WINTER JAZZ FEST TRNAVA 2018, 9.3.2018 19:00

Marek Polonec
WINTER JAZZ FEST TRNAVA 2018, 9.3.2018 19:00
Názov koncertu: 
WINTER JAZZ FEST TRNAVA 2018
Piatok, Marec 9, 2018 - 19:00
Miesto konania (bez profilu)
Kultúrne centrum Malý Berlín, Trnava
Hudobná skupina (bez profilu)
DJABE (HU) • BUGALA/ŠTVERÁČEK 4TET ft. VALIHORA, BARTUŠ (SK/CZ) • IMPACO TRIO (SK)

https://www.ticketportal.sk/Event/WINTER_JAZZ_FEST_TRNAVA_2018

 

Dátum/Date: 09.03.2018 od 19.00 h
Miesto konania/Place of event: Kultúrne centrum Malý Berlín, Štefánikova 4, Trnava
 

Bemykey Music a Trnavská hudobná spoločnosť - o.z. prinášajú III. ročník zimného jednodňového jazzového festivalu v najstaršom slobodnom kráľovskom meste Winter JazzFest Trnava 2018.

Trnava, 8. 2. 2018 - Aj v tomto roku, tak ako vlani, majú milovníci kvalitnej hudby znovu možnosť rozlúčiť sa so zimou štýlovo - vo festivalovom duchu. Hoci iba počas jedného večera, avšak vo výbornej atmosfére ich zahrejú hudobné výkony umelcov zo stredoeurópskeho regiónu. Navyše premiérovo - v príjemnom prostredií novootvoreného kultúrneho centra Malý Berlín v Trnave.

Tohtoročným headlinerom je skupina Djabe. V africkom jazyku Ashanti je to výraz označujúci slobodu a tá je hlavnou inšpiráciou pre jej členov - basgitarový virtuóz a skladateľ Tamás Barabás, zakladateľ kapely, uznávaný gitarista Attila Égerházi, bubeník nominovaný na cenu Grammy Péter Kaszás (tiež člen Al DiMeola World Sinfonia), viacnásobne ocenený trúbkár Áron Koós-Hutás a hráč na klávesy János Nagy, držiteľ hudobných ocenení ako Artisjus, eMeRTon a Erkel. Djabe - to je jedinečná hudba, v ktorej sa miešajú hudobné idey jazzu s rôznymi prvkami maďarskej hudby a world music a sú právom považovaní za najlepšiu maďarskú jazz/fusion formáciu. Djabe vo svojej vyše 20- ročnej histórii vydalo takmer 30 sólových albumov a spolupracovalo s nimi množstvo hviezdnych umelcov ako napr. Steve Hackett, Ben Castle, John Nugent a i. Na aktuálnom ročníku Winter JazzFestu to bude ich trnavská premiéra.

Saxofonista Ondřej Štveráček patrí už viac ako dekádu k najvýraznejším postavám nastupujúcej jazzovej generácie na českej, no už aj európskej jazzovej scéne. “Czech Young Lion” - tak ho označujú medzinárodné kritiky, ktoré vysoko hodnotia jeho sólové albumy Calm a Sketches s americkým bubeníkom Genom Jacksonom. Spolu s trnavským rodákom gitaristom Michalom Bugalom, držiteľom ceny Esprit, ktorý má za sebou početné spolupráce s významnými domácimi a zahraničnými umelcami vytvoria kompaktný kvartet s prvotriednou rytmikou - svetovo uznávaný bubeník Martin Valihora a medzinárodne ostrieľaný kontrabasista Štefan ”Pišta” Bartuš. Je sa na čo tešiť.

O pohodu na úvod sa postará Impaco Trio. Tvorí ho mladá generácia domácich muzikantov: T. Köppl (klávesy), J. Adam (basgitara), O. Bašovský (bicie). Východiskom projektu bolo nadviazanie na tvorivý odkaz ich vzorov a vplyv formácií ako Tingvall Trio, Gogo Penguin, Helge Lien Trio či Możdżer Danielsson Fresco Trio. Podľa slov lídra Impaco štýl by sa dal charakterizovať ako kultivovaný pop s prvkami jazzu, r ́n ́b, klasiky, filmovej hudby a groovovým základom otvorený experimentom a novým postupom.

Winter JazzFest Trnava je realizovaný s finančnou podporou Mesta Trnava.

Program:
• IMPACO TRIO (SK)
• BUGALA/ŠTVERÁČEK 4TET ft. VALIHORA, BARTUŠ (SK/CZ)
• DJABE (HU)

Vstupné/Entry: 15,00 EUR

 

 

«  
  »