World Music Festival Bratislava: Konferencia ponúkne hudobníkom networking, aj návod ako sa presadiť v zahraničí

World Music Festival Bratislava: Konferencia ponúkne hudobníkom networking, aj návod  ako sa presadiť v zahraničí
Peter Baláž

Ak vás zaujíma ako sa dá budovať kariéra v zahraničí, alebo chcete získať dôležité kontakty a osobne spoznať profesionálov zo svetovej hudobnej scény, máte príležitosť už 28. a 29. septembra 2019 v Pálffyho paláci na Zámockej ulici v Bratislave. Konferencia je súčasťou štvrtého ročníka World Music Festivalu Bratislava a k účasti sa stačí zaregistrovať na webovej stránke festivalu, www.worldmusicfestival.sk.

Organizátori festivalu tento rok pozvali viac ako 20 zahraničných delegátov, ktorí sa budú aktívne podieľať na dialógu so slovenskými hudobníkmi. Tento rok pozvanie prijal hudobný producent úspešných albumov a riaditeľ veľtrhu WOMEX Ben Mandelson (GB) aj programoví riaditelia a dramaturgovia festivalov Sziget, Manchester Jazz Festival, veľtrhu Mercat Musica Viva de Vic a ďalších.

Mnoho slovenských hudobníkov sa snaží presadiť, často bez manažéra a agenta. O tom, či sa dá aj takýmto spôsobom vybudovať úspešná kariéra porozpráva hudobníčka Noam Vazana, a Steve Mead, riaditeľ Manchester Jazz Festivalu. Seminár Why DIY? poskytne tipy ako si hudobník môže sám organizovať svoju kariéru, PR, marketing a získať koncerty v zahraničí.

Skupiny, ktoré sa dostali tento rok do showcase výberu (Romanika, Trojka Zuzany Homolovej, Roc´hann, Michal Noga Band, Peter Luha a Futurelove Sibanda, Pokošovci spolu so zahraničnými skupinami BraAgas a Pengetős Trió) sa zapojili aj do tzv. Listening session (stretnutie pri počúvaní hudby), ktorého účelom je získať priamu odozvu na ich tvorbu od medzinárodných expertov. Na verejnej časti sa zúčastnia Johann Kneihs redaktor Rádia ORF Ö1 a kurátor festivalu Glatt&Verkehrt spolu s Milanom Tesařom, redaktorom českého Rádia Proglas. Od nich hudobníci získajú okamžitú spätnú väzbu na svoju tvorbu. Počas tzv. Speed meetingov, krátkych 10-minútových osobných stretnutiach sa k ich hudbe vyjadria aj producent Ben Mandelson a riaditeľka Etnosoi Festivalu Jaana-Maria Jukkara. Speed metingy sú určené všetkým hudobníkom, ktorí sa vedia odprezentovať v angličtine, chcú získať nové kontakty, predstaviť svoju tvorbu a informovať sa o možnostiach účinkovania na podujatiach v zahraničí. Pri registrácii na Speed meetingy, na webe www.worldmusicfestival.sk, je potrebné uviesť s ktorým z pozvaných delegátov sa chcú stretnúť. Organizátori túto formu prezentácie odporúčajú ako jednu z najúčinnejších spôsobov ako získať informácie o festivaloch, kluboch alebo agentúrach v zahraničí, bez nutnosti cestovať po zahraničných showcase festivaloch a veľtrhoch. Dobre pripravená prezentácia o kapele a propagačné materiály sú veľkou výhodou.

Na konferencii nebudú chýbať ani panelové diskusie, ktoré zahraničným delegátom predstavia významné slovenské podujatia. Tento rok sa na panelových diskusiách zúčastnia zástupcovia z oblasti folklóru a jazzovej scény, aby priblížili delegátom úspešné slovenské festivaly. Spolu s ďalšími hosťami sa bude diskutovať aj o budúcnosti a možnostiach propagácie slovenskej hudby v zahraničí, exporte slovenskej hudby aj zapojení do medzinárodných spoluprác.

Zaujímavým vstupom bude prezentácia Eriky Fernbach o úspešnej súkromnej škole hudobného manažmentu Almost Famous Rock School v Budapešti, na ktorej vyučujú profesionáli rôznych oblastí: od hudobnej tvorby, cez prácu v štúdiu, marketing, digitálnu distribúciu, agentúrne činnosti až po festivalový biznis a export hudby. Počas viac ako 10 rokov vychovali stovky mladých odborníkov a s podporou EU spolupracujú na vzdelávacích projektoch v strednej Európe a na Balkáne.

Slovenský folklór sa v rámci World Music Festival Bratislava stabilne teší veľkému záujmu zo zahraničia. Organizátori mu preto aj tentokrát pripravili špeciálny priestor. Na prezentácii, pod názvom Focus Fujara, sa predstaví tento ikonický slovenský nástroj. Praktickou demonštráciou prispeje Doc. Ing. Karol Kočík, PhD. spolu so známym výrobcom fujár z Hrochote, Ondrejom Seleckým. 

World Music from Slovakia/WOMUSK predstaví plány platformy na rok 2020, kedy sa očakáva niekoľko významných zahraničných podujatí, na ktorých by nemali chýbať ani slovenskí interpreti.

Festival je koncipovaný tak, aby pomohol slovenskej hudobnej scéne nájsť odpovede ako držať krok so svetovou scénou a ako preraziť v zahraničí a to za osobnej prítomnosti a podpory významných osobností svetovej scény. Konferencia je určená všetkým, ktorých zaujíma hudobný biznis a samozrejme hudobníkom, študentom, aj hudobným profesionálom.

Vstup na konferenciu je zdarma, pre obmedzenú kapacitu je vhodné sa registrovať na webovej stránke festivalu www.worldmusicfestival.sk. Na tomto mieste sú uvedené aj podrobné informácie o delegátoch, spíkroch, ako aj celom programe festivalu.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, partnermi festivalu sú Bratislavský samosprávny kraj, Stredoeurópska nadácia, Národné osvetové centrum, Kultúrne zariadenia Petržalky, DK Zrkadlový háj,  Ministerstvo dopravy, Bratislava Tourist Board, Krajská organizácia cestovného ruchu, OZ Tradana, OZ Hurhaj a ďalší. Záštitu nad festivalom má primátor Bratislavy p. Matúš Vallo.

 

Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Fotoreportáž: World Music Festival zafarbil Bratislavu tónmi celého sveta
Už tretíkrát sa rozozvučala Bratislava hudbou World Music Festivalu. Na piatich miestach počas...
Výborný ohlas na slovenskú hudbu: Hudobný veľtrh WOMEX 2017
V nedeľu 29. októbra sa v poľskom meste Katovice skončil putovný medzinárodný veľtrh...
World Music Festival Bratislava: Trojnásobne umiestnenie medzi najlepšími etnofestivalmi sveta
Mimoriadnym úspechom slovenského World Music Festivalu Bratislava je trojnásobné umiestnenie vo...
Slovenský 'world music' má priestor na hudobnom veľtrhu WOMEX 2015
V dňoch 21. októbra – 25. októbra 2015 sa v Budapešti uskutoční medzinárodný veľtrh WOMEX 2015...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...