Al Di Meola predstaví beatlesovky vo vlastnom šate

Al Di Meola predstaví beatlesovky vo vlastnom šate
Patrik Gömöri

Už o týždeň v utorok 9.6.2015 sa v bratislavskej Starej tržnici uskutoční jeden z najzaujímavejších koncertov tohto roka. So svojím špeciálnym koncertným programom Beatles & More sa slovenskému publiku predstaví svetoznámy a uznávaný gitarista Al Di Meola, držiteľ ceny Grammy, niekoľkých Zlatých albumov a člen Siene slávy Guitar Player's Gallery Of Greats.

 

Ako už sám názov napovedá, nepôjde o tradičný koncert, aké sme v podaní Al Di Meolu mali možnosť doteraz počuť. Fanúšikovia charizmatického gitaristu sa tentokrát môžu tešiť na hudobnú lahôdku – na koncerte zaznejú totiž reinterpretácie piesní The Beatles v prepracovanom virtuóznom aranžmá pre akustickú gitaru. Sám Al Di Meola sa netají svojím obdivom k tvorbe The Beatles, dokonca ich označil „za dôvod, pre ktorý hrá na gitaru“. A i keď sú skladby, ktoré v tento večer zaznejú pre mnohých z nás notoricky známe, ich interpretácia v tejto podobe bude zaiste novým hudobným zážitkom - nielen pre virtuóznu hru na gitaru, ale aj pre pridanú hodnotu, ktorú im Al Di Meola svojimi aranžmánmi prepožičal. Všetky piesne  obdaril pre neho typickým flamengovým nádychom, vyšperkoval arpeggiami, vyklopkávaním rytmu na tele samotnej gitary a ak k tomu pridáme jeho excelentné majstrovské hranie na gitarových strunách, nevšedný cit pre detail a frázovanie a v neposlednom rade srdce pravoverného fanúšika The Beatles, je zrejmé že  to bude nezabudnuteľný hudobný večer! 

 

 

Okrem hlavného koncertného programu sa môžeme tešiť aj na pár horúcich noviniek. V týchto dňoch totiž Al Di Meolovi vychádza nový autorský album Elysium. Je venovaný pamiatke dvoch výnimočných hudobníkov - zosnulým Paco De Luciovi a Pino Danielovi, dlhoročným Meolovým blízkym priateľom a spoluhráčom.  Album je,  ako sám Al priznáva, inšpirovaný jeho novou láskou, najlepšou priateľkou a spriaznenou dušou Stephanie, ktorá priniesla do jeho života dlho očakávanú pozitívnu zmenu. Tá je patrná hneď na prvé počutie pre každého, kto pozná Meolovu tvorbu. Kým jeho doterajšie štúdiové projekty boli charakteristické výbušnou dynamikou a ich niekedy až neuveriteľne rýchle tempo bolo len málokedy vystriedané pomalšími pasážami, na novom albume Elysium je to inak. Album nás očarí akustickými komorne ladenými skladbami. Zaujme aj nezvykle  nekomplikovaná výstavba skladieb  a aranžmány, v ktorých sa s veľkým citom a vkusom prelínajú navrstvené stopáže akustických a elektrických gitár, podfarbené nevtieravými klávesami  a neodmysliteľne bohatými perkusiami. Celkovo album po vypočutí zanecháva v poslucháčovi upokojujúci pocit, napriek tomu  sa však Al Di Meolovi podarilo zostať verným svojmu nezameniteľnému charakteristickému feelingu. Nové album Elysium je tak ďalšou ukážkou inštrumentálneho majstrovstva tohto veľkého gitaristu i jeho štýlovej rozmanitosti.

 

 

Na koncerte 9. júna 2015 v Starej Tržnici budú Al Di Meolu doprevádzať Peo Alfonsi - 2nd Guitar a Peter Kaszas - Drums and Percussion.

 

Tlačová správa

Foto: www.bayerischerhof.de

Galéria

DrHORAK_meola_TPbanner_300x300.jpg

 

 

Ďalšie články

Di Meola a Rubalcaba naplnili obrátenú pyramídu
Al Di Meola & Gonzalo Rubalcaba, 15.11.2013 Slovenský rozhlas, Bratislava   Nezabudnuteľnú...
Al Di Meola: Vždy hovorím publiku, že ma vidí hrať elektrickú hudbu posledný raz
Rozhovor s Al Di Meolom, 9.6.2015, Bratislava   Al Di Meola (1954) je mimoriadne produktívny...
Jazzman týždňa: Al Di Meola
“Zvykol som cvičiť na gitare 8 až 10 hodín denne a snažil som nájsť samého seba, či nájsť hudobný...
Recenzia CD: Al Di Meola v gitarovom elysiu
Písať o tom ako a prečo je Al Di Meola dobrý na gitare by bolo tak na knihu. Američan s talianskymi...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...