Galakoncert Paco de Lucía bude vrcholom kultúrnej sezóny v Olomouci

Galakoncert Paco de Lucía bude vrcholom kultúrnej sezóny v Olomouci
jazz.sk

Už len pár dní delí Olomouc od jednej z najväčších kultúrnych udalostí tohto roka, galakoncertu flamencového génia Paca de Lucía. Fenomenálny španielsky gitarista a skladateľ vystúpi v piatok 26. júla o 20:30 na Hornom námestí spoločne so svojou sedemčlennou sprievodnou skupinou. Galakoncert Paca de Lucia je vrcholom programu, ktorý ponúkne tohtoročný 5. ročník festivalu Colores Flamencos.

Na Hornom námestí vyrastie kvôli koncertu medzi Stĺpom Najsvätejšej Trojice a Arionovou fontánou hľadisko s tribúnami pre tritisíc ľudí. Pódium ozdobí šesť urastených paliem. Koncert budú snímať štyri kamery, ktoré divákom unikátny hudobný zážitok prenesú prostredníctvom obrazovky veľkosti trojposchodového domu.

 

"Veľkolepé hudobné zážitky pod holým nebom sa u nás stávajú tradíciou. Čaká nás ďalšia mimoriadna udalosť svetovej úrovne. Vlani v lete vystúpil v Olomouci popredný svetový tenorista José Cura, teraz Paco de Lucía, jednička svetovej flamencová gitary posledných niekoľkých desaťročí. Pre mňa sa jeho koncertom  splní niečo ako osobný sen, "vyzdvihuje pripravovaný galakoncert primátor mesta Martin Novotný.

 

Prípravy koncertu zabrali viac ako rok. Len dolaďovanie detailov zmluvy trvalo takmer dva mesiace. "Bez poistky na milión euro by nebolo možné zmluvu podpísať, pokrýva všetky aj nemožné riziká, ktoré môžu byť s koncertom v Olomouci spojené," prezrádza detaily náročnej organizácie riaditeľ festivalu Colores Flamencos Viktor Šebesta. Technický manuál k vybaveniu pódia, ozvučenie a osvetlenie koncertu má celkom dvanásť strán. "Manuál obsahuje detailný rozpis každého najmenšieho svetla, koncovky, drôtu či elektrického kábla. Všetko musí byť presne tak, ako požadujú", uvádza k technickým parametrom koncertu riaditeľ festivalu. K ozvučeniu galakoncertu svetovej hviezdy na aparáte, ktorý bude prenášať zvuk, majú certifikát len ​​štyria ľudia v Európe. Ďalší manuál v rukách organizátorov potom rieši požiadavky, ktoré je potrebné zabezpečiť pri pobyte umelca, skupiny a sprievodu. Vysoké nároky boli zo strany manažmentu kladené na ubytovanie a stravovanie. "Bolo navrhnutých niekoľko hotelov, po dôkladnej obhliadke bol vybraný hotel NH Olomouc Congress. Je však potrebné zdôrazniť, že v hre boli do poslednej chvíle aj hotely mimo mesto Olomouc, "vysvetľuje riaditeľ Viktor Šebesta. Veľmi striktná a neúprosná je pri organizovaní koncertu tiež požiadavka na zákaz zhotovovanie audio a video záznamov, a to vrátane fotografií pre súkromné ​​použitie. Za porušenie zákazu hrozí sankcia v rádoch desaťtisícov euro.

 

 "Vzhľadom k tomu, že Paco de Lucía tento rok oslávi šesťdesiate šieste narodeniny, veľmi starostlivo si vyberá miesta pre svoje koncerty. Získať svetovú hviezdu preto nebolo vôbec jednoduché, "približuje za organizátorov Viktor Šebesta. "Koncert celkom určite patrí k najväčším a najvýznamnejším kultúrnym počinom tohto roka. V posledných rokoch sme sa z iniciatívy mesta snažili organizovať kvalitné kultúrne podujatia. Je vidieť, že si na ne ľudia začínajú zvykať a chodia na ne. Verím, že sa nám aj naďalej bude dariť lákať do mesta umelcov tak veľkého významu, "uviedol primátor Martin Novotný a naznačil, že v trende chce pokračovať aj v budúcom roku.

Jubilejný 5. ročník festivalu Colores Flamencos ponúkne divákom okrem galakoncertu aj ďalší bohatý program. Návštevníkov čaká tradičná flamenco fiesta s módnou prehliadkou, ktorá sa uskutoční 27. júla na Hornom námestí a je plnej v réžii domácej olomouckej skupiny Aires del Sur a jej hostí. V ten istý večer sa potom od 20:00  predstaví v Jazz Tibet Clube španielska tanečnica a choreografka Virginia Delgado s projektom Con cierto Flamenco. Spoločne s ňou vystúpi tanečník a hudobník Mateo el Gallito a jeho brat, gitarista Morenita de Triana. Na nedeľný podvečer 28. júla je pripravený vokálny recitál  popredného gitaristu a skladateľa Petra Víta a sólistky Janáčkovej opery Národného divadla Brno Andrei Priechodskej-Širokej. V nádherných priestoroch slávnostnej sály Kláštorného Hradiska zaznejú od 19:00 skladby španielskych autorov.

Priaznivci španielskej kinematografie môžu už od štvrtka 25. júla navštíviť prehliadku španielskych filmov v kine Metropol, ktorá je ako každým rokom zdarma.

Skvelá španielska kuchyňa bude zastúpená v rámci Dní španielskej gastronómie, ktoré budú počas festivalu prebiehať v hoteli NH Olomouc Congress.

Festival Colores Flamencos organizuje agentúra Friendly & Loyal. Galakoncert Paca de Lucía spoluorganizuje spoločne s agentúrou Friendly & Loyal tiež štatutárne mesto Olomouc a agentúra TK Plus.
 

-rob-

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Recenzia CD: Berezova "Intuícia" nesklamala
Gitarista Pavol Bereza nie je žiadnou novou tvárou na scéne slovenského jazzu. Dlhé roky pôsobí ako...
Recenzia CD: Ľubomír Gašpar Cimbal Project - The point of View
Cimbalista Ľubomír Gašpar iba pred pár mesiacmi vydal svoje debutové CD s názvom Cimbal Project...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...