Unique jazz piano day, 13.8.2019 20:00

Richard Tomáš
Unique jazz piano day, 13.8.2019 20:00
Názov koncertu: 
Unique jazz piano day
Utorok, August 13, 2019 - 20:00
Hudobníci (bez profilu)
Piotr Wyleżoł (PL), Robert Lakatoš (HU), Gyorgy Orban (HU)

Koncert 13.8.2019 17:00

 

Zoskupenie Vyšehradskej štvorky má pre Európu veľký politický 

a spoločenský význam. Krajiny tvoria bezkonfliktne roky, bok po boku, srdce Európy. Muzikanti z týchto krajín sa pevne zakotvili v medzinárodnej hudobnej špičke, či už v oblasti vážnej hudby, alebo džezu. 

Projekt V4 - “Unique jazz piano day” prichádza s myšlienkou spojiť na jednom mieste, a v rovnaký čas, štyroch džezových pianistov predstavujúcich špičku v svojej krajine. Obrovská energia, ktorá sprevádza vystúpenia jednotlivých klaviristov sa tentokrát spojí v čase i priestore. Projekt tohto druhu je výnimočný a svojou kvalitou ďaleko presahuje hranice V4. Každý 

z účinkujúcich má svojský prejav, vlastné cítenie a energiu. Môžeme sa tešiť na sólo vystúpenia, duá, triá, 

a samozrejme quatro session. Počas koncertu je zabezpečená rytmická sekcia a špeciálny hosť, saxofonista Radovan Tariška, ktorý sa tiež zhostí úlohy moderátora. Z celého vystúpenia vznikne audio a video záznam.

 

Priestor

Koliba Tri Studničky u Tomášovcov je reštaurácia v najnaštevovanejšom turistickom centre v SR, Demänovskej doline - Jasnej. Zariadenie už dlhšie ponúka neformálny priestor na konanie hudobných akcií, predovšetkým džezových vystúpení. Moderná prístavba v lone prírody sa vyznačuje výbornou akustikou a bezprostredným kontaktom s účinkujúcimi. Postupne sa z tohto miesta stáva stabilný priestor pre vystúpenia mnohých muzikantov, vystriedali sa tu už mnohí poprední interpreti. 

https://youtu.be/SUdU5-akPI4

https://youtu.be/oZTVBNqE7fc

 

Produkcia

Produkciu zabezpečuje, vrátane finančného krytia, majiteľ zariadenia - Richard Tomáš. Projekt V4 bude celý profesionálne zaznamenávaný na video/audio záznam.

 

Dramaturgia

Sólo vystúpenia, duá, triá a spoločná jam session štyroch klaviristov. Koncert bude rozdelený do troch blokov, pričom rytmickú časť zabezpečujú špičkoví muzikanti, bicie nástroje Dávid Hodek (SK) a Gyorgy Urban (HU) - kontrabas. Špeciálny hosť je Radovan Tariška (SK), renomovaný saxofonista, ktorý sa okrem nástroja zhostí úlohy moderátora a pozvaných klaviristov vyspovedá 

v duchu “Backstage - Muzikant o muzike s muzikantmi”, čo znamená, že okrem kvalitnej muziky sa dozvieme čo-to o zákulisí džezových koncertov.

 

Standa Mácha

Víťaz prestížnej džezovej súťaže Medzinárodný džezový festival v Karlových Varoch, pôsobil 

v rôznych zoskupeniach, okrem iného v rozhlasovom Big Bande Gustava Broma, spolupracoval s Danom Bártom, hral s Wyntonom Marsalisom, Nicholasom Simionom, Craigom Handym, Johnom Abercrombiem.

V Českej republike patrí medzi špičku…

https://youtu.be/G2w41kc1rPc

https://youtu.be/ZNsA73nnY6U

 

Ondrej Krajňák

Úspešný klavirista, laureát viacerých medzinárodných súťaží, cena za sólový prejav 

v Budapešti, zvláštne ocenenie v medzinárodnej sútaži v Poľsku, absolvent džezovej akadémie 

v Budapešti, držiteľ štipendia Berklee College of Music. 

Je považovaný za jedného z najlepších klaviristov na Slovensku.

https://youtu.be/Z7I9JniAfik

https://youtu.be/jPHEyHhsftE

 

Robert Sakči Lakatoš

Prvá cena zo sólovej klavírnej súťaže v Montreux (2000), najlepší sólový klavirista na Jazz festivale 

v Avignone a mnoho iných cien. Za všetko hovoria citáty gigantov džezovej hudby Jack DeJohnette: “Verím, že Robert je jedným z najlepších mladých džezových klaviristov dnes”, John Patitucci: “Jeho zvuk a dotyk na klavír sú vysoko rozvinuté a lyrické”, Chick Corea: “Vy ste hudba…” Okrem mnohých iných spolupracoval s Lewisom Nashom, Robertom Hurstom, Palleom Danielssonom, Erikom Truffazom, Randym Breckerom, Hiramom Bullockom, Ravim Coltranem.

Jednoznačne je vrcholovým predstaviteľom džezu, a to zďaleka nielen v Maďarsku.

https://youtu.be/jvS7UyivMRM

https://youtu.be/IxfeeALM9aQ

 

Piotr Wyleżoł

Už vo veku 10 rokov koncertoval sprevádzaný Filharmonickým orchestrom. Počas štúdií začal svoju džezovú kariéru a dodnes vedie svoje trio. Spolupracoval s mnohými umelcami, okrem iných to boli tieto zvučné mená:  Billy Hart, Edd Shuller, Janusz Muniak, s Nigelom Kennedym sa podieľal na jeho pôvodných projektoch. Je doktorom umenia 

a vedie džezový kurz na Akadémii umenia. Reprezentuje poľskú džezovú špičku

https://youtu.be/JvpN8BdWNH0

https://youtu.be/mIEYam4gD80

 
TLAČOVÁ SPRÁVA:
https://kolibatristudnicky.sk/_files/200000086-d8e08d9d95/UNIQUE%20JAZZ%20PIANO%20DAY%20-%20TS.pdf
 
VSTUPENKY
(iba na pozvánku)
 

 

 

«  
  »