Jam session nových mladých jazzových generácií v Banskej Bystrici

Jam session nových mladých jazzových generácií v Banskej Bystrici
jazz.sk

Jazz klub 12 v Banskej Bystrici je už niekoľko rokov známy svojimi pravidelnými akciami, ktoré bežným poslucháčom ponúkajú širokú škálu jazzu a iných menšinových žánrov, predovšetkým z našej Slovenskej scény. Klub za svoju pretrvávajúcu existenciu vďačí jednak svojmu majiteľovi a pár nadšencom z radu hudobníkov a poslucháčov, ale aj novej, neustále sa rozrastajúcej generácii začínajúcich jazzmanov, ktorí do Jazz klubu 12 pravidelne prichádzajú prezentovať svoj rast na pravidelných jam sessions.

 

Banská Bystrica je už viac rokov známa svojou silnou základňou v jazzovej tradícii, za ktorú je pravdepodobne zodpovedné najmä pôsobenie tria Nothing But Swing, skladajúceho sa z 3 vynikajúcich jazzových hudobníkov a zároveň pedagógov - Klaudius Kováč, Róbert Ragan, Peter Solárik.

 

Róbert Ragan a Peter Solárik sú dlhoročnými pedagógmi na Konzervatóriu J.L.Bellu, kde okrem klasickej hudby svojich žiakov v prípade záujmu vyučujú aj jazz - z ich tried vyšlo viacero kvalitných hudobníkov, z ktorých väčšina pokračovala v štúdiách mimo B.Bystrice a často aj mimo Slovenska.

 

Klavirista Klaudius Kováč je zrejme najvýraznejšou osobnosťou, zodpovednou za silu Banskobystrickej jazzovej komunity - už takmer 10 rokov (s prestávkami) na ZUŠ Róberta Tatára vyučuje jednak individuálne hodiny, ale aj kapelové hranie a vychováva nových jazzmanov. Jeho "rukami" prešlo viacero z výrazných osobností mladej jazzovej generácie, ktorí už v súčasnosti na Slovenskej scéne pravidelne hrávajú a majú vlastné hudobné projekty - klavirista Jakub Tököly, saxofonista Martin Uherek, kontrabasisti Róbert Ragan Jr. a Peter Korman, gitarista Peter Palaj, bubeníci Pavol Blaho a Samuel Juráš, trubkár Peter Kollárik a mnohí iní.

Zároveň sa pod jeho vedením neustále formuje ďalšia generácia ešte mladších hudobníkov, ktorí postupne prichádzajú a chcú sa učiť - momentálne sú to medzi inými napríklad akordeonista Filip Urda, gitarista Erik Kováč, klavirista Emo Görči, basgitaristka Barbora Comendant a iní.

 

Práve Jazz klub 12 týmto jazzovým študentom už niekoľko rokov poskytuje priestor pre svoj rozvoj a prezentovanie svojich zručností na verejnosti na pravidelných jam sessions, kde sa stretávajú títo začínajúci hudobníci so svojimi skúsenejšími kolegami, ako aj profesionálmi, ktorí do klubu občas zavítajú. Týmto spôsobom umožňuje muzikantom rásť a zároveň vytvára a neustále posilňuje komunitu ľudí, pre ktorých je jazz dôležitou súčasťou života.

 

Silu a atmosféru tejto jazzovej komunity mali už možnosť na vlastnej koži zažiť aj profesionálni slovenskí jazzmani, ktorí v Jazz klube 12 v posledných mesiacoch či rokoch hrali so svojimi projektmi - Radovan Tariška, Ondřej Štvěráček, Juraj Bartoš, Nothing But Swing a mnohí iní. Ich reakcia bola vždy takmer identická - "To, že takýto klub na Slovensku existuje, je úžasné a neuveriteľne prospešné pre slovenský jazz ako taký."

 

Pre vás všetkých, ktorí máte záujem vidieť nové tváre a počuť novú hudbu a osobnosti mladej slovenskej jazzovej scény, môžete navštíviť facebookovú stránku Jazz klubu 12, na ktorej je pravidelne zverejňovaný program najbližších akcií a jam sessions!

 

Titulná foto: Peter Hladký

 

 

Ďalšie články

Cenu Ladislava Martoníka 2014 dostal klavirista a pedagóg Klaudius Kováč
Klavirista a pedagóg Klaudius Kováč je na slovenskej jazzovej scéne známym menom - okrem pôsobenia...
Recenzia CD: Bashavel Hoorhay
Kapela Bashavel sa zrodila na jar v roku 2006 ako spoločný projekt špičkových slovenských...
Prvá Jam Session v Jazz Klube 12 v Banskej Bystrici
So znovu otvorením Jazz Klubu 12 v Banskej Bystrici sa obnovila tradícia už legendárnych...
Ondřej Štveráček uzavrel letné turné v Banskej Bystrici
V utorok 3. septembra 2013 sa v Jazz Klube 12 uskutočnil záverečný koncert letného turné...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...