Covid-19 zastavil tvorbu dokumentárneho filmu Inside Scofield. Na finančnú podporu jeho dokončenia ostáva posledný deň.

Covid-19 zastavil tvorbu dokumentárneho filmu Inside Scofield. Na finančnú podporu jeho dokončenia ostáva posledný deň.

INSIDE SCOFIELD predstavuje celovečerný dokumentárny film - pútavý hĺbkový potrét života svetoznámeho gitaristu, skladateľa a rodinne založeného človeka, Johna Scofielda. Sám Scofield vás z jeho osobnej perspektívy zoberie na inšpiratívny výlet do mysle a duše jedného z najlepších hudobníkov súčasného jazzu. Jeho finalizácia a vydanie boli plánované na prvú polovicu roku 2020, no situácia s Covid-19 prinútila tvorcu Joerga Steinecka dokončenie pozastaviť - z jednoduchých finančných dôvodov. Všetky doterajšie náklady uhradil z vlastného vrecka a teraz prosí o pomoc verejnosť prostredníctvom crowdfundingu na portáli Kickstarter. Prispieť je možné už len posledný jeden deň, do 26.6.2020.

 

V tomto dokumentárnom filme ponúkne sám John Scofield svojim fanúšikom možnosť nahliadnuť do jeho súkromia, kombinácie rýchleho života na turné a pokojného odľahlého života v mestečku Katonah. Len hodinu cesty smerom na juh sa nachádza New York City, kde John začal svoju kariéru. Kto by mohol byť lepším sprievodcom týmto jazzovým veľkomestom, než Scofield, ktorého život je s ním úzko spätý? Jedným z uchvacujúcich záberov je stretnutie s Joeom Lovanom v dolnom Manhattane a ich následná debata v miestnej kaviarni o starých dobrých časoch.

 

Po nahrávaní v štúdiu NYU Steinhardt môžu diváci Johna sledovať na turné po západnom pobreží USA a v Európe s jeho kapelou Combo 66, viac krát s ním zdieľať pódium, navštíviť s ním najlepšie gitarové predajne v Steattli, slávne múzeum hudobných nástrojov vo Phoenixe a viacero iných zaujímavých hudobných miest. Autor dokumentu Joerg Steineck cestoval so Scofieldom viac ako 3 týždne a získal pritom takmer 40 hodín filmového záznamu v 11 rôznych mestách. Spojítkom celého dokumentu sú rôzne momenty turné zoskupenia Combo 66, na ktorých sa s gitaristom podieľali bubeník Bill Stewart, klavirista Gerald Clayton, basista Vicente Archer a zvukový technik Pat Murray. Vrchol dokumentu predstavuje záverečný koncert šnúry v svetoznámom newyorskom klube Blue Note Club.

 

 

Po celej tejto skúsenosti však náhle prišiel COVID-19 a pre Joerga Steinecka sa celá práca na dokumentárnom filme stala omnoho zložitejšou. Najmä z finančných dôvodov sa preto rozhodol uchádzať o podporu verejnosti prostredníctvom crowdfundingu a podrobnosti uviedol nasledovne: Verím, že každá kríza v sebe  obsahuje aj šancu zvíťaziť nad ňou. Tento filmový dokument zo súčasnej doby Johnovej kariéry (ktorá je momentálne pozastavená kvôli pandémii) má ambíciu poskytnúť orientáciu a nádej mnohým budúcim generáciám hudobníkov - Inside Scofield nebude len dlho očakávaná a ambiciózne vytvorená pamiatka na tohto legendárneho gitaristu a filmový zážitok pre hudobných nadšencov. Bude tiež existovať vo forme vyhlásenia o význame akejkoľvek kultúry a hudby v časoch núdze. 

 

Po zaplatení všetkých doterajších nákladov z vlastných vreciek a skončení celého turné som mal natočené všetky potrebné zábery. No je potrebné upraviť 50 hodín záznamu, navrhnúť grafiku, upraviť a animovať, opraviť farby, vyriešiť práva na hudbu a externe poskytnuté záznamy, upraviť zvuk, zmiešať hudbu... Po dokončení samotného dokumentárneho filmu je potrebné zaplatiť ďalšie poplatky za festivaly, DVD, výrobu plagátov a oveľa viac. Zoznam budúcich výdavkov je dlhý! Prvá časť je hotová - ale - táto kampaň crowdfundingu je JEDINÝM SPÔSOBOM, vďaka ktorému budem môcť ďalej pokračovať vo svojej práci a dokončiť tento film!

 

Podporte preto tento ambiciózny projekt a buďte súčasťou budovania filmovej pamiatky, ktorá oslavuje Johna Scofielda, jeho minulé aj súčasné úspechy a niečo spoločné, čo všetci milujeme - jazz. Tvorbu dokumentárneho filmu Inside Scofield môžete podporiť už len posledný deň a to na nasledujúcom odkaze:

https://www.kickstarter.com/projects/steineck/inside-scofield

 

Zdroj: All About Jazz

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

John Scofield: Miles bol superstar, ja som bol pri tom
John Scofield – Bohemia Jazzfest, rozhovor 23.7.2014 v Zlíne. Bohemia Jazz Fest je festival,...
Jazzman týždňa: John Scofield
Gitarová legenda, ktorú spoznáte po prvých tónoch. Jeho nezameniteľný rukopis, obrovskú hudobnú...
Štvordňové Džezáky privítajú opäť svetových jazzmanov
Do Bratislavy sa vracajú najobľúbenejší jazzoví hudobníci – John Scofield, Mike Stern a Victor...
Recenzia CD: Gitarové majstrovstvo Elona Turgemana
Izrael je rodnou krajinou mnohých výnimočných jazzových hudobníkov svetového formátu a nedávno...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...