Ako saxofonista Charles Lloyd prežíval pandémiu. Nový dokumentárny film Love Longing Loss je možné sledovať zdarma do 11. júna.

Ako saxofonista Charles Lloyd prežíval pandémiu. Nový dokumentárny film Love Longing Loss je možné sledovať zdarma do 11. júna.

V novembri 2019 hral saxofonista Charles Lloyd po prvýkrát v sále Pierre Boulez Saal v nemeckom Berlíne. V decembri roku 2020 sa tam mal vrátiť odohrať dva ďalšie koncerty, tie však museli byť zrušené pre pandémiu COVID-19. Kurátor sály sa preto rozhodol pre inovatívne riešenie a poveril Lloydovu manželku, aby vytvorila dokumentárny film o saxofonistovi a jeho živote počas lockdownu. Výsledok má názov Love Longing Loss a je možné ho bezplatne sledovať až do 11. júna.

 

Kurátor priestoru pre improvizovanú hudbu a jazz Piotr Turkiewicz dostal nápad na projekt, ktorý by nejakým spôsobom mohol nahradiť zrušené predstavenia z decembra roku 2020. Poveril manželku Charlesa Lloyda, maliarku a video umelkyňu Dorothy Darr, aby počas lockdownu vytvorila filmový portrét svojho manžela, ktorý dokumentuje jeho čas strávený v izolácii v Santa Barbare v Kalifornii. Výsledok jej práce Love Longing Loss je k dispozícii  do 11. júna na bezplatné streamovanie na webových stránkach Boulez Saal.

 

Hodinový film, ktorý sa natáčal v priebehu niekoľkých mesiacov veľmi jednoduchou formou - pomocou kamier iPhone a Lumix a prenosného zvukového nahrávacieho zariadenia Zoom. Love Longing Loss nesie podtitul „Doma s Charlesom Lloydom počas roku pohromy“ a poskytuje dôverný pohľad na Lloydove umenie, vrátane jeho úvah o samote, vzdore, sociálnej nespravodlivosti a vlastnom pôvode, ako aj záznam množstva sólových vystúpení na tenor saxofón a klavír. Diváci majú možnosť vidieť a počuť jednu novú kompozíciu „Sky Valley Doll“, ktorú Lloyd interpretuje na oboch spomínaných nástrojoch.

 

"Bolo to bolestivé, no zároveň to bolo požehnaním," hovorí Lloyd na začiatku filmu o živote v karanténe. "Krásne na tom je, že stále môžeme robiť hudbu."

 

Zdroj: jazztimes.com

Autor: Martin Uherek

Foto: Dorothy Darr

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Dráma o jazzovom bubeníkovi v našich kinách
Do kín prichádza čerstvý film o mladom jazzovom bubeníkovi, ktorého snom je stať sa najlepším...
Whiplash – jazz po hollywoodsky
Veľký rozruch vyvolala v poslednom období filmová dráma Whiplash pojednávajúca o osude jazzového...
Do kín prichádza Whiplash - dráma o jazzovom bubeníkovi
Už 22. januára bude mať v našich kinách premiéru snímka, o ktorej sa v poslednej dobe čoraz viac...
Film Chasing Trane: Definitívny dokument o Johnovi Coltraneovi?
Dlho očakávaný film o najvýznamnejšej osobnosti moderného jazzu, sa 13. novembra objavil aj v...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...