Anita Soul and Friends: gospelové Vianoce v Divadle Aréna

Anita Soul and Friends: gospelové Vianoce v Divadle Aréna
Dávid Oláh
V piatok 15. decembra 2020 sa v bratislavskom Divadle Aréna uskutočnil zaujímavý vianočný koncert. Vystúpila naša vynikajúca speváčka Anita Soul spolu s jej priateľmi a kolegami -klaviristom Eugenom Vizvárym, basgitaristom Richardom Csinom, bubeníkom Dávidom Hodekom a na altovom saxofóne hral Radovan Tariška.
 
V príjemnej atmosfére privítalo publikum na pódiu líderku a jej spoluhráčov. Na úvod zaznela známa vianočná skladba „Have Yourself a Merry Little Christmas“ v groovovom prevedení. Rytmická sekcia sa postarala o veľmi dobrý „feeling“ a štýl interpretácie, do ktorého vynikajúco zapadla Anita Soul. 
 
Pokračovalo sa ďalším hitom, ktorý preslávil hlavne legendárny Nat King Cole. V ikonickej téme „The Christmas Song“ sa objavil aj Radovan Tariška, ktorý svojim sólom pozdvihol zvuk celej kapely o niekoľko úrovní vyššie. Tariška sa tu prejavil v polohe moderného jazz-funkového saxofonistu, ktorého prístup a štýlová flexibilita v sebe logicky a komplexne spája prvky bebopu, funku a blues. 
 
V podobnom duchu sa pokračovalo aj v ďalších skladbách. Problémom daného večera bolo zlé ozvučenie kapely, ktoré sa žiaľ zvukárom nepodarilo opraviť počas celého koncertu. Hudobníci sa napriek týmto ťažkým podmienkam nenechali vyviesť z miery a naďalej predvádzali veľmi dobré výkony. 
Ako sa vyjadrila Anita Soul, hudobníci sa na koncert veľmi tešili. Pozitívna nálada a radosť zo spoločného muzicírovania pred „živým“ publikom zabezpečila uvoľnenú atmosféru na strane kapely aj publika. 
 
Koncert pokračoval v gospelovom štýle – skladby ako „This Christmas“ a „Love Theory“ mali taktiež tento aranžmán, ktorý však nenudil. Vizváry citlivo striedal zvuk klavírneho krídla s rôznymi zvukmi elektronických kláves, čím sa postaral o bohatú paletu farieb. 
 
Po pokojnej balade „Hallelujah“ Leonarda Cohena, ktorú Anita Soul nádherne zaspievala, sme sa dočkali dramaturgickej zmeny. Na pódiu ostala iba štvorica inštrumentalistov. Zazneli dve skladby, ktoré sú horúcimi novinkami z dielne Tarišku a Hodeka. Ide o kompozície z ich pripravovaného nového albumu. Ako prvá zaznela skladba „Modal Trap“, ktorá je spojením trapu a modálneho jazzu. Chytľavá melódia na pozadí trapového hip-hopového groovu v sebe nesie zaujímavý nápad a celkový prístup k improvizovanej hudbe. Tariška exceloval skvelo vystavaným sólom, v ktorom bol cítiť vplyv Kennyho Garretta, Johna Coltranea, ale aj jeho vlastný rukopis, ktorý má nepochybne vybudovaný. Zahanbiť sa nenechal ani Dávid Hodek pri svojom open sóle, čo ocenilo aj publikom silným potleskom.
 
Po virtuóznych a umelecky hlbokých improvizáciách sa pokračovalo baladou venovanou už zosnulej legende našej jazzovje scény – bubeníkovi Jozefovi Dömemu. Nesmierne intímna a citlivá melódia bola interpretovaná s veľkou dávkou jednoduchej krásy – Tariška totiž hral iba melódiu bez ozdôb, vibráta a akýchkoľvek iných zvukových efektov. Treba povedať, že tak spravil najlepšie, ako mohol. Takýmto spôsobom slúžil hudbe, čo je pri hraní najdôležitejším princípom.
 
Na záver odzneli skladby opäť aj so skvelou Anitou Soul, ktorej krásna farba hlasu, štýlové frázovanie, presné ladenie, práca s melodickými ozdobami, dynamikou a vibrátom sú na Slovensku unikátom. 
 
Vianočný koncert v Divadle Aréna dopadol veľmi dobre, čo sa určite dalo čakať. Anita Soul spolu s kapelou opäť raz ukázala, prečo patria k našej domácej špičke. 
 
    
Dávid Oláh
 

 

 

Ďalšie články

Mladý Áron a jeho hudobná cesta: Rodina Hodekovcov prosí verejnosť o pomoc
Rodina chlapca, ktorý sa doslova narodil s basgitarou v ruke, prosí verejnosť o pomoc. Tento...
Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Andreas Varady - iPod má problém s prstami gitaristov
Piatok 13. januára určite nebol nešťastný pre bratislavský klub Hlava 22. Práve v ňom sa totiž...
Eugen Vizváry: Vďaka albumom spoznáva človek sám seba
Stretol som sa so slovenským hudobníkom, klaviristom a skladateľom Eugenom Vizvárym. Hovorili sme...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...