rose. Uveďte jeho meno.

 

Vstupenky na Golden Age Festival sú v predaji v sieti Ticketportal, ďalšie info nájdete napríklad na tomto linku. Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj.

 

 

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Výhercovia:
CD Vladimir Hrivnák, Zuzana Hudák
Vstupenky: Ida Hrivnáková, Patricia Benovičová, Anna Gillet

Esprit 2023

Galéria

Vyhrajte parádny výlet v stroji času!
Vyhrajte parádny výlet v stroji času!

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...