Čo majú spoločné Tarantinove obľúbené soundtracky a slovenská progrocková kapela Persona Grata?

Čo majú spoločné Tarantinove obľúbené soundtracky a slovenská progrocková kapela Persona Grata?
jazz.sk

Už v stredu 18. marca odohrá Persona Grata koncert spolu s talianskou legendou Goblin v bratislavskom Ateliéri Babylon. Persona Grata - bratislavská progrocková skupina, ktorá iba nedávno rozvírila svetové vody progresívneho rocku so svojím debutovým albumom sa sústreďuje na kooperáciu so svetoznámymi umelcami vo svojom žánri.

 

Kapela je známa aj kooperáciou so svetovými producentmi ako napríklad Eddie Offord, producentom kapely Yes, Emerson, Lake and Palmer, či Gentle Giant. Personu Gratu ako jediného slovenského interpreta v rámci žánrovej komunity uznávajú fanúšikovia po celom svete. Tvoria ju Nina Sivošová (spev, flauta), Martin Stavrovský (spev, gitara), Peter Luha (gitara), Matej Mikloš (klávesy), Ján Šteňo (bicie, perkusie) a Timo Strieš (basgitara). 

 

 

Do širšieho povedomia sa Persona Grata dostala minulý rok po vydaní svojho debutového albumu Reaching Places High Above, obsahujúceho výber piesní z dlhoročnej tvorby. Vyzretá nahrávka okamžite zaznamenala vynikajúce ohlasy nielen v rámci slovenskej prog-rockovej komunity, ale hlavne v zahraničí.

 

Začiatkom roka 2014 si Persona Grata vyslúžila uznanie na profesionálnej scéne v USA, konkrétne zo strany vydavateľstva InsideOut Music, keď bola prizvaná na festival Progressive Nation At Sea. Festival sa konal na lodi pri pobreží okolo Miami v štáte Florida a Persona Grata tam ako jediný zástupca tejto časti Európy zdieľala pódium s najväčšími rockovými hviezdami. Minulý rok jednu z nich priniesla aj na Slovensko - v Septembri odohrala spoločné turné so špičkovým virtuóznym gitaristom Felixom Martinom.

 

Meno Goblin je mnohým fanúšikom filmovej hudby a prívržencom rocku dobre známe.

 

Talianska kultová kapela Goblin príde na Slovensko v rámci svetového turné "Profondo rosso. Z dielne tejto kapely, hrajúcej symphonic a progressive rock, pochádzajú soundtracky k najslávnejším filmom Daria Argenta, režiséra milovaného a obdivovaného veľkým Quentinom Tarantinom, a to najmä vďaka hororom, radiacim sa dnes už ku klasikám svetovej kinematografie. Hudba Goblin je však nerozlučne spätá aj s filmami iných významných režisérov ako Bruno Corbucci, Joe D’Amato a tiež so “Zombiem” Američana George Romera.

Veľký úspech zaznamenal soundtrack k filmu “Profondo rosso” (dnes má už 40 rokov). Len počas prvého roku od vydania bolo z neho predaných milión kópií, pričom v rebríčkoch Long Playing sa udržal 52 týždňov, z toho 16 týždňov figuroval na prvom mieste.

 

 

V 70-tych rokoch Goblin spolupracovali s Eddiem Offordom, producentom Yes, Emerson Lake and Palmer či Gentle Giant, ktorý sa okamžite po vypočutí ich demo nahrávky podujal na produkciu ich albumu. Skupina je mimoriadne aktívna aj na koncertnom poli, v posledných rokoch títo muzikanti absolvovali niekoľko úspešných svetových turné so zastávkami napr. v Japonsku, Kanade, USA a v Európe, kde ako headlineri vystúpili na viacerých festivaloch.

 

 

Goblin ovplyvnili hudobnú produkciu početných skupín v štýloch rock, heavy metal a dark, mnohí mladší hudobníci kapelu zaraďujú medzi svoje vzory a inšpirátorov. V roku 2014 Goblin dostali možnosť zahrať aj na festivale MITO, kde sa stretávajú najlepší interpreti a tvorcovia klasickej a súčasnej hudby. Na bratislavskom koncerte, ktorý organizuje Taliansky kultúrny inštitút a Salek Production, vystúpia v zostave - Claudio Simonetti (klávesy), Bruno Previtali (gitara), Federico Amorosi (basgitara a Titta Tani (bicie).

 

Tlačová správa

Esprit 2023

Galéria

GOBLIN.jpg

 

 

Ďalšie články

Hudba aj farby - Milo Suchomel krstil Jazz in the City
Čerstvý víťaz hlasovania verejnosti v súťaži ESPRIT 2014 Milo Suchomel v nedeľu...
Reportáž: Ako Victor Wooten opäť nadchol Bratislavu
Po niekoľko-hodinovom státí s natiahnutým krkom, snažiac sa cez more hudbychtivých hláv zachytiť čo...
Jarné bratislavské jazzové dni 2016: Mladosť, duša, i technológie
Z tohtoročných Jarných bratislavských jazzových dní, ktoré sa konali 2. júna 2016 v priestoroch...
Report: Dávid Hodek pritiahol na Slovensko ďalšie veľké meno
11.6.2014, Ateliér Babylon, Bratislava Meno Dávid Hodek v medzinárodnom meradle naberá na...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...