Deň, keď zomrel Lee Morgan - 2. časť

Deň, keď zomrel Lee Morgan - 2. časť

Lee Morgan bol jedným z najtalentovanejších trubkárov druhej polovice 50-tych rokov - jeho drsný zvuk, energia a blues v jeho hre ho urobili ikonou hardbopu. Ako 19 ročný nahrával s John Coltranom, ako 20 ročný začal hrať v kapele Art Blakey Jazz Messengers a v 33 rokoch jeho život ukončil výstrel z pištole v klube Slug's Saloon.

 

- pokračovanie článku -

Trubkár Lee Morgan v roku 1961 odišiel z New Yorku domov, do svojho rodného mesta Philadelphie. Okrem dvoch nahrávacích session v roku 1962 je o ňom známeho málo. No o rok nato sa Morgan vrátil a takmer okamžite nahral come-backový album - The Sidewinder (1963). Titulná skladba tohto albumu sa stala komerčným hitom a hoci Lee ju na album nahral iba ako skladbu do počtu, táto skladba sa v roku 1964 stale skladbou v pozadí reklamy automobilky Chrysler počas svetového pohára. Paradoxom bolo, že hoci sa skladba stala tak známou, ani Morgan ani nahrávacia spoločnosť Blue Note nedala automobilke povolenie na jej použitie a tak musela byť reklama stiahnutá.

 

Lee Morgan - The Sidewinder
 

Možno vďaka tomuto presadeniu sa dostal Lee možnosti nahrávať - počas 60-tych rokov nahral pre Blue Note dokopy asi 20 albumov pod svojim menom. No hoci jeho kariéra vyzerala úspešne, jeho život bol jej presným opakom. Počas nasledujúcich 4 rokov od vydania Sidewindera sa Morganov heroínový návyk neustále zhoršoval. Ako spomínal klavirista Cedar Walton, Lee Morgan nemal vlastný byt, vyhodili ho aj z hotela, pretože neplatil nájom a tak spával u rôznych známych a častokrát aj v kluboch na biliadrových stoloch. Zrejme na nich bolo teplejšie ako na zemi. Chvíľu býval aj s bubeníkom Philly Joe Jonesom, no ten ho čoskoro prinútil odísť, lebo Lee si nebol schopný ani oprať svoje oblečenie a spodné prádlo.

 

Písal sa rok 1967, Lee Morgan mal 29 rokov a bol na svojom úplnom dne. No na konci tunela zasvietlo svetlo - jej meno bolo Helen. Žena s pochybnou minulosťou, o 14 rokov staršia ako Lee, ho jednoducho stretla na ulici - ako sama spomína:

 

Pozrela som sa na neho a z nejakého dôvodu moje srdce jednoducho vyletelo k nemu. Povedala som si, “ten mladý chlapec”. Nemal na sebe ani kabát… povedala som mu, “chlapče, vonku mrzne a ty máš na sebe len sako. Kde máš kabát?” A on mi povedal, že nemá kabát, lebo ho dal do záložne. Povedala som mu, “Dobre, poďme. Ideme po tvoj kabát.” On sa spýtal, “vy idete získať naspäť môj kabát?” a ja som mu odpovedala, “áno, ale nedám ti tie peniaze naňho, lebo by si ich mohol minúť na drogy. Pôjdeme spolu a vykúpime ho.”

 

Spýtala sa aj na jeho nástroj, ktorý bol takisto v záložni. Nakoniec išli spolu tam a získali späť všetky Morganove veci. “Po tom všetkom Lee jednoducho ostal so mnou”, spomínala. Tak Lee Morgan začal pomaly vstávať z dna, na ktoré sa dostal počas 8 rokov svojej závislosti. Neznamenalo to, že by prestal brať drogy zo dňa na deň, no prihlásil sa na odvykací program a spolu s Helen sa nasťahovali do spoločného bytu v Bronxe. Bubeník Art Blakey neskôr spomínal, ako vnímal toto stretnutie: “Lee roky užíval drogy a bol na tom skutočne zle, ale rozhodol sa, že sa dá dokopy. Žena, ktorú stretol na ulici, ho zobrala k sebea pomohla mu bojovať s jeho závislosťou. Bola oveľa staršia ako Lee, ale chcela sa za neho vydať.”

 

Helen More/Morgan sa nikdy za Lee-ho nevydala, ale milovala ho a ostala s ním do konca jeho života.

Dokonca s ním bola v jeho posledných chvíľach.

Ona bola totiž tá, ktorá stlačila spúšť na pištoli.

Ale to už v ďalšej časti…

 

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Top 5: Jazzová trúbka na všetky spôsoby
Skutočná ikona i symbol jazzu, krása tohto nástroja možno tkvie aj v kontraste jeho na prvý pohľad...
Július Baroš Quintet navštívil v rámci slovenského tour aj Banskú Bystricu
V stredu, 2. októbra 2013 mali priaznivci jazu v Banskej Bystrici ďalší sviatok. V...
VRAVELO SA V COTTON CLUBE – Volanie Džungle
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...