Count Basie Orchestra oslavuje 80-te výročie svojho vzniku

Count Basie Orchestra oslavuje 80-te výročie svojho vzniku

V roku 1935 založil Count Basie 18-členný orchester, ktorý sa stal jedným z najkvalitnejších big bandov v histórii jazzu. Funguje doteraz a a netrvalo dlho a tento rok oslavuje 80 rokov od svojho vzniku.  Pri tejto príležitosti spravila austrálska televízia krátky rozhovor so súčasnou speváčkou a vedúcim tohto orchestra. 

 

William James "Count" Basie v 30-tych rokoch ako mladý nádejný klavirista založil v Kansas City big band. So svojimi 18 členmi niekoľko rokov pravidelne hrával v miestnych kluboch a tančiarňach, vo svojich radoch vtedy mal viacerých legendárnych hudobníkov, pôsobiacich v Kansas City - Lester Young, Herschel Evans, Buck Clayton, Freddie Green, Jo Jones. Netrvalo dlho a výnimočnosť tohto big bandu si všimol promotér John Hammond a už o pár mesiacov nahrával Count Basie Orchestra v New Yorku svoje prvé platne.

 

Od tohto momentu popularita big bandu rástla a počas nasledujúcich desaťročí vystúpil Count Basie so svojim orchestrom takmer v každej krajine sveta (medzi nimi aj Slovensko - v Bratislave v roku 2010), získal 18 ocenení Grammy a až do svojej smrti v roku 1984 ho nepretržite viedol samotný Count Basie. Od roku 1984 big band pokračoval vo svojom poslaní a v súčasnosti ho vedie umelecký vedúci a trubkár Scotty Barnhart a o Count Basie Orchestra sa vyjadril nasledovne:

Myslím, že je to 'dream come true' - splnený sen. Zrejme každý hudobník by chcel hrať v Count Basie Orchestra. Tajomstvo tohto big bandu spočíva v schopnosti našej hudby roztancovať ľudí. Basie si dal skutočne záležať na tom, aby našiel správne tempá a dynamiku a tým pritiahol všetkých.

 

Scotty Barnhart vystúpil s Count Basie Orchestra aj u nás, v Bratislave v roku 2010, rovnako ako aj speváčka Carmen Bradford. Tá na Basieho spomína takto:

Keď sa pozerám na historické fotky Count Basieho a jeho big bandu, tlačia sa mi slzy do očí. Zažila som s ním krásne chvíle, som totiž posledná speváčka, ktorú Count osobne najal - o rok nato zomrel. Pri svojom speve vychádzam zo starej školy - pokúšam sa čerpať z toho, ako spievali speváci v tomto orchestri predo mnou, ako frázovali. Všetká hudba je tu založená na blues, takže aj ja idem tým smerom. S orchestrom som spievala pred Frank Sinatrom, Ellou Fitzgerald, Sarah Vaughan, Tony Bennettom... zoznam hviedz, ktoré spievali s Basiem je skutočne dlhý a ja som zatiaľ poslednou z nich.

 

Celý rozhovor pre autstrálsku televíziu si môžete pozrieť tu (v angličtine).

 

Zdroj: The Morning Show

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...