Železňákov Stredo Vek: osobité príbehy, víno, more...

Železňákov Stredo Vek: osobité príbehy, víno, more...
Peter Motyčka

Kniha a CD? CD a kniha? Alebo oboje? Takto vyzerajú a znejú zhudobnená poézia, texty s nesmierne originálnym hudobným backgroundom i akustické skladby. Stredo Vek“ neodkazuje k „temnému“ obdobiu ľudských dejín, skôr k medziobdobiu v ľudskom živote medzi dospelosťou a starobou. Presne v tomto „medziobdobí“ či „medzistave“ sa nachádza album osobitého speváka, multiinštrumentalistu a skladateľa Miloša Železňáka a jeho tria Atramentum Musicum.

 

Stredovek – to je v našom prípade obyčajné slovo chýbajúce v postupnosti detstvo – mladosť – dospelosť. Chýba totiž slovo, ktoré by označovalo život ľudí v strednom veku,“ vysvetľuje básnik a autor textov Ján Litvák. Ako ďalej dodáva, názov projektu vznikol podľa jednej z básní, ktoré pôvodne vyšli v časopise Fragment. Hravá kniha poetických textov, mikrozábleskov každodennosti. Jemná grafika, ktorá je zároveň minimalistická aj ornamentálna. A k tomu zvuková stopa – čosi ako zhudobnená audiokniha, improvizovaná gitara, texty a sem-tam aj pesnička. Skôr trblietanie na hladine, žiadna správa o stave generácie. Načo aj, slová sú prchavé, ako nočný hmyz. A možno aj tak dôležité. Sú a potom nie sú. Prosto poézia okamihu... Krehké, provokatívne, absurdné, samoľúbe. Keď sme sa ocitli v stredoveku vlastného bytia, v centrálnom bode vlastnej trajektórie, tak už nevidíme začiatok. A tušíme koniec...

 

 

Texty (častejšie sú to príbehy o nesmierne pozoruhodných, miestami až obskúrnych postavičkách) zhudobnil, naspieval a načítal Miloš Železňák, pod vizuálnu podobu knihy i CD (presahujúcu všetko, čo vyšlo v rámcí nášho teritória v poslednom období) sa podpísal grafický dizajnér a ilustrátor Raffo Tatarko. Zvukový enviroment skladieb je zväčša akustický až minimalistický, bez zbytočných ozdôb či aranžmánov. Dominantným nástrojom sú akustické gitary, v niektorých skladbách doplnené bicími nástrojmi či basgitarou. O mastering tohto priezračného zvukového spletiva sa postaral Ľuboš Brtáň, knihu s CD vydalo vydavateľstvo Hevhetia. Práce na stredovekých životných osudoch odštartovali ešte v roku 2018, no realizáciu spomalila pandémia a preto sa na svetlo sveta prediera až dnes. Konečne!

 

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Esprit 2023

Galéria

Železňákov Stredo Vek: osobité príbehy, víno, more...

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Miloš Železňák, Anna a Vtáčiky
Ako neobyčajne znie názov tohto projektu Miloša Železňáka tak je aj jeho obsah ojedinelým,...
Slovak Jazz 2022: Traja plus
Dnes prídu na rad domáce nahrávky, ktorých ústrednými aktérmi bude trojica. Aj keď to nie vždy...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...