Vyšiel trailer ku Bass To Infinity: Nový dokument o 77-ročnom legendárnom basistovi Busterovi Williamsovi

Vyšiel trailer ku Bass To Infinity: Nový dokument o 77-ročnom legendárnom basistovi Busterovi Williamsovi

Na život a kariéru Bustera Williamsa je možné sa pozrieť z dvoch strán. Na jednej strane je len malým kúskom mozaiky dejín jazzového kontrabasu. Na strane druhej bol počas svojej 60-ročnej kariéry súčasťou prakticky všetkých významných období jazzu a jeho spolupráca s tými najlepšími z najlepších predstavuje ideálny prehľad jazzových dejín. Práve takto Williamsa poňal režisér Adam Kahan vo svojom dokumente Bass to Infinity, ktorého trailer sa pred pár týždňami objavil na verejnosti.

 

Príbeh začína Busterovým otcom, hudobníkom Charlesom Anthonym Williamsom Sr., vôňou klobás a zvukov hudby sobotného rána - a spomienkami na to, ako sa Buster na začiatku stal jeho žiakom, potom náhradníkom v jeho kapelách a neskôr plnohodnotným basistom, keď sa ako tínedžer vydal na svoje prvé turné. A hoci je to príbeh o veľkých ambíciách, príležitostiach mladého hudobníka hrať s etablovanými vrcholnými jazzmanmi, je vyrozprávaný so skromnosťou a jemným humorom.

 

Vďaka mentorstvu starších hudobníkov a hudobnej múdrosti, ktorá sa tradovala v jeho rodine po generácie, sa dokázal Buster Williams v mladosti vyhnúť  negatívnym návykom, ktorým v tej dobe prepadali jeho rovesníci. Hoci ho do kapely volali aj zvučné mená ako Horace Silver alebo Miles Davis, bola to speváčka Nancy Wilson, ktorá si ho získala - najmä neobyčajne príťažlivými podmienkami - celoročné angažmá, dobrý plat a pravidelne vyplácané zálohy.

 

V samotnom dokumente sa nachádza pár pekných filmových trikov, napríklad animované prerozprávanie Busterovho prvého kšeftu. Najviac si však divákov Bass to Infinity získa kvalitnou hudbou, ktorá prestavuje v súčasnosti 77-ročného Williamsa v dobrej forme - či už sa jedná o Blue Bossu v podaní dvojice kontrabasov s Rufusom Reidom alebo o Monkovský repertoár, ktorý hrá basista v triu s klaviristom Kennym Barronom a bubeníkom Lennym Whiteom. Ďalej sa tu nachádza príbeh vyrozprávaný Herbie Hancockom o Williamsovej spiritualite (Buster je aktívny budhista) počas pôsobenia v Mwandishi sextete. A v neposlednom rade sa v dokumente nachádza aj skvelé duo prevedenie skladby Alone Together s klaviristom Larrym Willisom .

 

Ak máte záujem sa o dokumente dozvedieť viac a spraviť si vlastnú predstavu, nedávno bol ku dokumentu Bass to Infinity zverejnený trailer - ten si môžete pozrieť priamo tu:

 

 

Zdroj: londonjazznews.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Dráma o jazzovom bubeníkovi v našich kinách
Do kín prichádza čerstvý film o mladom jazzovom bubeníkovi, ktorého snom je stať sa najlepším...
Whiplash – jazz po hollywoodsky
Veľký rozruch vyvolala v poslednom období filmová dráma Whiplash pojednávajúca o osude jazzového...
Jazzman týždňa: Esperanza Spalding
Neskutočne spieva. Obdivuhodne ovláda kontrabas. A basgitaru. Originálne komponuje. A je...
Hororová cesta Johna Patitucciho: Letisková ochranka mu zničila nástroj
Svetovo renomovaný basista John Patitucci bude chcieť na nedávnu cestu z New Yorku do Nórska...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...