Jacob Collier je späť: Sľubuje štvoralbum i živú kapelu

Jacob Collier je späť: Sľubuje štvoralbum i živú kapelu
Mladý génius je späť! Jacob Collier sa vracia s novým projektom, ktorý bude podľa všetkého monumentálny čo do rozmerov i obsadenia. Angličan, ktorý odštartoval svoju kariéru nevídanými cover verziami populárnych skladieb a ohúril svet svojou prácou s harmóniou a viachlasom, len pred dvoma rokmi vydal svoj debutový album „In My Room“. Ten mu priniesol dve sošky Grammy i svetové turné (vrátane návštevy Slovenska) so svojou one man show. Pri tej však, zdá sa, neostane.
 
Jacobove kúzlo tkvie aj v jeho nápaditosti a odvahe. Svoj nový projekt s názvom „Djesse“ (vyslovuj "džesi") napríklad oznámil na Instagrame tak, že nechal zmiznúť všetky svoje predchádzajúce príspevky (v tomto čase sú už späť) a fanúšikom nechal na svojom profile len nový album cover, kreatívne rozdelený na deväť rôznych fotografií ako puzzle. Obrázok vykresľuje Jacobovu tvár rozdelenú na štyri časti. Každá z nich reprezentuje rôzne prírodné živly a symbolicky naznačuje formu nového projektu. Ten je vskutku ambiciózny. „Djesse“ sú vlastne štyri albumy, pričom každý z nich má obsahovať 10 skladieb. Každý z týchto albumov sa bude uberať určitým smerom, prízvukujúcim určitý hudobný element. Inak povedané, zatiaľ čo jedna časť z tohto „štvoralbumu“ bude viac orchestrálna, iná bude elektronickejšia a ďalšia zasa spevavejšia. Záverečná časť má byť údajne kulmináciou všetkého predošlého.
 
Ochutnávku majú fanúšikovia k dispozícií už teraz v podobe prvého singlu s názvom „With The Love In My Heart“. Jacob svoj vstup do projektu „Djesse“ poňal vo veľkom a na pomoc si prizval svetoznámy Metropole Orkest. Skladba je rozsiahla, eklektická a bohatá harmonicky i farebne. Ostatne nič iné by sme od geniálneho Angličana nečakali. Čo sa týka hudobných hostí, pri Metropole Orkest to rozhodne neostane. Štedré zastúpenie budú mať najmä speváčky a tak sa môžeme tešiť na Beccu Stevens, Dodie, Kimbru, Tori Kelly alebo Lianne La Havas.
 
Potešujúcim faktom je, že na budúcoročnom turné už nebude Jacob Collier sám, ale vystúpi s plnohodnotnou kapelou. Geograficky najbližšie k nám bude (zatiaľ) koncertovať v Mníchove, 4. februára 2019. Mimochodom, ak si zakúpite VIP lístky, môžete sa zúčastniť zvukovej skúšky, zaspievať si s kapelou a nahrať jednu stopu do poslednej nedokončenej záverečnej skladby projektu (zrejme pôjde o postupne nahrávaný, viachlasný spevácky zbor).
 
 
Zdroj: Jacob Collier official channels
Foto: Jacob Collier official

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Top 5: Jazzové prerábky popových skladieb
Jedným zo základných pilierov a hýbateľom jazzu je reinterpretácia už existujúcich pôvodne...
Veľké, svetové a vyrobené na Slovensku: Symphony Meets Jazz
Iste ste sa už stretli so symfonickým prevedením modernej jazzovej i populárnej hudby. Robia to...
Nový hudobný zjav Jacob Collier - jeden hudobník, štrnásť hlasov
Londýnčan Jacob Collier prednedávnom oslávil 20. narodeniny. Na prvý pohľad vyzerá ako hanblivý...
Jazzman týždňa: Jacob Collier
Jeho videá i prednášky o negatívnej harmónií hovoria za všetko. Jacob Collier je jedným z...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...