Jazzman týždňa: John Scofield

Jazzman týždňa: John Scofield
Peter Baláž

Gitarová legenda, ktorú spoznáte po prvých tónoch. Jeho nezameniteľný rukopis, obrovskú hudobnú kreativitu, a prezývku „Sco“ poznajú všetci fanúšikovia jazzu na celom svete. Pán gitarista John Scofield.

John Scofield sa narodil 26.decembra 1951 v meste Deyton, Ohio. Už v skorom detstve sa jeho rodina sťahuje do malého vidieckeho mestečka Wilton v Connecticute. Gitaru berie do rúk v jedenástich a prepadáva kúzlu všadeprítomných Beatles. Ich platne sa stávajú pre mladého Johna učebnicou hudby. „Som veľmi rád, že som sa dostal do veku puberty práve v tom čase, keď boli v telke a v rádiu Beatles...Keď sa na to pozerám spätne, bol to úžasný spôsob učiť sa o hudbe cez ich diskografiu“, spomína Scofield. Popri Beatles však počúva a hráva americký folk a dostáva sa k černošskému blues. V štrnástich sa stáva bluesovým puristom, a keď prichádzajú na scénu Hendrix, Cream a Jeff Beck, napriek tomu že sa mu páčia, rád presviedča kamarátov, že Muddy Waters je lepší.

Ako tínedžer hráva v školských v kapelách hitparádové hity. V sedemnástich sa však začína u neho rodiť záujem o jazz. Chodí na hodiny jazzovej gitary a v roku 1970 nastupuje na povestnú bostonskú Berklee College of Music. Z bluesového snoba sa stáva jazzový, a počas štyroch rokov nepočúva žiadnu pop kapelu. „Bol som veľmi zaneprázdnený počúvaním Monka a Coltrana, a zasvätil som všetok čas štúdiu jazzovej hudby“.

Len málo hudobníkov dostane ako svojú prvú príležitosť nahrávať rovno v newyorskej Carnegie Hall. John Scofield patrí bezpochyby k vyvoleným, a tak stojí na slávnom pódiu s hudobníkmi Gerry Mulligan, Chet Barker, Ron Carter, Bob James a Harvey Mason. Výsledkom je platňa Gerry Muligan/Chet Baker: Carnegie Hall Concert (1974).

V roku 1975 sa Scofield sťahuje do New Yorku a začína hrať v kapele bubeníka Billy Cobhama. O dva roky neskôr sa stretáva s japonskou trubkovou ikonou menom Terumasa Hino, čo vyúsťuje do turné po Japonsku a nahrania debutovej platne s názvom John Scofield (v reedícii ako East Meets West). V tom istom roku nahráva s kontrabasistom Charles Mingusom a pripája sa ku kvartetu vibrafonistu Gary Burtona. V roku 1979 formuje významné trio s basgitaristom menom Steve Swallow, ku ktorým sa pridáva bubeník Bill Stewart.

Rok 1983 prináša pozvanie, ktoré sa neodmieta. Miles Davis dostáva pocit, že by potreboval v kapele zvuk dvoch gitár a tak Scofield nahráva po boku kolegu Mike Sterna album Star People. Neskôr už ako sólový Davisov gitarista nahráva a aj komponuje a výsledkom sú platne Decoy (1984) a You're Under Arrest (1985).

 

 

Vďaka Milesovmu rozbúraniu Scofieldovho ortodoxného jazzového zmýšlania prináša ďalší autorský album Scofielda silne elektrického. Na platni Electric Outlet (1984) vedľa lídra počujeme David Sanborna, Steve Jordana a Ray Andersona.

Na začiatku 90. rokov formuje Scofield hviezdne kvarteto spolu s Joe Lovanom, Charlie HadenomJack DeJohnettom a vydávajú pod Blue Note Records skvelý album Time on My Hands (1990). Unikátna spolupráca s gitaristom Pat Methenym je zachytená na albume I Can See Your House from Here (1994). Návrat k funky a groovovému soulovému cíteniu prinášajú albumy Hand Jive (1994) a Groove Elation (1995). Spolu s triom Medeski, Martin & Wood nahráva A Go Go (1997). Experimenty s modernými zvukmi a inšpirácie drum´n´bassom a acid jazzom sú zachytené na cédéčkach Überjam (2002) a Up All Night (2004). Návrat k svojmu starému triu s basgitaristom Steve Swallowom a bubeníkom Bill Stewartom je zaznamenaný na albume This Meets That (2007). Scofieldove kompozície zaranžované Vince Mendozom pre jeho orchster Metropole Orkest sú na nahrávke s názvom 54 (2010). Scofieldovský „straight ahead" jazz  nájdeme na albume A Moment's Peace (2011), ktorý nahral spolu s hudobníkmi Larry Goldings, Scott Colley a Brian Blade. Rok 2013 prináša návrat k experimetom a s nimi aj album Überjam Deux (2013).  

John Scofield má na svojom konte vyše štyridsať autorských albumov a veľké množstvo spoluprácii. Na turné s kapelami je vyše dvesto dní do roka.

 

Zdroj: allaboutjazz.com, wikipedia.com, johnscofield.com

Foto: moments-in-jazz.de

Peter Baláž

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Recenzia CD: Berezova "Intuícia" nesklamala
Gitarista Pavol Bereza nie je žiadnou novou tvárou na scéne slovenského jazzu. Dlhé roky pôsobí ako...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...