Dr. House bude už po druhý krát liečiť s blues.

Dr. House bude už po druhý krát  liečiť s blues.
Tomáš Galata

Britský herec a spisovateľ Hugh Laurie vo svete známy ako sarkazmom sršiaci Dr. House, si zdá sa, nadobro vybral dráhu hudobníka. Po tom, ako pred takmer dvoma rokmi prekvapujúco odhalil svoju tvár oddaného milovníka jazzu a blues na svojom debutovom albume Let Them Talk, nám už o pár týždňov odhalí ďalšiu kapitolu z jeho hudobnej duše. Začiatkom  mája sa totiž chystá vydať svoj druhý album s názvom Didn't It Rain.

 

                 Bonviván Laurie patrí medzi tých šťastnejších, ktorí si môžu dovoliť plniť svoje sny. Laurieho duetá na jeho poslednom albume s Dr. Johnom, Allen Toussaintom  alebo Irmou Thomas a ku koncu s úderným hlasom svojho rodáka, tigra z Walesu, Tomom Jonesom boli vrcholnou  eufóriou jeho doterajšej hudobnej kariéry. Krívajúci Dr. House s legendárnym Dr. Johnom, je to možné? Pýtali sa na začiatku mnohí, no po niekoľkých úspešných svetových turné, rozšírenom vydaní Let Them Talk spolu s DVD s dokumentom a so záznamom zo živých vystúpení, statusom najpredávanejšej nahrávky v Spojenom kráľovstve už nemožno svojhlavému Angličanovi nič vyčítať, akurát tak jeho britský akcent. Spolu s osvedčeným producentom Joe Henrym, ktorý stál aj za vzkriesením kráľa soulu Solomona Burkea z depozitu zabudnutých legiend,  tak s Lauriem dali po druhýkrát hlavy dokopy a po úspechu, ktorý tento rodák z Oxfordu dosiahol, prišli k nápadu opäť oprášiť doktorove  "staré lásky".

 

           Hugh Laurie, držiteľ dvoch Zlatých Glóbusov za rolu krívajúceho cynického medicinmana s paličkou, sem tam si ťukajúceho do klavíra po ťažkej nočnej, sa vôbec netají svojou neodškriepiteľnou spriaznenosťou s hlbokým americkým juhom. Tak ako sa v známom televíznom seriáli poddáva analgetikám proti bolesti, za klavírom mu na bolesť v srdci zaberá blues. Apropo, na svojej oficiálnej webovej stránke Laurie nadšene opisuje svoj prvý zážitok s týmto hudobným žánrom, ktorý mu nadobro zmenil pohľad na okolitý svet. Vďaka tomu ho nevidíme iba hrať, ale doslova hrať a spievať.  

Bez obáv sa rozhodol vykročiť hlbšie do lesa americkej hudby, ktorej podľahol už ako malý chlapec. Takto Hugh Laurie opisuje svoj najnovší hudobný počin.  O tom, že to myslí smrteľne vážne, a že už nemá strach dosvedčuje samotné nahrávanie nového albumu. Laurie sa totiž udomácnil v Oceanway Studios v L.A., v jednom z najslávnejších hudobných štúdii vôbec. Obklopil sa tam skvelými muzikantmi z Cooper Bottom Band a s obrázkami Franka Sinatru, Deana Martina, Dizzy Gillespieho rozvešaných po stenách štúdia, akoby nám chcel vtesnať do hlavy chrobáka, že tam raz bude zavesený aj on. Tak to Laurie sebavedomo proklamuje v jeho najnovších troch videoklipoch so skladbami Unchain My Heart od Ray Charlesa, rhytm & bluesovou Stagger Lee alebo akustickým Louisiana Blues. Nádych ostrovčana do hlbín klasiky z juhu Ameriky iba potvrdzuje, že Laurie si vybral pre svoje obecenstvo repertoár skutočne tvrdých orieškov z tej najspodnejšej časti vreca plného skladieb jazzu a blues nazbieraných od útlych liet tohto všestranného umelca.

 

 

Vyšperkovaný tracklist nového albumu bude plný historických skladieb od priekopníkov ako W.C. Handy s jeho "St. Louis Blues", "I Hate A Man Like You" od kráľa neworleanskeho jazzu Jelly Roll Mortona, alebo pomalým "Vicksburg Blues" od klaviristu Little Brother Montgomeryho. Pri tejto skladbe si Laurie zavolal hviezdnu zostavu spevákov ako duo známych vokalistiek, soulové speváčky Jean McClain a Gaby Moreno na čele s bluesovou legendou Taj Mahalom. Príznačný tradicionál  "Careless Love" spätý s New Orleans alebo bluesový štandard “Evenin´“ vrátane titulnej "Didn't It Rain" svedčia o tom, že platňa nevyjde zo zabehnutých koľají minulého Let Them Talk. Dokopy trinásť skladieb bude uzatvárať cover verzia piesne Changes od člena slávneho rockového bandu The Animals Alana Pricea. Žeby si Dr. House trúfal "priblížiť" sa o krôčik bližšie ku svojim o polstoročie úspešnejším krajanom ako Clapton, Mayall, Jones a spol? Či je to pravda sa dozvieme už 6. mája 2013, kedy sa Laurieho album Didn't It Rain dostane na pulty európskych obchodov.

 

 

Tomáš Galata

zdroj: http://didntitrain.hughlaurieblues.com/

 

 

 

   

 

 

Esprit 2023

Galéria

hugh laurie 2.jpg

 

 

Ďalšie články

6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Erich Boboš Procházka a Marek Wolf prichádzajú s druhým spoločným albumom
Duo elitných slovenských bluesmanov Erich Boboš Procházka (ústna harmonika, spev) a Marek Wolf (...
Etta James – Radosť, bolesť, horkosť i utrpenie 3/3
Pokračovanie druhého dielu:          Etta James sa pretransformovala na...
Juraj Schweigert: Za každých okolností treba ostať pri zemi a človekom
Porozprával som sa s vynikajúcim hráčom na ústnu harmoniku Jurajom Schweigertom. Juraj je známy...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...