Sú známe výsledky LetterOne Rising Stars Jazz Award 2020/21. Ocenenia získal izraelský trubkár Itamar Borochov a americký saxofonista Immanuel Wilkins

Sú známe výsledky LetterOne Rising Stars Jazz Award 2020/21. Ocenenia získal izraelský trubkár Itamar Borochov a americký saxofonista Immanuel Wilkins

Víťazmi štvrtého ročníka prestížneho ocenenia LetterOne 'RISING STARS' Jazz Award sa stali trubkár Itamar Borochov (Izrael) a saxofonista Immanuel Wilkins (USA). Na slávnostnej ceremónii 8. februára 2021 odovzdal hudobníkom ceny spevák a klavirista Jamie Cullum. Výhercovia boli vybratí spomedzi 725 uchádzačov a okrem prestíže získali aj možnosť vystúpiť na sérii európskych a amerických jazzových festivalov. 

 

Štvrtý ročník LetterOne 'RISING STARS' Jazz Award vyhlásil svojich víťazov večer 8. februára 2021 prostredníctvom rozhlasového vysielania na britskom JazzFM, newyorskom rádiu WBGO a cez livestream. Izraelčan Itamar Borochov z Jaffy získal európsku cenu, zatiaľ čo Immanuel Wilkins z Philadelphie sa stal držiteľom severoamerickej ceny. Tento rok sa o ocenenie uchádzalo 725 mladých umelcov. Slávnostné odovzdávanie cien moderoval Jamie Cullum a okrem neho sa počas večera objavili aj Dee Dee Bridgewater, Terri Lyne Carrington a Christian McBride. Prestížne ocenenie ponúka víťazom bezprecedentnú príležitosť vystúpiť na populárnych jazzových festivaloch v celej Európe a severnej Amerike, pričom organizácia pokryje všetky ich výdavky aj sprievodný špecializovaný PR/marketingový tím. Celková peňažná hodnota tohto balíka presahuje sumu 75 000 €, vďaka čomu je LetterOne RISING STARS Jazz Award jedným z najcennejších jazzových ocenení na svete.

 

Víťaz európskej edície ročníka 2020 LetterOne RISING STARS Jazz Award:

Itamar Borochov strávil svoje detstvo v prístavnom meste Jaffa v Izraeli a ako jedenásťročný začal hrať na trúbku. Čoskoro sa ponoril do jazzu a hry prelomových trubkárov ako Miles Davis a Louis Armstrong, zároveň však bol ovplyvnený aj hudbou Blízkeho východu a Severnej Afriky, ktorú počul vo svojej miestnej synagóge. Itamar sa nakoniec kvôli štúdiu jazzu presťahoval do New Yorku, kde sa rýchlo presadil na miestnej scéne. Po návrate do Európy sa vypracoval na strhujúceho vodcu kapely a vydal niekoľko albumov pod svojím vlastným menom. Tie predstavujú citlivú rovnováhu medzi technickým hraním a rozprávaním príbehov, pričom zostal verný svojim koreňom a hudobnej výchove.

 

Víťaz severoamerickej edície ročníka 2020 LetterOne RISING STARS Jazz Award:

Immanuel Wilkins vyrastal v oblasti Filadelfie, ako saxofonista si najskôr zdokonalil svoje hudobné vzdelanie v miestnom kostole a prostredníctvom rôznych vzdelávacích programov zameraných na výučbu jazzovej hudby. V roku 2015 sa presťahoval do New Yorku, aby študoval na Juilliard School of Music, kde viedol svoje prvé jazzové kvarteto a rozvíjal svoje skladateľské a aranžérske schopnosti. Immanuel zaujal porotu vysokou úrovňou prepracovanosti a vyspelosti v hraní. Vo svojom vystúpení s úctou odráža rôzne hudobné vplyvy a zároveň objavuje nové teritórium so zmyslom pre lyriku, ktorá pripomína velikánov jazzu.

 

Tohtoročnú porotu ocenenia LetterOne RISING STARS Jazz Award tvorili trojnásobná držiteľka ceny Grammy Terri Lyne Carrington (vedúca poroty); producent Brian Bacchus (Gregory Porter); novinár a riaditeľ festivalu Alex Dutilh, medzinárodný podnikateľ, filantrop a zakladateľ jazzového festivalu Leopolis v Ľvove Michail Fridman, hlavná redaktorka umeleckej sekcie „The Guardian“ Imogen Tilden a novinárka, autorka a prispievateľka pre portál NPR Michelle Mercer. Producentom ocenenia je agentúra Air Artist Agency, ktorej riaditeľ Burkhard Hopper má dlhoročné skúsenosti s predstavovaním nových umelcov. Burkhard Hopper 9 rokov uvádzal v Európe koncertné série Rising Stars, ktoré okrem iného predstavili európskym divákom umelcov ako Diana Krall, Brad Mehldau, Kurt Elling, Jane Monheit, Nicholas Payton a Esbjörn Svensson.

 

Zdroj: tlačová správa

Foto: Jean-Baptiste Millot  

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Sonny Rollins dostáva ďalšie ocenenie od Jazz Foundation of America
Ako jedna z posledných žijúcich legiend jazzu, saxofonista Sonny Rollins počas svojho života získal...
Organizácia ASCAP rozdávala jazzové vyznamenania: Maria Schneider ocenená za svoje kompozície
Americká spoločnosť skladateľov, autorov a vydavateľov (ASCAP) ocenila jazzovú skladateľku,...
Ocenenie „German Jazz GOLD Award“ získava bubeník Wolfgang Haffner za album „Kind of Cool“
Presne v deň svojich päťdesiatych narodenín, 7.decembra 2015, získal nemecký bubeník Wolfgang...
Next Generation Jazz Orchestra na festivale v Monterey predstavil výber najväčších talentov pod vedením Geralda Claytona
Od roku 1971 sa každoročne uskutočňuje koncert big bandu, ktorý je zložený z najtalentovanejších...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...