Zapojte sa a začnite leto tým najfajnovejším jazzom

Zapojte sa a začnite leto tým najfajnovejším jazzom
Peter Motyčka

Letné mesiace si mnohí z nás spájajú s festivalmi najrozličnejšieho druhu a razenia. Ani jazzoví fanúšikovia neostanú počas leta ukrátení, pretože prichádza nádielka, ktorá ulahodí skoro každému. Máte to radi tradičnejšie a swingujúcejšie? Či skôr priamočiarejšiu fúziu? Alebo koktail šmrncnutý elektronikou a tanečnými bítmi? Zájdite na niektorý z domácich festivalov a určite si vyberiete. Alebo sa zapojte do našej (pred)letnej súťaže.

 

Už tento piatok 30. júna sa na trnavskom Nádvorí predstaví kultové nemecké zoskupenie DJ-ov a producentov nazvané Jazzanova, ktoré už od polovice 90. rokov remixuje známe jazzové skladby a tlmočí ich do súčasného jazyka. Pre nu-jazzových fanúšikov patrí Jazzanova jednoducho k ikonám, podobne ako pre jazzrockových fanúšikov Weather Report či Mahavishnu Orchestra. Deväťčlenné zoskupenie sa predstaví v Trnave pod vedením perkusionistu a producenta Stefan Leisering a prepojenie klasických nástrojov s elektronikou bude tentoraz odkazovať na jazzový zvuk vyľudneného Detroitu a ikonického hudobného vydavateľstva Strata Records. Berlínska kapela totiž obdivuje staré platne a albumy z dielne tohto detroitského vydavateľstva, ktorému zasvätili aj aktuálnu nahrávku „Strata Records: The sound of Detroit. Reimanginated by Jazzanova“. Do piesní, ktoré z archívu vydavateľstva vytiahli, vložili prvky afrobeatu, latinskoamerických rytmov, lomených beatov a štipku elektroniky a toto všetko prenesú aj na Nádvorie, priestor súčasnej kultúry v Trnave.

 

 

V predvečer trnavského koncertu bude v Bratislave pokračovať letná edícia ONE DAY JAZZ festivalu, ktorý sa počas jubilejného pätnásteho ročníka prepojil s Bratislavským kultúrnym letom. Mnohí z nás už pred dvomi týždňami jasali spolu s priekopníkmi európskych fusion-funkových smerovaní Mezzoforte na Hlavnom námestí, prípadne si vychutnávali vynikajúco „namazanú“ mašinu s názvom Lukáš Oravec Orchestra. Vo štvrtok 29. júna sa bude v kultovom „Véčku“ (V-klub na Námestí SNP) spomínať na basgitaristu a kontrabasistu Fedora Freša a tiež uvádzať do života nová publikácia Fedor Frešo Komplet, ktorá je rozšírenou verziou kultovej Frešovej biografie Sideman. V pondelok 3. júla však v tajomnej atmosfére chrámového priestoru Klarisiek predvedie svoje umenie talentovaný klavirista Alan Bartuš, ktorého pozvanie prijal nielen špičkový americký bubeník Gregory Hutchinson, ale aj vynikajúci maďarský trubkár Kornél Fekete-Kovács. Obaja tiež v rámci majstrovských kurzov na bratislavskom Konzervatóriu prezradia domácim záujemcom špecifiká svojho prístupu k hudbe. Alan Bartuš, laureát prestížnych ocenení Ö1 Jazz Prize, ARTEDEA Jazz Competition, Excellence Piano Awards a Grand Maestro Piano Competition, zároveň predstaví svoj nový album „Born in Millennium“ (vydaný prestížnym nemeckým labelom Double Moon Records), na ktorom práve Hutchinson i Fekete-Kovács spolupracovali.

 

 

Počas voľného prázdninového dňa (streda 5. júla, Sviatok svätého Cyrila a Metoda) prebehnú v priestoroch bratislavskej Starej radnice workshopy jednej z najinšpiratívnejších osobností súčasnej newyorskej scény – Immanuela Wilkinsa. Saxofonista, ktorý v rámci svojich posledných albumov definoval zvuk a smerovanie jazzovej scény, predstaví na večernom koncerte aj svoju kapelu. Wilkinsove albumy vydané prestížnou značkou Blue Note vzbudili pozornosť na americkej scéne. Rodáka z Filadelfie ovplyvnili saxofonisti Kenny Garrett, Branford Marsalis a Marshall Allen, no až trubkár Wynton Marsalis ho počas štúdia na prestížnej Juilliard School of Music nasmeroval na avantgardnejší odkaz saxofonistu Ornetta Colemana. Odtiaľ bolo na skok k otvorenejším projektom klaviristu Jasona Morana, ktorý vzal šikovného saxofonistu pod svoje krídla. Wilkinsova koncepcia ponúka ten najaktuálnejší pohľad na smerovanie jazzu a ONE DAY JAZZ festival hrdo predstavuje jeho vynikajúce kvarteto v slovenskej premiére. A hneď dvojitej, keďže deň predtým (utorok 4. 7.) sa Wilkinsovo kvarteto predstaví na Mestskom hrade v Kremnici.

 

 

Pokiaľ chcete vyhrať vstupenku na koncert Jazzanovy v Trnave (30. 6.), Alan Bartuš Trio feat. Gregory Hutchinson & Kornél Fekete-Kovács v Bratislave (3. 7.) a Immanuel Wilkins Quartet v Bratislave (5. 7.), napíšte nám do piatku 30. júna meno vynikajúceho slovenského kontrabasistu (a Alanovho otca), ktorý je členom tria klaviristu Alana Bartuša. Výhercovia získajú voľný vstup na jeden z uvedených koncertov podľa svojho záujmu (poprosíme uviesť želaný koncert).

 

 

Autor: Peter Motyčka

 

Výhercovia súťaže o vstupy na letné festivalové podujatia:
Vlado Zelenák, Nikola Bankov - 1 x vstup na koncert Immanuel Wilkins Quartet
Miloš Martinovič - 2 x vstup na koncert Jazzanova v Trnave
Vladimir Hrivnák, Zuzana Hudák - 1 x vstup na koncert Alan Bartuš Trio
Výhercom blahoželáme a prajeme príjemný zážitok!

Esprit 2023

Galéria

Zapojte sa a začnite leto tým najfajnovejším jazzom

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...