Al Di Meola na Jazzinci v Trutnove: Náš Eddy Portella mu bude hudobným partnerom!

Al Di Meola na Jazzinci v Trutnove: Náš Eddy Portella mu bude hudobným partnerom!

Na festivale v českom Trutnove vystúpi o pár týždňov svetoznámy gitarista Al Di Meola. Už tento fakt je pre miestnych fanúšikov sviatkom, no my slováci máme o dôvod navyše sa na tento koncert tešiť - Meola vystúpi na koncerte v duu so slovenským perkusionistom peruánskeho pôvodu, Eddym Portellom!

 

Pre tých, ktorí ho nepoznajú - Eddy Portella sa narodil v roku 1981 v hlavnom meste Peru, Lima a ako 8 ročný sa v roku 1989 so svojou rodinou presťahoval na Slovensko. Tu sa začal venovať flamencovej rytmike a zároveň študoval hru na gitaru. Po menšom hudobnom hľadaní ho oslovila vtedy začínajúca skupina Mango Molas a tu bolo jeho úlohou obsluhovať drobné perkusívne nástroje (percusion menor, shakers, triangle, tamburína, guiro atď.). To naštartovalo jeho posadnutie perkusiami, ktoré trvá doteraz a začal sa naplno venovať štúdiu afrocubánskych a latinsko-amerických perkusií.

 

Neskôr vyštudoval hru na bicie nástroje na bratislavskom konzervatóriu a popri tom sa venoval latinsko-americkej hudbe ako samouk. Veľkou školou bolo jeho pôsobenie v kapele vynikajúceho muzikanta a majstra  na bicie nástroje: Westevi Werlen Ramos Moreira. Eddy je zakladateľom a umeleckým vedúcim 25 členného bubeníckeho orchestra Batatimba. Jeho snahou je tiež popularizovať perkusívne nástroje širokej verejnosti prostredníctvom workshopov, projektov (Dive maky, projekt Cičava...). Je spoluzakladateľom a organizátorom festivalu bicích nástrojov - world of the drums/drums of the world. Okrem Slovenska koncertoval s rôznymi  projektami v Európe aj v zámorí (Francúzsko, Taliansko, Rakúsko, Nemecko, Ukrajina, Maďarsko, Poľsko, Česká rep., Panama, Costarica, Columbia, Venezuela, Aruba, Dominikánska rep., atď...).

 

Miesto perkusionistu v Trutnove obsadí Eddy Portella a spoločne s Al Di Meolom zahrajú koncert v DUU. Keďže Eddy sa s latinskoamerickými rytmami v sebe prakticky už narodil, bude ideálnym partnerom pre gitaristu, ktorý sa vo svete preslávil prostredníctvom fusion a latin jazzu.

 

Sám Eddy nám v krátkom rozhovore priblížil, ako táto spolupráca s Al Di Meolom vznikla: 
"Tak ako minulý rok s Richardom Bonom, aj tento rok som dostal telefonát od môjho dobrého kamaráta a vynikajúceho saxofonistu Michala Žáčka, 'jestli bych si nechtěl zahrát s Al Di Meolem'. Samozrejme som nemohol odmietnuť a následne sme sa dohodli s hlavným organizátorom festivalu, Tomášom Katschnerom. Pri takej hviezde ako Al to však nebolo úplne jednoduché - musel som prejsť 'malým výberovým konaním'. Organizátor poslal moju hudbu a videonahrávky Meolovi a ten si mal vybrať z viacerých hudobníkov - perkusionistov".
Po pár týždňoch prišlia odpoveď, Alov manažment sa vyjadril ohľadom Eddyho. Najviac ich zaujal on, ale mali ešte jednu otázku - či by bolo možné, aby nehral na congas, ale na cajon. To by bolo pre Meolu ideálne. "Pre mňa to bola skvelá správa, nakoľko cajon veľmi obľubujem. A cajon, ako ho poznáme dnes, je tak trochu ako ja - poloperuánec/poloeurópan", doplnil Eddy Portella.

 

 

Al Di Meolu určite nie je potrebné predstavovať, na portáli sme ho spomínali už mnohokrát - je to legendárny jazzový gitarista, ktorému za veľa vďačia jazzmeni, rockeri aj pop music. Keď v roku 1981 natočil spolu s John McLaughlinom a Paco de Luciom album Friday Night in San Francisco, uviedol tým do pohybu rodiaci sa fenomén world music. Meola sa preslávil hrou s mnohými legendami jazzu a okrem jazzu ho zaujíma aj latino, flamenco, stredomorské vplyvy a hudba Beatles. Na Slovensku už vystúpil niekoľko krát a tento krát sa vybral do Trutnova ku našim českým susedom.

 

Na Jazzinec prichádza Al Di Meola s hudbou z Elysia, miesta dokonalého štastia, ostrova blažených, ako podľa gréckej mytológie dnes nazýva Mníchov, kde sa nedávno zamiloval do mladej novinárky Stephanie a v decembri sa im narodila dcéra. Album Elysium natočil s tromi klávesákmi, vo vrcholnej gitarovej forme a s fantastickým marockým perkusionistom Rhani Krija.

 

Koncert Al Di Meolu s Eddym Portellom sa odohrá 19.3.2016 o 19:00 v rámci festivalu Jazzinec v českom Trutnově, konkrétne v sále spoločenského centra Uffo. Lístky sa dajú zakúpiť aj v predpredaji cez stránku jazzinec.cz.

 

Zdroj: jazzinec.cz

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Di Meola a Rubalcaba naplnili obrátenú pyramídu
Al Di Meola & Gonzalo Rubalcaba, 15.11.2013 Slovenský rozhlas, Bratislava   Nezabudnuteľnú...
Al Di Meola: Vždy hovorím publiku, že ma vidí hrať elektrickú hudbu posledný raz
Rozhovor s Al Di Meolom, 9.6.2015, Bratislava   Al Di Meola (1954) je mimoriadne produktívny...
Jazzman týždňa: Al Di Meola
“Zvykol som cvičiť na gitare 8 až 10 hodín denne a snažil som nájsť samého seba, či nájsť hudobný...
Recenzia CD: Al Di Meola v gitarovom elysiu
Písať o tom ako a prečo je Al Di Meola dobrý na gitare by bolo tak na knihu. Američan s talianskymi...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...