Znovuzrodenie hudby bratov Breckerovcov

Znovuzrodenie hudby bratov Breckerovcov
Peter Baláž

Po smutnom odchode legendy jazzového saxofónu Michaela Breckera pred šiestimi rokmi stratil jazzový svet jedného z kormidelníkov vychýrených The Brecker Brothers. Ak sa Michael niekde zhora pozerá, určite je hrdý, že jeho starší brat potvrdzuje porekadlo o nesmrteľnosti hudby. S CD/DVD The Brecker Brothers Band Reunion oživuje Randy ducha breckerovskej hudby vo veľkom a súčasnom štýle. Na pomoc si zavolal všetkých hudobníkov, ktorí mali s nimi možnosť formovať impulzívny newyorský downtown funk sedemdesiatych až deväťdesiatych rokov.

Po stlačení tlačítka play na prehrávači nám páni dávajú hneď najavo, že pôjde o jazdu, na ktorej si treba držať klobúky. Skladba s príznačným názvom First Tune of the Set na nás vychŕli dych berúcu unizonovú tému a neskutočne zaranžované dychy. Pod záštitou nekompromisných bicích Dave Weckla vedie Randy hudobný rozhovor s gitaristom Mike Sternom, ktorému to hrá na tomto cédéčku lepšie, ako kedykoľvek predtým. Parádne synťákové sólo si vystrihne aj producent albumu a klávesák George Whitty. Napriek bohatej nástrojovej obsadenosti ostáva zvuk nástrojov krištáľovo definovatelný.

Vtipný groovik „watermelonovky“ The Dipshit nenechá nikoho na pochybách, že sa páni v štúdiu naozaj bavili. Hip hopová skladba Really In For It rozvibruje ovzdušie chytľavým modálnym groovom s rapujúcim Randroidom. Za touto záhadnou prezývkou sa neskrýva nik iný, ako alter ego Randyho Breckera.

Prepracované rádiovky On The Rise a Merry Go Town prinášajú nákazlivé refrény speváka a klávesáka Oli Rockbergera. Poctu pre Randyho brata Michaela skladajú hudobníci v jedinej balade albumu Elegy for Mike.

 

 

A ako to znie na nahrávke samotnému Randymu? Či už hrá na krídlovku, alebo trúbku (v jednej skladbe vytiahne aj elektrickú), predvádza okrem virtuóznej techniky neskutočnú hráčsku invenciu a nádherný tón nástroja. Po jeho boku počujeme alt saxofonistu David Sanborna, a Randyho manželku, vynikajúcu tenor a soprán saxofonistku menom Ada Rovatti.

Okrem Mike Sterna nájdeme na albume ďalších troch gitaristov: Adam Rogers, Dean Brown  a Mitch Stein. Každý na svojom mieste a s rozpoznateľným rukopisom. A aby sme nezabudli na basákov, o hlboké tóny sa stará Will Lee.

Na video zázname koncertu z newyorského klubu Blue Note nájdeme okrem živých verzii albumových kompozícii aj staré breckerácke hity ako Straphangin'Inside Out. A samozrejme nemôže chýbať legendárna skladba Some Skunk Funk. Odstrelená v tempe „tak rýchlo, ako je to možné v ľudských silách“, ako vraví sám Randy.

The Brecker Brothers Band Reunion je album downtown funkového jazzu nového tisícročia. So statusom must-have pre diskografiu každého jazzofila.

 

Zoznam skladieb:

CD: (Studio Recording)

  1. First Tune of the Set
  2. Stellina
  3. The Dipshit
  4. Merry Go Town
  5. The Slag
  6. Really In For It
  7. Elegy For Mike
  8. On The Rise
  9. Adina
  10. R n Bee
  11. Musician’s Old Lady Dues Blues

DVD: (Live at the Blue Note, NYC)

  1. First Tune Of The Set
  2. The Slag
  3. Adina
  4. Really In For It
  5. Straphangin’
  6. Stellina
  7. Merry Go Town
  8. Inside Out
  9. Some Skunk Funk

 

Vydavateľstvo: Piloo Records, 2013

Foto: John Abbott

Peter Baláž

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Mike Stern: Hrať svoju vlastnú hudbu je privilégium
Mike Stern – rozhovor, Bratislavské jazzové dni, 26.10.2014   Mike Stern (nar.1953) – slávny...
Počúvali sme novinku klaviristky Jany Bezek: Album Spiralization prináša hudbu plnú slovami tažko vysloviteľných pocitov a zážitkov
Album Spiralization slovenskej klaviristky Jany Bezek, vydaný v máji tohto roku pod hlavičkou...
Veľkolepý debut Cotatcha Orchestra: recenzia CD Bigbandová elektronika
Čerstvá nahrávka brnenského zoskupenia Cotatcha Orchestra prináša nesmierne vkusné a podmanivé...
Magická suita inšpirovaná Bibliou: Brad Mehldau a jeho nový album Finding Gabriel
Hudobný svet sa dočkal ďalšieho výnimočného skvostu legendárneho klaviristu Brada Mehldaua v podobe...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...